Hlavní obsah

Tuberkulóza přichází ze zahraničí. Máme se bát? Zpozornět by měli především lidé s oslabenou imunitou

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuberkulóza je další choroba, která se objevuje častěji, než jsme byli zvyklí. Podle odborníků je na čase začít plošně testovat hlavně cizince, kteří přicházejí z rizikových zemí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle statistik za rok 2023 bylo hlášeno 447 případů tuberkulózy, což je oproti předchozímu roku nárůst o 17 %. Nejvíc pacientů měla Praha - 110. Na druhém místě je kraj Plzeňský, naopak nejméně jich bylo odhaleno v Moravskoslezském kraji. Mezi pacienty jsou hlavně muži – těch bylo 319, kdežto žen jen 128. Zhruba v polovině případů šlo o cizince, v Praze to bylo dokonce 60 %.

Tuberkulóza přichází hlavně ze zahraničí

Nemoc k nám přinášejí hlavně cizinci z Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu, Rumunska a dalších. Ukrajina mezi nimi dominuje s 30–40 procenty, což je vzhledem k přílivu válečných uprchlíků očekávané. Tím spíš, že právě na Ukrajině je výskyt tuberkulózy asi dvacetinásobný než u nás – WHO uvádí 90 případů na 100 tisíc obyvatel, u nás je to pět na sto tisíc. „Bohužel Ukrajina vede i z hlediska výskytu multirezistentního typu, odolávajícího běžně užívaným lékům, a každý pátý pacient s tuberkulózou je tam také současně HIV pozitivní,“ uvedl vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Jiří Wallenfels.

Tuberkulózou se také častěji nakazí děti. Většinou jich je kolem deseti – loni jich bylo třicet.

Máte se bát nákazy tuberkulózou?

Tuberkulóza byla strašákem i proto, že po jejím odhalení putovali pacienti do nemocnice a do izolace. Tedy alespoň u nás. „Ve světě je běžné, že pacient, který spolupracuje a dodržuje stanovená pravidla, se může léčit doma. Zahraniční kolegové se i diví, že můžeme pacienty omezovat a izolovat je,“ řekla k tomu přednostka pneumologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Koziar Vašáková, která vítá, že nová vyhláška už také umožňuje léčbu v domácím prostředí.

Podle ní se při dodržení pravidel nemusí okolí pacienta bát, protože se nemoc nepřenáší přes společné nádobí, oblečení a podobně. Pacient se tak může dál stýkat s nejbližší rodinou, ale měl by se vyhýbat lidem s oslabenou imunitou, nechodit například do kina nebo na úřady, kde je hodně lidí a podobně. Jsou to opatření, která mu lékař vysvětlí a také posoudí, zda je pacient ochoten a schopen je dodržet. Po celou dobu ho také, i na dálku, kontroluje, zda bere léky.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Cizinci by měli projít rentgenem, aby se vyloučilo nakažení, a zabránilo se tak šíření nemoci u násFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Izolace v případě odolné formy tuberkulózy

Do povinné izolace musí na začátku léčby pacienti s odolnou formou nemoci, a to na dva měsíce do Centra vysoce specializované péče o pacienty s multirezistentní tuberkulózou ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. Loni tam ošetřovali 31 pacientů – léčba každého z nich vyjde na 1,5 milionu. Vzhledem k počtu případů se mluví o nutnosti zřídit další centrum.

Jak zabránit dalšímu šíření tuberkulózy?

Je jasné, že nemocných a nakažených, kteří o tom ještě nevědí, může být daleko víc a jejich odhalení by pomohlo snížit riziko přenosu na ostatní. Podle odborníků by bylo dobré, aby tedy každý cizinec nad 18 let, který u nás chce žít, prošel do roka vyšetřením a rentgenem, aby se vyloučila infekce nebo už probíhající onemocnění. „Bylo by dobré, aby na tom spolupracovali pneumologové a praktičtí lékaři,“ řekl předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP Vladimír Koblížek. Tím by se mohlo včas předejít šíření nemoci v populaci.

Načítám