Hlavní obsah

Břišní tyfus je vážné onemocnění, které si obvykle přivezou cestovatelé. Kdy se nechat očkovat?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břišní tyfus je závažné infekční onemocnění, které postihuje trávicí systém. V Česku si nemoc obvykle přivezou cestovatelé ze zahraničí, kde vypili závadnou vodu či snědli nakažené jídlo. Nakazit se jde ale také přímo od druhého člověka.

Článek

Břišní tyfus je vážné onemocnění, které se šíří kontaminovanou potravou a vodou, postihuje celý organismus a může skončit smrtí. Nakazit se jde ale také přímo od druhého člověka. Léčí se antibiotiky. Zásadní je prevence v podobě hygienických opatření a zejména očkování.

Kdy a jak se očkuje

Na trhu jsou dvě vakcíny, první se podává injekčně v jedné dávce, druhá v tobolkách ve třech dávkách. Vakcinaci je třeba zahájit nejméně jeden týden před odjezdem.

Očkovací schéma a věk

Očkování proti břišnímu tyfu je obvykle vhodné od dvou let věku. Je třeba ho podat dva týdny před odjezdem. Ochrana trvá obvykle tři roky a pak je třeba celý proces zopakovat.

Kdo by se měl nechat očkovat

Očkování proti břišnímu tyfu je zvláště doporučeno pro ty, kteří cestují do oblastí s vysokým výskytem břišního tyfu, zejména do rozvojových zemí s horšími hygienickými podmínkami. Také se doporučuje pro ty, kteří mají profesní riziko nákazy, jako jsou pracovníci ve zdravotnictví, vojáci nebo v oblastech s vysokým výskytem tohoto onemocnění. Doporučeno je také pro všechny, kdo se stravují mimo kvalitní restaurace nebo dokonce na ulici.

Druhy vakcín

Typhim Vi

Polysacharidová vakcína, která se může podat od dvou let věku. Podává se jedna dávka injekčně do ramene a chrání na tři roky, poté je třeba přeočkování. Ochrana funguje po dvou týdnech od aplikace.

Nežádoucí účinky

Potíže po vakcinaci bývají mírné a chvilkové. Nejčastěji bolest, zatvrdnutí a zarudnutí v místě vpichu, bolest hlavy, nevolnost, teplota.

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Očkování proti břišnímu tyfu je zvláště doporučeno pro ty, kteří cestují do oblastí s vysokým výskytem této nemociFoto: Production Perig, Shutterstock.com

Vivotif

Podává se ústy ve třech dávkách: 1., 3. a 5. den se požije jedna tobolka. Ochrana je zhruba za týden od poslední dávky a trvá tři roky. Pak je třeba znova užít tři dávky. Je možné ji podávat dětem od pěti let.

Po uplynutí 3 let lze aplikovat opět tři dávky vakcíny před další cestou do rizikové oblasti: 1., 3. a 5. den se požije 1 tobolka.

Nežádoucí účinky

Většinou se neprojeví žádné potíže, výjimečně nevolnost, bolest břicha, bolest hlavy, zvýšená teplota, průjem a zvracení.

Je očkování povinné?

Očkování není povinné.

Je vakcína hrazená?

Vakcína není hrazená, zájemce zaplatí 1500 až 1700 korun podle druhu vakcíny.

Před jakou nemocí chrání

Nemoc se týká především cestovatelů. Týká se to zejména rozvojových zemí Afriky a Asie. U nás si nemoc pravděpodobně spojíte s románem Hana Aleny Mornštajnové, který byl inspirován velkou lokální epidemií ve Valašském Meziříčí v roce 1954, kdy se nakazilo téměř tři sta lidí a 11 zemřelo.

Nemoc pochází od bakterie Salmonella typhi. Nezaměňujte ji se Salmonellou enteritidis, jež sice také způsobuje časté střevní onemocnění – salmonelózu, které je ale mnohem méně nebezpečné než tyfus. Nemoc provází vysoká horečka, bolesti hlavy, zpočátku mívá nemocný zácpu, později trpí průjmy, zvracením, přidávají se i neurologické potíže Nemocný může mít zvětšené uzliny, slezinu a játra, může se objevit zánět pobřišnice či zánět žlučníku, někdy se infekce projeví i na kůži krátkodobou růžovou vyrážkou a tmavým povlakem na sliznici úst. Objevují se bolestivé záněty v kostech.

Očkování není jedinou prevenci, protože vakcína nechrání stoprocentně. Proto platí, že se při cestách do rizikových zemí chovejte bezpečně, pijte jen balenou vodu a nápoje bez kostek ledu.

Očkování proti břišnímu tyfu

Proti čemu chrání: Proti vážnému bakteriálnímu onemocnění

Kdy se očkuje: týden před odjezdem do rizikových oblastí

Místo aplikace: Jedna z vakcín se podává injekční jehlou do deltového svalu paže, druhá se polyká v tabolkách

Kdo by se měl nechat očkovat: Cestující do rizikových oblastí a ti, co tam pobývají pracovně

Je očkování povinné: Ne

Kolik očkování stojí: Není hrazeno ze zdravotního pojištění, vyjde na 1500-1700 korun.

Odborná garance: prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D., Univerzita obrany, epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti

Načítám