Hlavní obsah

Z trávníku rovnou na talíř: Nasbírejte si pampelišky a využijte je od květu po kořen

Foto: Tati Liberta, Shutterstock.com

Foto: Tati Liberta, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pampelišky jsou více než jen plevel na trávníku. Tyto nenápadné a často zavrhované rostliny, které teď kvetou, kam se podíváte, představují skutečný poklad pro naše zdraví. Nabízejí totiž širokou škálu léčivých a zdravotních benefitů, a to od kořenů po květy. Pampelišky jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů, a mohou tak pomoci při řešení mnoha běžných zdravotních problémů.

Článek

Pampeliška nebo také smetánka lékařská (Taraxacum officinale) je rostlina považovaná za plevel. Běžně se vyskytuje po celém světě a má dlouhou historii v tradiční medicíně pro léčení různých onemocnění a podporu celkového zdraví. Od listů přes květy i stonek až po kořeny nabízejí pampelišky širokou škálu léčivých vlastností, které zahrnují detoxikaci organismu, podporu trávení, zlepšení kardiovaskulárního zdraví a mnoho dalších.

Květy pampelišek

Květy pampelišek jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou flavonoidy a karotenoidy, které chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů a snižují záněty. Tyto květy se také tradičně používají k výrobě medu, sirupů a tinktur, užívaných při podpoře imunitního systému a v boji proti nachlazení a chřipce. Zářivě žlutá kvítka mají také močopudné vlastnosti, díky čemuž odplavují toxiny z těla a podporují zdraví ledvin. Jejich konzumace ve formě čaje nebo extraktu může být prospěšná lidem trpícím onemocněními močového ústrojí nebo problémy s nadměrným zadržováním tekutin.

Listy pampelišek

Listy pampelišek jsou plné živin, včetně vitaminu C, vitaminu A, vápníku a železa. Mají diuretické vlastnosti a pomáhají při detoxikaci těla, podpoře trávení a snižování zánětů v těle. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, která udržuje zdravou střevní mikroflóru a reguluje hladinu cukru v krvi. Pampeliškové listy jsou hojně používány v kulinářství a jsou součástí mnoha receptů po celém světě. Mohou být konzumovány syrové v salátech, vařené jako příloha (můžete se setkat například s pampeliškovým „špenátem“) nebo přidány do smoothies pro zvýšení jejich výživové hodnoty. Díky své široké dostupnosti představují listy pampelišek skvělý způsob, jak přidat do jídelníčku další chutě, ale i kousek zdraví.

Foto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Pampelišky můžete jíst od květu po kořenFoto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Stonky pampelišek

Pampeliškové stonky jsou často opomíjenou částí této rostliny, mají přitom nemalý zdravotní přínos. Obsahují vlákninu, která podporuje zdravou střevní mikroflóru a reguluje trávicí procesy. Stonky jsou také bohaté na minerály jako draslík a hořčík, které jsou nezbytné pro správnou funkci svalů a nervového systému. Stonky lze konzumovat syrové nebo vařené. Mohou být přidány do salátů, omáček nebo smoothies jako zdravá a chutná přísada. A jsou také vynikajícím zdrojem vody, což je výhodné zejména v suchých obdobích. Když si na výlet zapomenete vzít tekutiny, zamiřte na pampelišky!

Kořeny pampelišek

Kořeny jsou tradičně používány pro zdraví jater a žlučníku. Obsahují látku známou jako inulin, která podporuje produkci žluči a trávení tuků. Tradičně se využívají k podpoře trávení a léčbě zažívacích potíží. Kořeny pampelišek jsou také bohatým zdrojem vitaminů B a C, železa, vápníku a hořčíku, které pomáhají posilovat imunitní systém a zlepšovat celkové zdraví. Dále mají protizánětlivé vlastnosti a napomáhají snižovat bolest spojenou s artritidou a dalšími zánětlivými onemocněními. Ze sušených kořenů pampelišek se nejčastěji vyrábějí čaje, extrakty nebo doplňky stravy. Pampeliškový čaj z kořene pomáhá odvodňovat tělo a podporovat zdraví ledvin.

Recepty z pampelišek, které si můžete snadno připravit doma

Načítám