Hlavní obsah

Ochucený kefír má stejně cukru jako plechovka coly. Mléčné výrobky ale můžou pomoci zhubnout. Třeba skyr

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mléčné výrobky jsou tradiční součástí jídelníčku a skvělým zdrojem bílkovin a vápníku. Mohou vám pomoci při hubnutí, ale je potřeba umět si mezi nimi vybrat. Věděli jste, že balení ochuceného kefíru obsahuje stejné množství přidaného cukru jako plechovka Coca-Coly?

Článek

Jaké typy mléčných výrobků je dobré při hubnutí zařadit? Samozřejmě, že i ty ochucené obsahují bílkoviny a vápník, ale osm kostek cukru v případě ochuceného kefíru už je hodně. Naštěstí si můžete i ty neochucené mléčné výrobky (pokud vám nechutnají) sami zdravěji dochutit. Při hubnutí bílkoviny potřebujete, ale přidané cukry už méně. Projděte si několik doporučení při výběru mléčných výrobků.

Všímejte si přidaného cukru

Schválně si vedle sebe porovnejte klasický bílý jogurt neochucený (3,4 g cukru) a jeho ochucenou variantu (13 g cukru). Pokud si chcete pro představu spočítat, kolik kostek cukru je v ochuceném jogurtu, odečtěte od jeho obsahu cukru 3,4 g. V tomto případě 13 - 3,4 = 9,6, tzn. ve 100 g ochuceného je 9,6 g přidaného cukru. 1 kostka cukru má 4 g, kelímek jogurtu 200 g. Kelímek tedy obsahuje cca 5 kostek cukru.

Proč má ale neochucený jogurt 3,4 gramy cukru? Jogurt totiž obsahuje i laktózu, která se také řadí mezi cukry. Laktóza je přirozená složka jogurtu, jde o cukr s nízkým glykemickým indexem a nemá nic společného s přidaným cukrem.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Ochucené výrobky obsahují zbytečně mnoho přidaného cukru.Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Nízkotučné nemusí znamenat zdravější

Když si vedle sebe postavíte bílý jogurt smetanový s 10 g tuku, jogurt klasik s 3 gramy tuku a jogurt odtučněný s 0,1 g tuku, zjistíte, že množství cukru s nižším obsahem tuku roste. U smetanového jogurtu je to 3,8 g, u klasického 4,5 g. Jde o hodnoty, které neobsahují žádné další složky než mléko a jogurtové a probiotické kultury, takže ani přidaný cukr. Tak proč u nich roste obsah cukru? Je to proto, že když je v jogurtu 10 % tuku, zůstane méně místa pro ostatní složky. Tzn. u méně tučných jogurtů zbylých 7 % doplní bílkoviny a sacharidy, protože ve výsledku musí tvořit 100 %.

Způsob zpracování

Kefír, podmáslí, acidofilní mléko, zákys, jogurt? Hlavní rozdíl mezi nimi je způsob fermentace a použitá mikrobiální kultura. Základní složkou všech těchto výrobků je mléko. Do mléka se přidá zákysová kultura, ta se liší podle obsaženého kmenu, může být pouze bakteriální nebo i kvasinková a tak dále. Všechny tyto výrobky jsou zdravé pro vaše střeva a nejlepší, co můžete udělat, je střídat jednotlivé druhy.

Skyr: je to zázrak?

Dorazil k nám z Islandu a jde v podstatě o fermentovaný odtučněný tvaroh. Skyr obsahuje probiotické bakterie, které příznivě působí na střeva, stejně jako kultury v jogurtu či kefíru. To klasický tvaroh neumí. Mohou ho lépe snášet lidé s laktózovou intolerancí, protože fermentací se spotřebuje většina laktózy, která v klasickém tvarohu zůstává. A velkým benefitem je i vysoký podíl bílkovin, kterým si můžete snadno doplnit denní příjem.

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Nejlepší je vylepšit chuť ovocem.Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Nechutnají vám neochucené mléčné výrobky? Nevěšte hlavu!

Pokud jste se rozhodli zhubnout, je určitě lepší si na ně zvyknout. Můžete na to jít postupně. Tady je několik tipů, jak si to zpříjemnit a dochutit mléčné výrobky podomácku tak, aby neobsahovaly zbytečný cukr:

  • nakrájejte do nich ovoce
  • udělejte si smoothie koktejl a rozmixujte do jogurtu banán, jahody nebo mango
  • přidejte malé množství 100% ovocné přesnídávky nebo pyré
  • přidejte lžíci holandského kakaa
  • přidejte lžíci čekankového sirupu
  • vyrobte si z nich dip nebo pomazánku – stačí přidat pažitku, tuňáka nebo směs bylinek

Čím si naopak moc nepomůžete, je domácí marmeláda, která obsahuje 35 až 50 % cukru, takže jediné, co můžete zlepšit oproti kupovaným jogurtům, je přidat sladké složky méně. Nepomohou ani jiné sirupy, protože jak datlový, agávový či javorový sirup, tak med nebo kokosový cukr obsahují jako svou hlavní složku cukr. Čekankový sirup obsahuje inulin, což je vláknina se sladkou chutí.

Co si vybrat při hubnutí?

Jaký mléčný výrobek je tedy s ohledem na zpracování a obsah tuku či cukru při hubnutí nejlepší? Nelze říct, že je jeden lepší než druhý, stejně jako nelze říct, jestli je lepší si do ovesné kaše nakrájet jablko, hrušku nebo meruňky.

Na hubnutí nevybírejte smetanové jogurty, protože je do nich ještě přidána smetana navíc. Snažte se vybírat mléčné výrobky mezi 0-4 % tuku, a to s ohledem na zbytek jídelníčku. Do odtučněného jogurtu přidejte ořechy, farmářský jogurt už bude jako zdroj tuku třeba v ovesné kaši stačit. Také se vyhněte slazeným mléčným výrobkům.

Myslete i na to, že „bílý jogurt“ neobsahuje nic než mléko, mlékárenské kultury a probiotika. Nemusíte se tedy bát žádných chemikálií, modifikovaného škrobu nebo barviv, kterými někdy straší články na internetu.

Potřebujete poradit, jak si upravit svůj jídelníček? Nutriční terapeut/ka s vámi projde vaše návyky a pomůže vám s přenastavením celkového stravování.

Odborná spolupráce: Mgr. Andrea Jakešová & Ing. Mgr. Veronika Pourová, nutriční terapeutky a zakladatelky poradny Ne hladu (@nehladu)

Načítám