Hlavní obsah

Zelené potraviny pro zdravé srdce a bezchybnou pleť. Pomůžou při hubnutí a prodlužují život

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč jíst takzvané zelené potraviny a proč jsou tolik opěvované? Čistí organismus, dodávají sílu a energii, podporují činnost srdce i správné trávení a posilují imunitu. To ale není zdaleka všechno, čím prospějí zdraví a kráse.

Článek

Jaro zřejmě začne letos dříve, než je obvyklé a právě v tomto období se mnozí pouští do detoxu s cílem pročistit si organismus. Jeho součástí bývá mnohdy právě konzumace tzv. zelených potravin, které jsou označované také jako superpotraviny. Ale pozor, nemluvíme jen o koncentrované formě v kapslích nebo rozpustných prášcích, některé tyto superpotraviny seženete běžně na pultech v supermarketu, případně si je můžete vypěstovat na zahradě nebo natrhat na louce.

Zdravá imunita i funkce trávicího systému

Z nejběžnějších zelených potravin jmenujme například mladý špenát, brokolici, avokádo, petrželovou nať, kapustu nebo japonský zelený čaj matcha. Jsou zdrojem živin a pomocníkem v péči o zdraví. Podporují imunitu, prospívají zdraví srdce a cév, trávicího systému a napomáhají ke správnému fungování všech buněk v těle. Potraviny zelené barvy vyživují buňky a dodávají do těla vitaminy, minerály, prospěšné enzymy a aminokyseliny. Podporují zažívání a mají regenerační účinky, dokážou tedy bránit předčasnému stárnutí organismu. Ty, kdo mají v plánu shodit pár kil, potěší, že obsahují rovněž látky, které napomáhají při hubnutí, stimulují totiž metabolismus. Na jaké potraviny byste se měli kromě výše jmenovaných zaměřit?

Foto: Natalia Lisovskaya, Shutterstock.com

Špenát, brokolice, avokádo, petrželová nať, kapusta nebo zelený čaj matcha jsou plné živin a antioxidantů Foto: Natalia Lisovskaya, Shutterstock.com

Nejlepší zelené potraviny

Zelené potraviny jsou zdrojem silných antioxidantů, mezi které patří zejména vitaminy A, C, a E. Platí, že čím sytější barva, tím vyšší obsah antioxidantů.

1. Zelený ječmen

Vypadá jako zelená tráva a sklízí se mladý, dokud obsahuje nejvíce živin. Obsahuje vitaminy, minerály, biologicky aktivní enzymy s protizánětlivými a regeneračními účinky a velké množství rostlinného zeleného barviva chlorofylu. Díky tomu chrání před virovými onemocněními a pomáhá proti únavě a vyčerpání.

2. Chlorela

Sladkovodní řasa chlorela je bohatá na aminokyseliny, betakaroten, hořčík a bílkoviny a má silné detoxikační účinky. Podporuje funkci jater a trávení, váže na sebe těžké kovy a vyloučí je z těla. Podporuje regeneraci tkání, takže ji ocení sportovci a díky vysokému obsahu chlorofylu je přírodním detoxikačním prostředkem. Zabraňuje překyselení organismu a chrání proti civilizačním nemocem. Užívat ji můžete ve formě kapslí nebo prášku, který rozpustíte ve vodě či šťávě.

3. Spirulina

Jde o sladkovodní řasu, která je přírodním antioxidantem. Je bohatá na rostlinné bílkoviny a ocení ji ti, kteří chtějí mít pod kontrolou tělesnou hmotnost i hladinu cukru v krvi. Spirulina podporuje imunitní systém a díky vysokému obsahu vitaminů a dalších živin, jako je například hořčík, železovitaminy skupiny B, zajistí větší vitalitu. Prášek ze spiruliny můžete přimíchat do smoothie nebo krémových dezertů.

Foto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Chlorelu ani spirulinu u nás většina lidí před pár lety neznala. Dnes je to hitFoto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

4. Mladé kopřivy

Mladé kopřivy jsou nedocenitelným zdrojem důležitých živin a skvěle se hodí k jarní očistě. Kopřiva je silný antioxidant, podporuje obranyschopnost, čistí krev i pokožku a vyživuje vlasy, klouby i nehty. Připravte si čaj z čerstvých mladých kopřiv, přidejte je do salátu nebo polévky. Pokud sáhnete po prášku, přimíchejte ho do omáčky, zálivky nebo džusu.

5. Listy pampelišky

Zdravotní benefity listů z pampelišek neboli smetanky lékařské znaly naše prababičky, dnes však upadly trochu v zapomnění. Čerstvé mladé listy použijte do salátů, pomazánek, nádivek nebo smoothie, pokud sáhnete po práškové formě z lékárny nebo prodejny se zdravou výživou, přimíchejte ji do vlažného čaje nebo zeleninové šťávy. Pampeliškové listy mají příznivé účinky na játra, čistí organismus a podporují hubnutí.

Načítám