Hlavní obsah

Proč hlídat hladinu draslíku? Má zásadní vliv na tlak, srdce i nervy!

Foto: Tijana Simic, Shutterstock.com

Foto: Tijana Simic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Draslík patří mezi prvky, bez kterých by vaše tělo nemohlo správně fungovat. Zcela zásadní je pro nervový systém, krevní tlak a srdeční činnost.

Článek

Draslík patří mezi jeden z nejdůležitějších minerálů v lidském těle. Jeho hladinu by si měli, a to pod dohledem lékaře, hlídat zejména lidé s nemocných srdcem, vysokým tlakem a diabetici. Zásadní je ho doplňovat při pocení.

Na co je dobrý draslík?

Draslík byste našli v každé buňce těla. Jeho nejvýznamnější funkce spočívá v udržování rovnováhy a optimálního poměru tekutin uvnitř a vně buněk. Je zásadní pro správnou funkci srdce a celého kardiovaskulárního systému, stejně tak svalů. Přirozeně podporuje vylučování moči, a pomáhá tak odstraňovat odpadní látky z těla. Spolu s dalšími minerálními látkami se zúčastňuje přenosu nervových vzruchů.

Zásobárnou draslíku jsou svaly, nervy, mozek, ale i pokožka, střevní sliznice, ledviny a játra. Aby ho tělo dokázalo udržet v potřebném množství, potřebuje k tomu hořčík, na mnoha činnostech se zase podílí spolu se sodíkem. To je zásadní pro udržování rovnováhy a optimálního poměru vody ve tkáních, což je zcela nezbytné i pro zdravé fungování ledvin. Závažný nedostatek draslíku, způsobený například silným průjmem nebo zvracením, může člověka ohrozit na životě.

Hladinu draslíku v krvi regulují ledviny – a je to velmi důležité, protože jeho nízká nebo naopak vysoká hodnota může ohrozit zdraví, například kvůli poruše srdečního rytmu. Přitom optimální hladina draslíku pomáhá snižovat krevní tlak.

Jak doplnit draslík v těle

Protože je draslík hojně obsažen v běžných potravinách, je možné ho do těla dostat stravou a nápoji, tedy vhodnými minerálními vodami. Pokud ho ale potřebujete víc, například v případě zmíněných zdravotních obtíží nebo během sportovního výkonu, pak je možné zvolit vhodné doplňky stravy.

Na trhu najdete nejčastěji dvě formy draslíku – citrát draselný a glukonan draselný. Obě látky mají schopnost zvýšit hladinu draslíku v těle, ale to na ně může reagovat jinak, mohou mít i různé interakce s užívanými léky, takže jejich užívání vždy raději zkonzultujte v lékárně.

V doplňcích stravy s minerály se často draslík kombinuje s hořčíkem, jelikož nedostatek draslíku je obvykle spojen i s nedostatkem hořčíku. Lze si vybrat variantu tablet s postupným uvolňováním, ale třeba i těch šumivých.

Denní dávka draslíku

Doporučený denní příjem draslíku by měl být 3,5–4,7 g. Jeho přirozeným zdrojem je zelenina (špenát, kapusta), ovoce (banány, avokádo), ale i pšeničné otruby, maso a přírodní minerální vody.

Foto: Chompoo Suriyo, Shutterstock.com

Hladinu draslíku musí lékař hlídat u lidí s nemocným srdcem.Foto: Chompoo Suriyo, Shutterstock.com

Příznaky nedostatku draslíku

Pokud má vaše tělo nedostatek draslíku, dává to najevo tím, že můžete trpět potížemi se zažíváním a oslabenou imunitou. Můžete kvůli tomu mít pocit chronické únavy, bolesti hlavy nebo se u vás mohou objevit svalové křeče či slabost – nedostatek draslíku negativně ovlivní schopnost vysílat nervové impulzy a tím i činnost svalů.

Může se to také projevit potížemi se spánkem, horším soustředěním a problémy s pamětí. Důsledkem mohou být i potíže se srdcem – nejčastěji s nepravidelnou srdeční činností - vyšším tlakem nebo řídnutím kostí.

Nedostatek draslíku také zvyšuje riziko cukrovky a projevuje se narušením optimálního pH krve – což ovlivňuje i zdraví kostí a svalů.

Lidé, kteří mají cukrovku, musí hlídat hladinu draslíku i proto, že pokud je ho málo, dochází ke změnám v rámci metabolismu glukózy.

Potraviny bohaté na draslík

Draslík je minerál, který je naštěstí dostupný v mnoha potravinách a také například v minerálních vodách. Není tedy problém doplnit draslík přirozeně právě jídlem. Pro představu nabízíme přehled potravin, které jsou jeho největším zdrojem:

Přírodní zdroje draslíku mg/100 g
pšeničné otruby 1160 mg
sója 1660 mg
fíky čerstvé 1010 mg
obilné klíčky 809 mg
datle 730 mg
vařené loupané brambory 658 mg
avokádo 485 mg
sladké brambory 475 mg
houby 467 mg
špenát vařený 466 mg
losos vařený 414 mg
kapusta 380 mg
květák 350 mg
banán 350 mg
čerstvý hrášek 342 mg
vejce 250 mg
jablka 100 mg

Kdy je třeba doplnit draslík?

Na doplňování draslíku by bylo dobré se zaměřit hlavně v případě, kdy proděláte průjmové onemocnění nebo jste častěji zvraceli, užíváte diuretika, tedy léky na odvodnění, nebo se z nějakého důvodu hodně potíte – ať při sportu, ve vedru, nebo při nemoci. V tu chvíli byste měli doplňovat nejen tekutiny, ale právě i draslík.

V takovém případě jsou vhodné minerální vody (středně i silně mineralizované) nebo iontové nápoje. Je to zásadní třeba při namáhavějším sportovním výkonu, kdy se může nedostatek draslíku ohlásit křečemi svalů, nejčastěji lýtek.

Foto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Zdroje draslíku jsou velmi různorodé.Foto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Nadbytek draslíku - příznaky

Jako laik nadbytek draslíku velmi těžko odhalíte, protože má mnoho příznaků – od brnění v končetinách, slabosti - patří k nim třeba i zvracení nebo průjmy. Jak již bylo řečeno, hladinu draslíku pomocí laboratorních tesů si musí hlídat lidé, kteří mají nemocné srdce. Důvodem je i to, že pokud je ho v těle moc, hrozí náhlá srdeční zástava.

Draslík

Doporučená denní dávka: Podle doporučení odborníků by denní dávka draslíku měla být 3,5–4,7 g.

Zdroje draslíku: Obsahuje ho většina běžných potravin a minerálních vod, takže jeho přísun stravou není problém.

Nedostatek draslíku: Jestliže ho máte nedostatek, projeví se to například únavou, bolestmi hlavy, křečemi či slabostí, ale také problémy se srdcem, krevním tlakem a bolestmi břicha s nadýmáním.

Odborná spolupráce: RNDr. Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu, www.biochemicka.cz

Reklama

Načítám