Hlavní obsah

Chřest je chutný, ale i zdravý, dopřejte si ho právě teď. Jeho sezona odstartovala!

Foto: hlphoto, Shutterstock.com

Foto: hlphoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také už jste se nemohli dočkat, kdy odstartuje sezona chřestu? Konečně je to tu! I když na pultech obchodů zatím převažuje ten zahraniční, nebude dlouho trvat a nahradí ho náš skvělý a nezaměnitelný český chřest. Proč byste po něm měli sáhnout? Nejenže skvěle chutná, ale jde také o rostlinu, která dodá vašemu tělu mnoho zdravotních benefitů.

Článek

Do našich jídelníčků se chřest zařadil relativně nedávno, přitom nejde o žádnou novinku. Jedná se spíš o renesanci této zeleniny, protože ještě před nástupem socialismu jsme jako stát patřili mezi nejvýznamnější pěstitele bílého a zeleného chřestu v Evropě. Dokonce se vtipkovalo, že český chřest je ve světě známější než plzeňské pivo. Za minulého režimu byla však produkce chřestu, jako údajné buržoazní plodiny, zrušena, a tím pádem se muselo po sametové revoluci začít od nuly, tedy doslova na zelené louce. Díky tomu si opět můžeme užít náš zelený a bílý poklad.

Původ a historie

Chřest se pěstuje po celém světě v oblastech s mírným podnebím, první zmínky o něm pocházejí ze starověkého Egypta. Do Evropy se rozšířil v dobách antického Řecka a Říma a byl považován za luxusní pochoutku. Ve středověku se pěstoval v klášterních zahradách a využíval k léčení. Poté už se pomalu, ale jistě začal chřest šířit na stoly i obyčejných lidí. A za první republiky byl u nás dostupný úplně všem. Tedy samozřejmě jen na pár týdnů v roce! „Start chřestové sezony se odvíjí od počasí, ale většinou začíná v polovině dubna a končí na konci června,“ upřesnil Pavel Uhlíř z farmy Český chřest.

Jaké jsou druhy chřestu

V obchodech nejčastěji najdeme zelený chřest, ale můžeme narazit i na výhonky bílého nebo fialového chřestu. Všechny tyto varianty pocházejí ze stejné rostliny, nikoliv z různých odrůd. Rozdíl spočívá ve způsobu pěstování, následně se liší i příprava a chuť.

Zelený chřest

  • Výhonky zeleného chřestu vyrůstají nad zem. Jsou tedy vystaveny slunečnímu záření a zelenou barvu mají díky chlorofylu, který se v plodině tvoří. Není třeba je loupat. Zelený chřest lze jíst i syrový, v případě tepelného zpracování mu stačí ani ne 5 minut ve vroucí vodě.

Bílý chřest

  • Pěstuje se v zemi, pokrytý hromádkami hlíny. Před konzumací je nutné jej oloupat, a to směrem shora dolů. Pokud jsou konce výhonků tvrdé a dřevnaté, stačí je před zpracováním odříznout. Ve vroucí vodě si pobude i dvakrát déle než chřest zelený.

Fialový chřest

  • Pěstování fialového chřestu je novinkou posledních let. Roste podobně jako zelený, jeho chuť i vůně jsou ale téměř totožné s bílým chřestem.

Jak nám chřest prospívá?

Chřest je nízkokalorická plodina, takže si ji můžete užít i při dietě. Navíc je bohatá na důležité živiny:

  • Vláknina má významný vliv na zdraví trávicího systému – podporuje pravidelné trávení a zdravou střevní mikroflóru. Přispívá také k pocitu sytosti, což může být užitečné při udržování zdravé hmotnosti.
  • Vitamin K hraje klíčovou roli ve zdraví kostí tím, že podporuje jejich pevnost a hustotu. Tento vitamin je také nezbytný pro srážení krve, což je důležitý proces pro zastavení krvácení a hojení ran.
  • Vitamin C funguje jako silný antioxidant, který pomáhá posilovat imunitní systém. Bojuje proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením.
  • V chřestu se nachází i vitamin A, který je nezbytný pro zdraví očí, kůže a funkci imunitního systému.
  • Kyselina listová, známá také jako folát, je důležitá pro vývoj buněk, zejména při růstu plodu během těhotenství. Tento vitamin je klíčový pro prevenci vrozených vad u plodu a podporu zdravého růstu a vývoje buněk.
  • Draslík, jenž je hojně přítomný v chřestu, hraje důležitou roli při udržování rovnováhy tekutin v těle a podpoře funkce svalů. Pomáhá také udržovat zdravý krevní tlak.

Chřest je zdrojem i dalších minerálů, jako jsou hořčík, železo, zinek a vápník.

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Nejčastěji v obchodech potkáte bílý a zelený chřest, ale můžete se setkat i s fialovýmFoto: KarepaStock, Shutterstock.com

Jak a kdy konzumovat chřest

Chřest lze připravovat na různé způsoby, ale jak bílý, tak zelený potřebují odlišný přístup. „Ve zpracování je zásadní rozdíl v tom, že bílý chřest se loupe po celé délce a zelený jen ve spodní třetině,“ vysvětluje Pavel Uhlíř z farmy Český chřest. Když už tedy známe zásadní poučku, jak si chřest připravit?

  • Vaření na páře je považováno za jednu z nejzdravějších metod, protože si chřest zachovává většinu svých živin. Pára zabraňuje ztrátě živin a chřest zůstává chutný, šťavnatý a plný vitaminů a minerálů.
  • Pečení přináší intenzivnější chuť. Během pečení se cukry v chřestu karamelizují, což dodává zelenině bohatou a příjemně sladkou chuť. Pečený chřest je skvělým doplňkem různých pokrmů, jako jsou těstoviny, rizoto, obstojí i jako samostatný chod.
  • Grilování chřestu je další zajímavou možností. Chřest se opeče na roštu nebo na grilovací pánvi, čímž získává karamelizovaný povrch a jemně kouřovou chuť. Grilovaný chřest je skvělý do salátů, jako příloha k masu nebo jako součást pikantních pokrmů.

Recepty s chřestem

Načítám