Hlavní obsah

Proč se vám lámou nehty? Často uklízíte či vám chybí živiny

Foto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

Foto: Ruslan Galiullin, Shutterstock.com

Reklama

Na detailech záleží. Proto i konečky prstů, potažmo nehty, mohou přidávat i ubírat na kráse. Když máte nehty roztřepené a měkké jako papír, jen těžko se s nimi dělá paráda. Co je pro nehty zlo a jak jim naopak můžete pomoci?

Článek

Když se nehty lámou, třepí a jsou velmi tenké, máte tři možnosti, jak s tím naložit. Buď je budete nosit „na kluka“ – ostříháte je na nejkratší možnou délku, nebo si pořídíte gelové nehty, anebo zkusíte najít způsob, jak je uzdravit. S třetí variantou se vám nyní pokusíme pomoci.

Proč se nehty lámou a třepí

Obvykle jsou důvody nekvalitních nehtů spíše banální: organismu chybí nějaká živina, která je pro zdraví nehtů zásadní, nebo chybujete v péči, případně jim škodí některé vaše návyky – třeba úklid. Roli však mohou hrát i zdravotní potíže. Jaké jsou nejčastější příčiny problému?

  • Nedostatečná hydratace - Jsou-li nehty lámavé a zároveň suché s rýhami, chybí jim vlhkost. Způsobuje to například časté mytí rukou.
  • Působení chemie - Pravidelná práce se saponáty a čisticími prostředky i nadměrné používání odlakovačů způsobuje, že se nehty lámou a zároveň třepí.
  • Málo železa v jídelníčku - Železo je pro sílu nehtů klíčové a ženám často chybí. Přenáší kyslík do všech tkání, tedy i do nehtového lůžka, a jeho nedostatek vede ke křehkosti nehtů.
  • Chybějící béčko - Pro zdraví nehtů jsou důležité také vitaminy skupiny B. Zejména jde o B12, který chybí především veganům. B12 zabraňuje deformaci a suchosti nehtů, stejně tak jejich nepřirozenému tmavému zabarvení.
  • Některé nemoci - Lámavé nehty jsou jedním z projevů snížené funkce štítné žlázy nebo třeba lupenky. Za problémem může stát také Raynaudův syndrom, který je typický špatným dokrvením periferních částí těla, zvláště konečků prstů.
  • Věk - Struktura a kvalita nehtů se mění s věkem. Zatímco nehty u nohou ve stáří až příliš tvrdnou a zesilují, nehty na rukou mohou výrazně slábnout.
Foto: Chutima Chaochaiya, Shutterstock.com

Časté užívaní čisticích přípravků bez rukavic se na kvalitě nehtů odrazíFoto: Chutima Chaochaiya, Shutterstock.com

Jak pečovat o nekvalitní nehty

Jsou-li nehty suché, je na to jednoduchý lék – mazat, mazat, mazat. Každý den. Dle potřeby si můžete také jednou či dvakrát týdně udělat olejovou lázeň: do misky s teplou vodou přidejte tři lžíce olivového nebo jiného oleje, ponořte do ní prsty či celé ruce a nechte zhruba deset minut působit. Skvělý olejíček na nehty se dá vyrobit i doma!

Při práci s čisticími prostředky používejte gumové rukavice a ruce poté namažte. Pokud si nehty často lakujete, používejte ochrannou podkladovou bázi, při odlakování pak volte šetrnější odlakovače bez acetonu a s výživnými látkami. A pomůžou vám i přírodní prostředky: Jak vyzrát na lámavé nehty? Rumem, žloutky i čokoládou!

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Mazat. To je zásadní rada, jak na potíže s nehtyFoto: Elnur, Shutterstock.com

Jak se projíst ke krásným nehtům

Jak již bylo zmíněno, klíčové látky pro zdravé a silné nehty jsou železo a vitaminy B, respektive B12. Další důležitou látkou je vitamin H neboli biotin, který podporuje rychlejší růst nehtů. V neposlední řadě také zinek a vápník. A jak je získáte? Jednak pomocí doplňků stravy, jednak pochopitelně obohacením jídelníčku o potraviny, které jsou na ně bohaté. Patří sem například vajíčka, ryby nebo vnitřnosti, zejména pak játra a ledvinky. Z rostlinných zdrojů zelená zelenina (špenát, brokolice), luštěniny, ovesné vločky, obiloviny (quinoa) či ořechy.

Reklama

Načítám