Hlavní obsah

Zimnice provází virózu i těhotenství, většinou za chvíli přejde

Foto: Jelena Zelen, Shutterstock.com

Foto: Jelena Zelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimnice často doprovází horečku, ale ne každý s vysokou teplotou zimnici mívá. Ta se navíc může objevit i bez horečky. Typickým příznakem zimnice je drobný třes, který nejde ovládnout. Někdy se přidává i drkotání zuby nebo celkový pocit chladu.

Článek

Zimnice sama o sobě není nemocí, ale je příznakem, který se objevuje u různých velmi odlišných potíží nebo stavů. Sama o sobě znamená jediné, tělo se pomocí svalového třasu snaží zvýšit svou vnitřní teplotu, přičemž tento pohyb nelze nijak ovládat vůlí.

Příznaky zimnice

Zimnice se může člověk od člověka lišit, protože každý reaguje jinak, záleží navíc i na tom, co tento stav vyvolalo. Někdo se jen jemně třese a má pocit, že je mu zima, jiní lidé se mohou chvět viditelně a zároveň jim mohou drkotat zuby – to bývá slyšet, jak o sebe naráží horní a spodní čelist.

Může se objevit i husí kůže, typicky na předloktí rukou. Všechno se děje mimovolně, zimniční třes nemůžete vyvolat ani ho zmírnit vědomě. Můžete si pomoct tím, že se zahřejete.

Zimnicí tělo nejčastěji reaguje na viry, bakterie, hormonální výkyvy nebo prostě na zimu, může ji vyvolat rovněž šok či celkové vyčerpání. Obvykle trvá jen několik minut, výjimečně několik hodin.

Zimnice a nachlazení

Pokud zimnice provází chřipku nebo běžné nachlazení, často se objevuje zároveň horečka, bolest hlavy, kloubů a svalů, případně rýma, kašel a celková únava. Někdy je to právě pocit chladu a zimnice, který se objeví jako první příznak, horečka přijít může a nemusí.

Pro některé lidi je právě zimnice jakýmsi varovným signálem, který jim říká, že na ně něco „leze“. Když se objeví zimnice, může to být znamením, že tělo se snaží bojovat proti infekci.

Zimnice se může objevovat také s dalšími nemocemi, jako jsou například zánět plic, infekce močových cest nebo infekční mononukleóza. Vzácně může jít také o jeden z příznaků zhoubného onemocnění, jako je například leukemie.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Teplé nápoje a odpočinek jsou obvykle nejlepší léky na zimnici.Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Zimnice bez teploty

Zimnice bez horečky i jen zvýšené teploty se může objevit také jindy, zcela bez souvislosti s nějakou infekcí. Typicky se tak děje při hormonálních výkyvech, jde například o jeden z příznaků snížené činnosti štítné žlázy (hypotyreózy), dále se tak stává během menopauzy či v době těhotenství, kdy se může objevovat zimnice každý večer, zejména v prvním trimestru. Zimnice v těhotenství může být také spojena s dalšími symptomy, jako jsou návaly horka, únava, zvracení, nevolnost či bolesti hlavy.

Pocitovou zimnici může vyvolat také hypoglykémie neboli nízká hladina cukru v krvi, případně některá antidepresiva nebo léky proti bolesti. Pokud máte zimnici bez teploty často, může jít rovněž o příznak anémie či projev problémů s ledvinami.

Noční pocení a zimnice

Zimnice trápí i některé ženy během menopauzy, zejména během spánku, kdy se objevuje vedle nočního pocení. Jde o typické příznaky menopauzy, ačkoli jimi nemusí v tomto období trpět úplně všechny ženy. Jde o důsledek poklesu hladiny ženského pohlavního hormonu estrogenu, který ovlivňuje schopnost těla regulovat teplotu. Zimnici a pocení během spánku v období menopauzy může zhoršovat stres, kofein, alkohol a nadváha či obezita.

Zimnice a studené končetiny

Člověk se zimnicí může mít studené nohy, případně ruce, a to z několika důvodů. Nejčastěji jde o infekci se stoupající horečkou, při níž zůstávají končetiny studené – v takovém případě nikdy nepoužívejte zábaly. Pocit chladu, zimnici a studené nohy mohou mít rovněž lidé s nízkým tlakem nebo oběhovými potížemi.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nejčastější příčina zimnice? Jednoznačně viróza.Foto: fizkes, Shutterstock.com

Svalová zimnice

Několik hodin až dní po velké fyzické námaze se může objevit svalová zimnice, obvykle se používá spíše označení svalová horečka – krom zimnice a třesu k ní patří bolest svalů, únava a omezená pohyblivost. Příčinou jsou mikrotrhlinky ve svalech a hromadění kyseliny mléčné. Svalová zimnice většinou sama zmizí během několika dní.

Zimnice po operaci

Poměrně velká část lidí pociťuje zimnici po zákrocích v celkové anestezii, často to souvisí s poklesem tělesné teploty a stresem, které operaci provázejí. Je dobré vědět, že zimnice jako příznak je zpravidla spojena s tělesným stresem, prožitým traumatem nebo infekcí a může být projevem imunitní odpovědi těla na tyto stresové faktory.

Kdy se zimnicí k lékaři a kdy na pohotovost?

Zimnice sama o sobě není nebezpečná, jen nepříjemná. O tom, zda s ní vyrazit k lékaři, nebo dokonce na pohotovost, je potřeba se rozhodnout podle dalších příznaků - pokud člověk kromě ní trpí vysokou horečkou nereagující na léky, silnými bolestmi hlavy, zvracením a potíže neustupují, je namístě zvážit návštěvu lékaře, u malých dětí pak případně pohotovosti.

U lékaře řešte také chronicky se opakující zimnici, může jít například o projev hormonální nerovnováhy.

Zimnice

Příčiny: Infekce virová i bakteriální, podchlazení, stres, svalová námaha, hormonální výkyvy (těhotenství, menopauza, štítná žláza), šok, méně často vážná onemocnění

Jak si pomoci sám: Je potřeba řešit příčinu zimnice, jako je nachlazení, horečka, podchlazení apod.

Kdy k lékaři: Pokud se zimnice objevuje často a bez zjevné příčiny, případně pokud způsobuje dlouhodobý diskomfort, jako tomu bývá například u menopauzy.

Odborná spolupráce: MUDr. Dušan Zhoř, praktický lékař

Reklama

Načítám