Hlavní obsah

Zatočte s nenáviděným pomerančem. Jídla, která mohou pomoci v boji s celulitidou

Foto: Natalya Stepowaya, Shutterstock.com

Foto: Natalya Stepowaya, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celulitida je estetický problém, který trápí mnoho žen. Existují tisíce produktů a metod, které slibují její redukci - jednou z možností je vliv stravy na nežádoucí „pomerančovou kůži“. Co tedy jíst, ať se více podobáme šťavnaté broskvi než pomeranči?

Článek

Celulitida. Skoro každá žena ji zná a ty, které mají takové štěstí, že jen z obrázků, jsou rozhodně v menšině. Co však „pomerančová kůže“ je?

„Říká se jí celulitida, lékaři používají raději odborný výraz dermopanikuloza. Označení pomerančová kůže je poetičtější, ale vždy se jedná o jedno a totéž. O tuk, který se pod pokožkou hromadí jako sražený tvaroh,“ vysvětluje MUDr. Josef Bourek. „Při celulitidě nabývá kůže nerovného, dolíčkovitého povrchu připomínajícího kůru pomeranče. Celulitida trápí více než 90 % žen. Zvýšené riziko je v těhotenství, ale postihuje i ženy v přechodu a dívky v pubertě.“

Jak s ní tedy bojovat, když je celulitida skoro všude okolo nás? Zkuste to nejprve jídlem! Máme 7 skvělých tipů, které potraviny napomohou zatočit s nenáviděným „pomerančem“.

1. Citrusové plody

Je to paradox, ale proti pomerančové kůži pomůže také pomeranč, grep nebo citrony. Celkově citrusy jsou často doporučovány kvůli svému obsahu vitaminu Cantioxidantů. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, který udržuje kůži pružnou, a antioxidanty pomáhají chránit buňky před škodlivými účinky volných radikálů.

2. Pijte čistou vodu

Voda je základní složkou našeho těla a hraje klíčovou roli v udržování zdravé kůže. Kromě pití vody můžete získávat hydrataci i z potravin bohatých na vodu, jako jsou okurky, zelí nebo ředkvičky. Tyto druhy zeleniny pomáhají udržovat pružnost a vlhkost kůže díky svému vysokému obsahu tekutin. Pravidelná konzumace zeleniny bohaté na vodu může být skvělým způsobem, jak podpořit hydrataci organismu a přispět k celkovému zdraví pokožky.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pijte dostatek vody a celulitida se dá na ústupFoto: New Africa, Shutterstock.com

3. Ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví a mají protizánětlivé vlastnosti. Tyto zdravé tuky se nacházejí v rybách jako losos, sleď nebo makrela. Konzumace potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny podporuje zdraví kůže a pomáhá snižovat zánětlivé procesy v těle. Omega-3 mastné kyseliny jsou také důležité pro udržení pružnosti pokožky a celkovou ochranu před negativními účinky prostředí.

4. Omezování soli

„Sůl by měla být minimalizována, protože může přispívat k nárůstu hmotnosti a celulitidě tím, že podporuje zadržování vody. Místo toho si vyberte keltskou nebo himalájskou sůl, které obsahují prospěšné stopové prvky, jenž často chybí v půdách, v nichž se naše potraviny pěstují,“ vysvětluje nutriční terapeutka Lelani Loubser.

5. Špenát a jiná listová zelenina

Listová zelenina obsahuje důležité vitaminy A a C, které jsou klíčové pro zdraví pokožky. Tyto vitaminy pomáhají chránit pokožku před poškozením a podporují tvorbu kolagenu, který udržuje kůži pružnou. Obsah vlákniny v listové zelenině také podporuje celkové zdraví, což má pozitivní vliv na vzhled a stav pokožky.

6. Celozrnné potraviny

Pokud se vyhnete rafinovaným obilovinám a místo nich upřednostníte celozrnné varianty, jako je celozrnný chléb nebo hnědá rýže, získáte více vlákniny a důležitých živin pro zdravou kůži. Celozrnné obiloviny jsou bohaté na vlákninu, která podporuje zdravou střevní funkci a eliminaci toxinů z těla, což se pozitivně projevuje i na stavu pokožky. Díky celozrnným obilovinám získáváme také více živin, jako jsou vitaminy skupiny B, zinek a hořčík.

Foto: beats1, Shutterstock.com

Preferujte celozrnné pečivo před obyčejným bílýmFoto: beats1, Shutterstock.com

7. Bílkoviny z libového masa nebo luštěnin

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem tkání v těle, včetně kůže. Konzumace kvalitních zdrojů bílkovin je klíčová pro podporu zdraví a pevnost pokožky. Bílkoviny jsou důležité pro regeneraci buněk a tvorbu kolagenu, u kterého už bylo zmíněno, jak je pro kůži blahodárný. Vybrané zdroje bílkovin, jako jsou maso, ryby, vejce, luštěniny nebo sójové produkty, přispívají k zlepšení kvality pokožky a celkového stavu těla.

Zdůrazněme, že boj s celulitidou není otázkou jednotlivých potravin, ale komplexního přístupu k životnímu stylu zahrnujícímu zdravou stravu, pravidelnou fyzickou aktivitu a správnou péči o kůži. Neexistuje žádný magický pokrm, který by celulitidu úplně odstranil, ale zdravé stravování může být důležitou součástí péče o kůži a celkového zdraví.

Načítám