Hlavní obsah

Zánět zubu může poškodit i srdce. Pozná se podle nesnesitelné bolesti hlavně v noci

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neléčený zánět zubu může v těle natropit pěknou paseku. Chronické stadium nemusí příliš bolet a infekce se během něj může nerušeně šířit dál po těle. Co všechno může způsobit a proč zubní absces nepodceňovat?

Článek

Ústa jsou plná bakterií z jídla, slin a plaku. Tyto bakterie mohou proniknout až do zubu či dásně a kosti a podnítit vznik zánětu neboli abscesu. V podstatě se jedná o kapsu hnisu sestávajícího z bílých krvinek, mrtvé tkáně a choroboplodných zárodků.

„Nejčastější příčinou zánětu v zubu bývá zubní kaz, může být způsoben také zánětlivým postižením dásně v okolí zubu, kdy dovnitř bakterie docestují nemocnou kostí a dásní a proniknou do kořene k nervu zubu. Na vině bývá také úraz zubu,“ vysvětluje pražská zubařka Veronika Andělová.

Příznaky zánětu zubu

Akutní stadium je velmi bolestivé, léčí se vyčištěním zánětlivého ložiska, případně odstraněním zubu, podáváním antibiotik. Někdy ale nemusí být obtíže závažné od prvopočátku, důsledkem čehož vás nenapadne zubního lékaře navštívit. Zánět se potom nerušeně rozvíjí a poškozuje celý organismus. Proto se vyplácí nepodceňovat preventivní prohlídky nejen u zubaře.

„Ve své praxi jsem viděl mnoho případů, kdy se nezjištěný chronický zánět pod zubem šířil do celého těla a zhoršoval zdravotní stav,“ potvrzuje David Frej, lékař z pražského Centra funkční a holistické medicíny.

„Je prokázáno, že urychluje cévní poškození a rozvoj aterosklerózy a také zvyšuje pohotovost k tvoření sraženin. Nejčastěji je však s přítomností zánětu v oblasti dutiny ústní spojena bolest kloubů, která může významným způsobem omezovat pohyblivost, a zhoršovat tak kvalitu života,“ popisuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, zástupkyně přednosty Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně.

Jak se pozná, že je v zubu zánět?

Zánět zubní dřeně se projevuje velmi silnou, pulzující bolestí. Někdy není jasné, odkud přesně pochází. Zásadní je, že bolest je nejhorší v noci a běžné léky na ni nepomáhají.

Viditelný může být otok nebo hnisavý váček na dásni, případně horečka bolest hlavy.

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Zánět v zubu vždycky nebolí, chronické stadium umožňuje šíření infekce po těle.Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Co může zánět zubu způsobit?

Osteomyelitida

Neléčený zánět se může rozrůst v infekci kosti obklopující zuby, doputovat ale může i do kostí pánve, nohou nebo do obratlů. Cévy v kosti jsou ucpávány krevními sraženinami, důsledkem čehož kostní tkáň odumírá. Mezi projevy patří typické symptomy infekce, jako je horkost v dané oblasti, bolest, otok, snížená pohyblivost, případně horečka, únava, nevolnost.

Pro diagnózu lékaři využívají krevní testy, rentgen, ultrazvuk, případně scintigrafické vyšetření (do kosti se vstříkne malé množství radioaktivní látky a to pomůže zhodnotit stav a změny). Léčba se zaměřuje na zastavení infekce, probíhá podáváním antibiotik (v akutních případech nitrožilně), chirurgickým zákrokem (odstranění zánětlivého ložiska), případně obojím.

Infekční celulitida (flegmóna)

Dalším z důsledků může být infekce podkožního tuku a kůže dolních končetin. Kůže je oteklá, bolí, může se dostavit horečka, třesavka nebo celková slabost. Diagnóza flegmóny probíhá pomocí krevních testů, kde se sleduje hodnota CRP vypovídající o zánětu. Léčí se antibiotiky, případně léky proti bolesti či srážení horečky. Doporučený je klidový režim a pokládání nohou do vyvýšených poloh pro snížení otoku.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Neléčený zubní absces může stát třeba za záhadnými bolestmi kloubů.Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Trombóza kavernózního splavu

Infekce cév procházejících dutinami může být rovněž výsledkem zanedbaného zubního zánětu. Projevuje se otokem tváře na postižené straně, bolestí hlavy, případně poruchami zraku, může se rozvinout v zánět mozkových blan nebo mozku. K diagnóze se používá CT vyšetření hlavy, léčí se vysokými dávkami nitrožilně podávaných antibiotik, případně v kombinaci s léky na ředění krve pro rozpuštění sraženiny.

Celková sepse

Konečně může dojít k sepsi (lidově otrava krve), což je vážný zdravotní stav, kdy imunitní systém přehnaně reaguje na infekci v krvi, důsledkem čehož začínají selhávat orgány. Může skončit i smrtí. V léčbě je stěžejní včasné zahájení podávání širokospektrálních antibiotik.

Léčba zánětu zubu

Zásadní je zahájit léčbu zánětu. To spočívá v otevření zubu a provedení ošetření neboli vyčištění kořenových kanálků. Pomáhají léky na bolest, případně výplachy. V krajním případě je třeba vytrhnutí zubu.

Kdy jsou potřeba antibiotika

Při vážnějších problémech v kořenových kanálcích, případně ve chvíli, kdy se zánět rozšířil do dalších částí těla, je třeba nasadit antibiotika.

Prevence

Zásadní je zubní hygiena, pravidelné čištění zubů nejen pomocí kartáčku, ale také mezizubních nití a dalších pomůcek. Pravidelná zubní hygiena a preventivní prohlídky jsou zcela nezbytné.

Zánět zubu

  • Jiný název - Absces zubu
  • Příznaky - Silná, pulzující bolest, která se zhoršuje v noci, běžné léky na bolest nepomáhají. Přidává se otok, horečka, bolesti hlavy.
  • Léčba - Otevření zubu a provedení ošetření neboli vyčištění kořenových kanálků, někdy jsou třeba antibiotika. Krajním řešením je vytržení zubu.
  • Smrtnost - Na nemoc, pokud se nedostane do fáze celkové sepse, neumírá.
  • Prevence - Správná zubní hygiena, pravidelné preventivní prohlídky.

Načítám