Hlavní obsah

Kolik oříšků sníst? Hrst denně!

Foto: nikkimeel, Shutterstock.com

Foto: nikkimeel, Shutterstock.com

Reklama

Ještě nedávno platilo, že jíst ořechy je zdravé, ale jen občas, protože jsou hodně tučné. Jak to tak bývá, názory se mění a odborníci nyní doporučují jíst ořechy každý den. Jaké, kolik a proč?

Článek

Že jsou ořechy zdravé, to se ví dávno. Stejně se ale ví i to, že obsahují hodně tuku. A právě proto byly doporučovány spíš jako občasná pochutina, než jako součást každodenního jídelníčku. Minulý čas je ale na místě, protože teď se dostávají na výsluní. Odborníci na výživu tvrdí, že bychom je měli jíst pravidelně. Jak to tedy je a kolik ořechů si můžete dát?

Proč jíst ořechy?

Kdyby nic, tak skvěle chutnají. Ale ony k tomu ještě dodávají tělu spoustu užitečných látek – vitaminů, minerálů a hlavně tuků. Právě kvůli velkému obsahu tuků a tím pádem i kalorií byly dlouho brány jako „nedietní“ a doporučovány jen občas. Čím víc toho ale o tucích víme, tím víc se právě tuky z oříšků doporučují. Některé z nich jsou skvělým zdrojem omega-3 masných kyselin, které jsou nezbytné pro správnou činnost mozku, působí proti zánětům, vzniku artritidy a dokonce i proti nádorům.

Ořechy ale obsahují i další cenné látky, z výživového hlediska jde o jedny z nejhodnotnějších potravin. Ve výsledku přispívají třeba ke snížení hladiny cholesterolu, snižují riziko mrtvice nemocí srdce a příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi. Díky tomu, že vám rychle dodají energii, je lze považovat za velmi zdravou svačinu, kterou můžete mít stále s sebou.

Které jsou ty pravé?

Všechno pozitivní, co jste se dočetli, platí zhruba pro všechny ořechy, ale každý z druhů má určitá specifika. A víme, že jídelníček by měl být pestrý. Jestliže si tedy mezi nimi chcete vybrat nikoli podle chuti, ale podle obsažených látek, máme pro vás malou nápovědu.

  • Vlašské ořechy - Svým tvarem připomínají mozek a podle toho si dobře zapamatujete, že jsou pro něj skvělou potravou. Pomáhají tedy například soustředění, paměti, kromě toho snižují cholesterol a krevní tlak a pozitivně působí na zdraví cév.
  • Mandle - Obsahují vitamin E, draslík a hořčík a patřily by do elixíru mládí. Kromě toho mají ze všech ořechů nejvíce vlákniny, jsou tedy ideální nejen při střevních a trávicích potížích, ale i při hubnutí.
  • Lískové ořechy - Kromě jiného obsahují i vitamin B6, který podporuje enzymatické procesy a správné zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy. Posilují zrak, podporují činnost mozku a posilují nervy.
  • Kešú - Jsou skvělým zdrojem hořčíku, bez něhož by bylo naše tělo bez energie. Posilují imunitu a jsou skvělé proti stárnutí, působí také jako přírodní antidepresivum.
  • Para ořechy - Mají vysoký obsah selenu, který je nutný k silné imunitě a chrání před rakovinou. Stačí ale jeden kousek denně, ve vyšších dávkách je selen toxický.
  • Pekanové ořechy - Pomáhají také předcházet onemocněním prostaty.
Foto: nadianb, Shutterstock.com

Ořechy si můžete namíchat nebo se zaměřit na jeden druh, který vám chutnáFoto: nadianb, Shutterstock.com

Kolik ořechů sníst?

I když jsou zdravé, platí, že jsou kalorické, takže to s jejich konzumací nepřehánějte. Ale i když se snažíte hubnout, dopřát si je můžete. „Jednou hrstí ořechů denně nic nepokazíte – dejte si je během dne, po troškách, jen asi ne před spaním. Vždy by měly ale být přírodní a neupravované, tedy nikoli solené nebo v čokoládě,“ radí Michaela Ryglová, odborná garantka výživy společnosti Bonavita.

Kolik energie mají jednotlivé druhy ořechů? Nejvíc kalorií mají makadamové ořechy, ve 100 g je přes 3000 kJ. Podobně jsou na tom ořechy pekanové (cca 2950 kJ), trochu lépe para ořechy (cca 2800 kJ), vlašské (cca 2780 kJ) a lískové (cca 2700 kJ). Loupané mandle mají přibližně 2500 kJ, podobně jsou na tom pistácie a arašídy (i když je to luštěnina, nikoli opravdu oříšek), nejlépe jsou na tom kešú (2450 kJ).

„Ořechy lze jíst syrové, ale lépe stravitelné jsou po opražení na sucho anebo několikahodinovém namáčení ve vodě. Kvůli vysokému obsahu tuků je nelze skladovat příliš dlouho, protože pak žluknou, proto je můžete dát zamrazit, pak vydrží i měsíce,“ radí specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Kde nakoupit ořechy?

Zásobu oříšků si můžete zakoupit v každém obchodě s potravinami, ale vyplatí se poohlédnout i na internetu, kde se často dají nakoupit kvalitně a levněji.

Foto: Archiv firem

Zleva: Natu mix ořechy 200 g, kombinace španělských mandlí Valencia, obřích kešú jumbo, pekanů, pistácií a para ořechů, v e-shopu Natu za 159 Kč; Bio směs ořechů natural Bonitas, 80 g, lískové ořechy, mandle, kešú, v e-shopu Košík za 51,90 Kč; IQ směs Nutsman, pistácie, piniové oříšky, vlašské oříšky, doplněno mochyní a drcenými kakaovými boby, v e-shopu Nutsman 50 g za 44 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ořechová směs Diana, 1 kg, mandle, vlašské, lískové a para ořechy, kešú a arašídy, v e-shopu Diana company za 336 Kč; směs jader ořechů, 500 g, mandle, lískové ořechy, kešú, para, pekany, v e-shopu Grizly za 209 Kč; ořechová směs natural s arašídy, 80 g, kešú, lísková jádra, mandle, para ořechy a arašídy, v e-shopu Ochutnej ořech za 39 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám