Hlavní obsah

Tuberkulóza je téměř vymýcena, ovšem nakazit se lze i dnes. Nejhorší jsou bezpříznakoví přenašeči

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Foto: Luis Molinero, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku zhruba 400 lidí ročně onemocní tuberkulózou. Nemoc je sice stále na ústupu, ale lékaři varují, že vyhráno není. Největším rizikem jsou ti, u nichž TBC probíhá bez příznaků.

Článek

Tuberkulóza je nemoc, která v posledních letech vzbuzuje větší obavy než dříve. Důvodem je zejména migrace obyvatel. Podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je ale počet nemocných stále nízký a nemoc je pod kontrolou. V roce 2022 bylo 362 nemocných.

„Celkově lze říci, že sice došlo k nárůstu záchytů tuberkulózy na území ČR, nicméně tento nárůst nepředstavuje významné zvýšení rizika tuberkulózy pro populaci a epidemiologická situace tuberkulózy v ČR zůstává příznivá. Dezinformace typu, že uprchlíci z Ukrajiny masivně šíří v Česku tuberkulózu, je potřeba jasně označit za nesmysl a uklidnit veřejnost. Nepodléhejme manipulacím dezinformátorů a řiďme se fakty,“ řekla k situaci MUDr. Barbora Macková, ředitelka SZÚ.

Co je tuberkulóza

Nemoc ničila populaci po tisíciletí a nikdo nevěděl proč. Až v roce 1882 lékař a mikrobiolog Robert Koch (1843–1910) objevil bakterii, která ji způsobuje. Bacil se přenášel nejen z člověka na člověka, ale také z mléka krav a skotu.

Zabránit velkému šíření nemoci proto výrazně pomohla pasterizace mléka a později samozřejmě očkování. Ale ne všichni očkovaní získají imunitu, obranné látky se někdy nevytvoří. Přesto se nemoc v mnoha zemích podařilo zcela vymýtit a od očkování se ustoupilo. Také v Česku se od roku 2010 vakcinace nebo testy dělají jen na vlastní žádost a u vybraných rizikových skupin.

Příznaky tuberkulózy

Tuberkulóza je infekční onemocnění, které se projeví od dvou týdnů do dvou měsíců od nákazy. Přenáší se kapénkově nebo přímým kontaktem s nakaženým. Pro nemoc je typický déletrvající kašel s vykašláváním hlenů, zhoršený dech, teplota a pocení, celková slabost a váhový úbytek, bolesti na hrudníku nebo vykašlávání krve.

Nejznámější je ve své plicní formě, může se ale projevit i v jiných částech těla, jako jsou uzliny, které pak natékají, nebo ve střevech, kde způsobuje bolesti břicha, průjmy či jiné zažívací potíže. TBC však může – i když vzácně – postihnout kterýkoliv lidský orgán.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tuberkulózu spolehlivě odhalí rentgen plicFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Léčba tuberkulózy

Z důvodu vysokého rizika přenosu musí být část pacientů na uzavřených infekčních odděleních a léčba trvá i několik měsíců. Na uzavřených odděleních jsou jen ti nemocní, kteří vylučují bacily TBC. Podávají se antituberkulotika, některé druhy bakterií už si však proti nim vybudovaly odolnost, proto se přistoupilo i k dalším vzácnějším a nákladnějším lékům.

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

V Česku se už děti neočkují, testy na protilátky se dělají jen na vlastní žádostFoto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Jak probíhá vyšetření

Nemoc odhalí rentgen plic a vyšetření vykašlávaných hlenů nebo jiného biologického materiálu. Dělá se také kožní tuberkulinový test. Ten spočívá v tom, že se do kůže vpíchne látka (tuberkulin) a podle reakce na kůži se pozná, zda se pacient setkal s TBC infekcí. Přesnější je krevní test, který zkoumá bílé krvinky a jejich reakci na případnou infekci.

Možné komplikace

Problémem je, že nemoc se nemusí projevit hned a první příznakem je až kašel. Pak může dojít k vykašlávání krve v důsledku poškození plicních cév.

Další komplikací je hnisání v pohrudnici, případně také tuberkulóza centrální mozkové soustavy. Ta se projevuje bolestí hlavy a záchvaty, což může skončit poškozením mozku – takové případy ale postihují jen oslabené jedince například se sníženou imunitou nebo jiným chronickým onemocněním.

Nejhorší průběh má takzvaná miliární tuberkulóza. Bakterie jsou rozšířené v celém těle, to znamená, že zasaženo může být hned několik orgánů najednou. V důsledku toho pak dochází k jejich selhání.

Hlavní prevencí je očkování

Hlavním preventivním opatření bylo, a v mnoha zemích stále je, očkování. U nás je ale riziko onemocnění tak malé, že se od vakcinace novorozenců ustoupilo v listopadu 2010.

Pozor je nutné samozřejmě dávat ve chvíli, kdy má člověk příznaky a předtím byl v kontaktu s rizikovými osobami, což jsou nejčastěji lidé z Ukrajiny, Rumunska či Mongolska, kde nemoc ještě není vymýcená.

Tuberkulóza

  • Jiný název - TBC, dříve souchotiny či úbytě (oubytě), bílý mor, královo zlo, ftíza (z řečtiny „úbytek“)
  • Popis - Tuberkulóza je infekční nemoc, která postihuje zejména plíce. Může však napadnout i jiné orány. V České republice je však už téměř vymýcena, také proto se od roku 2010 upustilo od celoplošného očkování.
  • Příznaky - Déletrvající kašel s vykašláváním hlenů, zhoršený dech, teplota a pocení, celková slabost a váhový úbytek, bolesti na hrudníku nebo vykašlávání krve
  • Inkubační doba - 2 týdny až 2 měsíce, může být i delší
  • Léčba - Chemoterapeutika a antibiotika
  • Úmrtnost - Celosvětově 13 procent, v Česku umírají pacienti jen výjimečně (16 pacientů z celkových 442 v roce 2019).
  • Prevence - Očkování v zemích, kde nemoc stále není vymýcena, v Česku u rizikových skupin

MUDr. Stanislav Kos, CSc., Předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem

Související témata:

Načítám