Hlavní obsah

Život s introvertem: Rozmluvte ho o citlivých věcech a nenuťte ho dělat většího baviče, než je

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Reklama

Raději poslouchá, než mluví, je spíš uzavřený, ve velké společnosti se necítí nejlépe. Působí stydlivě, plaše, někdy i trochu nudně. V práci jen málokdy patří mezi ty ambiciózní dravce. Nikdy se nehádá, spíš opět mlčí. Je to prostě introvert. A jeho povahové rysy mohou komplikovat partnerský život. Na co si dát pozor a jak z introvertní povahy „vytěžit“ to nejlepší?

Článek

Říká se, že protiklady se přitahují, a tak se často stává, že introverty to táhne k extrovertům (a naopak). Tohle spojení může být fajn, když se umíte vzájemně doplňovat a hlavně respektovat. A je potřeba dát si pozor hlavně na tři věci typické pro introverty, které vám mohou v lásce nadělat paseku.

1. Komunikace

Partnerská komunikace a schopnost otevřeně a upřímně mluvit i o nepříjemných tématech je základem úspěchu každého vztahu. Jenže introverti obecně neradi mluví, natož o svých pocitech a emocích. Problémy se snaží řešit spíš sami v sobě, což ale může být problém.

V případě partnerských problémů je totiž žádoucí, aby řešení hledali oba, ne jen jeden (navíc sám ve svém nitru). Navíc pokud s vámi protějšek nemluví, může to vyvolávat dojem, že mu na vás vlastně nezáleží, že se nad vámi povyšuje a podobně. „Pokud člověk ve vztahu nekomunikuje svůj vnitřní svět a pocity, partneři se nemohou dostat do skutečné hloubky a prožívat ve vztahu intimitu,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka.

Tady je na místě, aby na sobě zapracovali právě introverti. „Je potřeba, aby se alespoň částečně naučili vyjadřovat své emoce, jinak ve vztahu hrozí zmíněné klouzání po povrchu. Nedostatečná komunikace o citlivých záležitostech vede k odcizení a rozpadu vztahu,“ dodává Procházka. Extrovert by měl potřebu komunikace ve vztahu něžně a citlivě svému protějšku vysvětlit, být mu oporou, oba by si měli nastavit nějaká vlastní pravidla. A pokud by to byl opravdový problém, není vůbec ostuda požádat o pomoc odborníka.

Foto: Goksi, Shutterstock.com

Ne vždycky jsou partneři naladěni na stejné vlněFoto: Goksi, Shutterstock.com

2. Společní přátelé

Do vztahu lidé vstupují s jakousi životní historií, která většinou „obsahuje“ i přátele. A je logické, že toho, koho milujete, chcete s těmi, co jsou vám blízcí, seznámit. A toužíte po tom, aby si vzájemně padli do oka.

Jenže introverti nejsou přeborníci v navazování přátelských vztahů, jen tak někoho k sobě nepustí, navazují přátelství s rozmyslem. A tak jejich seznamování s vašimi nejbližšími (včetně rodiny) může působit chladně, odtažitě, dokonce můžete snadno nabýt dojmu, že mu vaši přátelé nesedí, jsou mu nesympatičtí. V tomto případě bude mít „víc práce“ právě extrovert, který v sobě musí vydolovat co nejvíc trpělivosti a pochopení, dopřát svému protějšku čas, na věci jít postupně a případně vysvětlit svým přátelům, že nejde o ně. „Až když se introvert trochu uvolní a druhou stranu víc pozná, je ochoten se otevřít a pustit si lidi k tělu,“ vysvětluje Procházka.

Rozhodně ale partnera netlačte k větší aktivitě a nepřebírejte za něj zodpovědnost. „Oni si s tím hlavu nedělají a tendence, aby se více zapojovali, má většinou okolí. Introvert není nic divného, nepřípustného, introvert jen funguje podle jiných a také cenných pravidel. Jen často žijeme podle přesvědčení, že všichni musíme hýřit energií a bavit všechny okolo, není tomu tak. Právě introvert navazuje často velmi hluboká, opravdová přátelství a je mu v tom dobře,“ říká životní koučka Lucie Mucalová.

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

I introvert umí být zábavný, potřebuje k tomu ale své bezpečné prostředíFoto: LStockStudio, Shutterstock.com

3. Volný čas

Řada introvertů zpravidla nemusí akce, na nichž je hodně lidí, hluk, zmatek a podobně. Některé to táhne více k přírodě, jiné ke kultuře (a ne, nemyslíme tím metalový koncert), k posezení s pár přáteli, ke klidným večerům s dobrým filmem či knihou. Pokud vy to máte přesně naopak a nejlépe se odreagujete tam, kde je opravdu živo, počítejte s tím, že se budete v představách, jak trávit volný čas, rozcházet. „Není ale pravdou, že introvert je vždy zamlklý, nedruží se, nekomunikuje, tohle je velký mýtus. Může to být bavič, řečník, srandista, ale co je podstatné, stojí ho to mnoho úsilí a další den si potřebuje udělat prostor, být ve svém ´bezpečí´. Kdežto extrovert se může bavit denně, navíc ho to dobíjí a nikdy nemá společnosti dost,“ upřesňuje Lucie Mucalová.

Takže tohle nemusí být vlastně vůbec problém, pokud oba ovládnete umění kompromisů a budete mít v sobě dostatek respektu k potřebám toho druhého. „Není nikde psáno, že spolu musíte trávit veškerý volný čas. Partner introvert musí přijmout, že sama odejdete někam bez něj, protože takovou výživu jednoduše potřebujete, ale vy musíte najít i čas, který společně strávíte něčím klidnějším,“ radí Lenka Procházka.

Jen během společně stráveného času sbíráte to, co je pro váš vztah jedinečné, co je jen vaše: zážitky, zkušenosti, tvoříte svou společnou historii. A bez té žádný vztah nevydrží.

Partneři opravdu nemusí být jedno tělo, jedna duše. Klidně mohou být rozdílní, že to bere dech. Záleží na tom, zda Jste skuteční partneři? Poznáte to podle těchto 10 znaků!

Reklama

Související témata:

Načítám