Hlavní obsah

Kolagen v prášku: Víme, který chutná nejlépe!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že v poslední době každý pije kolagenové drinky? Zázrak, které má příznivě působit na naše vrásky, možná už vyzkoušeli někteří z vás. Ne každému však sedne chuť rozpuštěného prášku ve vodě, a tak jsem se rozhodla některé otestovat za vás!

Článek

Kolagen je bílkovina, která je základem všech pojivových tkání v našem těle. Vyskytuje se nejen v kloubech, ale i v pokožce, šlachách či zubech. Pro představu – tvoří asi deset procent celkové hmotnosti těla a až 70 procent pokožky.

Kolagen si tělo dokáže tvořit samo, tato schopnosti se ale s věkem snižuje. Pokud budeme hovořit o pleti, jeho nedostatek se projeví tenčí vrstvou ochranného filmu, pokožka se stává zranitelnější a objevují se na ní vrásky.

Částečně můžeme chybějící kolagen tělu dodat v podobě doplňků stravy. Podle odborníků je dobré a něj začít myslet nejpozději kolem čtyřicítky.

Co kolagenový nápoj slibuje?

Ideální možností jsou přírodní kolagenové drinky, které se prodávají v podobě rozpustného prášku nebo v tabletách a užívají se denně v měsíčních kúrách. Seženete je v lékárnách, na sociálních sítích je zaštiťují známé osobnosti či influenceři. V marketingu kolagenové drinky přezdívají elixírem krásy, neboť slibují pleť bez vrásek, pomalejší stárnutí, pevnější nehty i vlasy, ale i pružnější a hydratovanější pokožku i stehna bez celulitidy. Jak bude ale konkrétně působit na vás, budete stejně muset posoudit sami. Protože kolagen v prášku již užívám nějakou dobu a vyzkoušela jsem nejeden sáček, rozhodla jsem se jich otestovat větší množství a podělit se s vámi o vlastní zkušenosti.

Rozhodující je množství i chuť

Kolagenový prášek je složený většinou z mořského hydrolyzovaného kolagenu, který se rozpustí ve vodě. Občas narazíte i na kolagen hovězí či kuřecí. Můžete je přidávat do svých oblíbených smoothie, jogurtů či ranních kaší. Kolageny se liší hlavně svým množstvím účinných látek v jedné dávce, které je vždy uvedeno v miligramech, tím, jak dobře se rozpouští, a především příchutí.

Samotný kolagen totiž nemusí být každému po chuti, i jeho vůně bývá dost specifická, zkrátka má takový nepříjemný „ocásek“. I proto některé firmy do sáčků dodávají příchuť v podobě sušené červené řepy, sušených růží, aloe vera či lesních plodů. Jiné naopak slibují, že nepříjemnou chuť ani neucítíte. Dalšími přidanými složkami mohou být ty, které také prospějí vaší pleti – vitamin C, B, zinek, spirulina či kyselina hyaluronová.

Testovala redaktorka Pavla (40)

Osobně pozoruji zlepšení hlavně v pevnosti svých nehtů. Kolagen si rozpouštím nejčastěji do většího množství vody, takže ho často přidávám do lahve s pitím na cvičení. Ne každý mi však chutná. Přináším vám vlastní zkušenosti.

Malinový Natur Produkt

Tento prášek obsahuje větší množství mořského kolagenu a má velmi příjemnou chuť po malinách, po rozpuštění má i hezkou narůžovělou barvu. Plus mu uděluji za to, že obsahuje zároveň kyselinu hyaluronovou a vitamin C a E. Nyní ho navíc můžete na léto zakoupit na e-shopu s dárkem v podobě matujícího liftingového séra Balsamis s hedvábím a kyselinou hyaluronovou. Za mě skvělá dvojka pro zkrášlení vašeho vnitřku i zevnějšku.

Foto: Archiv firmy

NCE, Natur Collagen Expert Beauty, 1 sáček 5000 mg denně, 990 Kč (30sáčků)Foto: Archiv firmy

Limetková Bella Night Care

Prášek se velmi rychle rozpustil a proměnil se ve žlutý neutrální drink. Ani příliš nevoní, ani výrazně nechutná. Za mne by limetková příchuť mohla být klidně výraznější, ale zase ho takto můžete přidávat do ovesných kaší či ovocného smoothie. Ocenila jsem, že obsahuje ceramidy, což jsou tuky, které jsou hlavní součástí buněčných membrán v naší pokožce a ubývají nám s věkem stejně jako kolagen. Tento nápoj je vhodný i pro celiaky, neboť neobsahuje bílkoviny podobné lepku.

Foto: Archiv firmy

Bella Night Care, ELASTYS C-C s jemnou limetkovou příchutí a ceramidy, 1 sáček 3000 mg denně, 1390 Kč (30 sáčků), prodává Dr.MaxFoto: Archiv firmy

Neutrální Collalloc

Tento produkt má pověst jednoho z nejlepších a nejúčinnějších, protože obsahuje čistý 100% mořský kolagen, ale já ho, bohužel, nemohu doporučit. Přestože se ve vodě rozpustil rychle, vadila mi jeho intenzívní a nepříjemná vůně. A bohužel jsem ho nemohla ani vypít. Stačil mi první lok a můj žaludek řekl ne. Asi by v tomto případě pomohlo jej rozpustit třeba v džusu, ale zjistila jsem, že podobnou zkušenost měla i moje kamarádka.

Foto: Archiv firmy

Collalloc, bioaktivní mořský kolagen, 1 sáček 3300 mg denně, od 579 Kč (30 sáčků)Foto: Archiv firmy

Masterpiece s aloe vera

Masterpiece je osobním projektem české topmodelky Simony Krainové (48) ve spolupráci se společností Nutrend. Na trhu je k dostání první varianta s kousky růží v jednotlivých sáčcích, já jsem ale ochutnala nejnovější verzi s Aloe vera a bezinkou, jež je k dostání ve větším sáčku s dávkovací lžičkou. Kolagen je sice lehce slazený, ale řekla bych, že vskutku decentně. Chuť je mírně sladkokyselá a na léto příjemně osvěžující. Klobouk dolů, chutná vážně skvěle a za mne asi můj favorit.

Foto: Archiv firmy

Masterpiece, Beauty Drink Aloe Vera & Bezinka, s třemi typy kolagenu, kyselinou hyaluronovou, zinkem, jódem, vitaminem C, koncentrátem Aloe vera a květů černého bezu, 1 dávka 3000 mg denně, od 1290 Kč (180 g)Foto: Archiv firmy

Sladký KetoMix

Kolagen obsahuje přírodní aroma lesních plodů, po kterých má také krásnou růžovofialovou barvu. Je však s přidaným sladidlem, které je určitě v drinku znát. Výrazná sladká chuť ovšem někomu může pomoci překonat klasickou chuť mořského kolagenu. Nutno také podotknout, že jsem typ člověka, který nesladí ani čaj, ani kávu. Takže komu sladší chuť nevadí, je pro něj ideální.

Foto: Archiv firmy

KetoMix, kolagen s kyselinou hyaluronovou, vitaminem C a sladidlem, 1 sáček 4560 mg denně, 999 Kč (30 sáčků)Foto: Archiv firmy

Hovězí Allnature

Jediný kolagen z testovaných, který není mořský, ale hovězí. Není ani v jednotlivých sáčcích, ale v krabičce, ze které jej nabíráte lžící. Doporučené dávkování jsou 2 lžíce na 200 až 300 ml vody. A mohu říci, že jde chuťově o nejvíce neutrální kolagen, který jsem testovala. Není vůbec cítit, takže nejede-li vám kolagen mořský, určitě vsaďte klidně na tenhle. Doporučuji ho klidně přidat i do jídla.

Foto: Archiv firmy

Allnature, Kolagen Original Premium, 100% hydrolyzovaný hovězí kolagen, od 239 Kč (200 g)Foto: Archiv firmy

Které další látky vám pomohou k pevnější a pružnější pleti bez vrásek?

Reklama

Načítám