Hlavní obsah

Očkování proti tuberkulóze není pro novorozence povinné. Pro rizikové skupiny je ale stále vhodné

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuberkulóza je celosvětově rozšířené závažné infekční onemocnění. V Česku je ale její výskyt velice nízký, jeden z nejnižších v Evropě, i když se čas od času objeví obavy, že se zvýší kvůli migraci. To se ale ještě nikdy nepotvrdilo. Od povinné vakcinace novorozenců se ustoupilo v listopadu 2010. V současnosti se dává rizikovým skupinám.

Článek

Většina dospělých obyvatel v Česku má ještě nahoře na rameni bílou jizvu po prodělaném očkování proti TBC, takzvané kalmetizaci. Vzhledem k tomu, že v současné době patří ČR mezi země s nejnižším výskytem TBC, plošné očkování bylo ukončena v roce 2010 a očkovány jsou jen děti z rizikových skupin nebo na přání rodičů.

Kdy se očkuje

Očkování proti tuberkulóze neboli kalmetizace se provádí v novorozeneckém a kojeneckém věku do 6. týdne věku. Očkování v pozdějším věku je možné provést vždy až po provedení tuberkulinové zkoušky. Ta zjistí, zda má dotyčný protilátky proti nemoci. Mohl je totiž získat někdy v minulosti bez toho, že by měl jakékoliv příznaky nemoci.

Jen u zcela malých dětí do šesti týdnů věku, které nemohly nemoc ještě chytit, se očkování proti tuberkulóze provádí bez tuberkulinové zkoušky. Vakcínu se doporučuje podávat v jakémkoli věku v případě rizika nákazy TBC.

Kdo se má očkovat

V České republice jsou podle důvodu očkování proti tuberkulóze dva jeho druhy:

Povinné očkování proti tuberkulóze ze zdravotní indikace lékaře hrazené zdravotní pojišťovnou. Tento režim se uplatňuje ve chvíli, kdy jeden či oba z rodičů dítěte nebo sourozenec dítěte, případně člen domácnosti, v níž dítě žije, měl nebo má aktivní tuberkulózu. Takové očkování by se mělo provést do šesti týdnů věku dítěte.

Stejně tak se očkuje ve chvíli, kdy se dítě dostalo do kontaktu s nemocným, a také ve chvíli, kdy pobývalo déle jak tři měsíce v zemi, kde je vysoký výskyt TBC.

Očkování proti tuberkulóze na vlastní žádost rodičů dítěte je hrazeno rodičem dítěte. Toto nepovinné očkování proti TBC je možné provádět kdykoli.

Druhy vakcín

Používá se vakcína proti tuberkulóze BCG.

Foto: Ira Lichi, Shutterstock.com

Očkování proti tuberkulóze je povinné pro rizikové skupiny novorozencůFoto: Ira Lichi, Shutterstock.com

Očkovací schéma

Nejdříve se provede tuberkulinový test, to znamená, že se do levého předloktí dítěte píchne látka, která ukáže, zda má dítě protilátky, či nikoli. Za tři dny se provádí odečet tuberkulinové zkoušky a podle výsledku se provede vakcinace do ramene. Zhruba za tři měsíce se provádí kontrola jizvy v místě očkování.

Kam se vakcína aplikuje

Do kůže vnější první třetiny horní části levé paže.

Reakce po očkování

Při správné aplikaci vzniká bělavý pupen o průměru 6-8 mm, který mizí po několika minutách. Po 2–4 týdnech v místě vakcinace vzniká otok, který přetrvává po několik týdnů. Na vrcholu se pak tvoří vřídek a následně vřed (zhruba o průměru 2-5 mm, maximálně 10 mm). Po dvou až třech měsících od vakcinace se zahojí. Zůstává bělavá jizva o průměru několika milimetrů, již mají všichni, kteří dostali očkování proti TBC před jeho zrušením. Po očkování se může objevit otok a bolest mízních uzlin.

Přeočkování

Přeočkování se neprovádí, pouze v případě zvýšeného rizika, např. u cestovatelů.

Je vakcína hrazená?

V případě rizikových dětí je vakcína hrazená. Pokud jde o očkování na žádost, vyjde na 340 korun, další 300 korun stojí tuberkulinová zkouška.

Je očkování povinné?

Očkování je povinné u dětí z rizikových rodin.

Před jakou nemocí chrání

Tuberkulóza je infekční nemoc, která postihuje zejména plíce. Může však napadnout i jiné orgány. Příznakem je déletrvající kašel s vykašláváním hlenů, dušnost, teplota a pocení, celková slabost a váhový úbytek, bolesti na hrudníku nebo vykašlávání krve.

Očkování proti tuberkulóze

  • Proti čemu chrání: Tuberkulóza
  • Kdy se očkuje: Ideálně do 6 týdnů po narození
  • Místo vpichu: Injekční jehlou do kůže vnější první třetiny horní části levé paže
  • Kdo by se měl nechat očkovat: Zejména ti, kdo se narodili v rizikovém prostředí.
  • Je očkování povinné: Očkování je povinné jen pro rizikové skupiny.
  • Kolik očkování stojí: Zhruba 650 korun

Načítám