Hlavní obsah

Vyšetření EEG se nemusíte obávat. Dokáže odhalit příčinu migrén, zánět mozku i epilepsii

Foto: Roman Zaiets, Shutterstock.com

Foto: Roman Zaiets, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí vás často hlava a nevíte proč, trpíte na opakované silné migrény, máte potíže s rovnováhou nebo soustředěním? Pak vám možná váš lékař doporučí absolvovat vyšetření EEG v neurologické ambulanci. Na co se připravit?

Článek

Elektroencefalografie je metoda, která slouží ke sledování mozkových funkcí a odhalení změn v bioelektrické aktivitě mozku při podezření na jeho poškození. Toto vyšetření je nejčastěji indikováno ošetřujícím praktickým lékařem, který pacientovi vystaví žádanku do neurologické ambulance.

Kdy se provádí EEG vyšetření

„Tímto vyšetřením lze zjistit, zda aktivita produkovaná mozkem vyšetřovaného za standardizovaných podmínek vykazuje přijatou normu nebo se od ní liší. Některé odlišnosti neznamenají, že je mozek nemocný, jiné jsou specifické pro určitá onemocnění. Nejdůležitější je EEG pro diagnostiku epilepsií, významně může pomoct v situacích, ve kterých je více změněna funkce mozku než jeho struktura, například u tzv. encefalopatií (metabolických, polékových, toxických) nebo u infekcí mozku, zejména v začínajících stadiích onemocnění,“ vysvětluje doktorka Jana Zárubová z Centra pro epilepsie FN Motol, která je zároveň místopředsedkyní spolku EpiStop.

Lékaři k vyšetření přistupují v případech záchvatových onemocnění, u kterých je podezření, že se jedná o epileptické záchvaty, při častých bolestech hlavy, ztrátě vědomí, při zánětech, po úrazech, otřesech mozku a také po mozkové příhodě.

Jak vyšetření probíhá

EEG vyšetření se provádí za pomoci přístroje zvaného elektroencefalograf. Ten se skládá ze snímacích elektrod, které snímají elektrické impulzy vznikající při činnosti mozku. Pacientovi je na hlavu nasazena speciální čepice s elektrodami, na které zdravotní sestra nebo laborantka, jež proceduru provádí, nanese speciální vodivý gel. Po umístění čepice a jejím připojení k přístroji se pacient uloží na lehátko. Celé vyšetření obvykle trvá 20 až 30 minut.

Může probíhat ambulantně nebo na lůžkových odděleních, včetně JIP a ARO. Ambulantně je prováděno v EEG laboratořích nebo neurologických ambulancích. Vyšetřovaný buď sedí v křesle, nebo leží, je vyzván, aby zavřel oči, a začne snímání aktivity mozku. Pokud je to lékařem doporučeno, je pacient vystaven blikajícímu světlu (tzv. fotostimulace).

„Před vlastním vyšetřením laborantka na základě poukazu na vyšetření a dotazováním zjistí, kdo pacienta na vyšetření posílá a proč, zaznamená údaje o užívaných lécích, subjektivních potížích, spánku a dalších okolnostech, které mohou výsledek ovlivnit,“ popisuje lékařka.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

EEG se měří pomocí elektrod připevněných k hlavěFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Co nedělat a jak se připravit na EEG vyšetření

Vyšetření EEG je zcela nebolestivé a nemá žádnou kontraindikaci, tedy příčinu, proč by nemohlo být pacientovi v případě potřeby provedeno. Je zcela bezpečné pro těhotné ženy i lidi s kardiostimulátorem. Není nutná žádná speciální příprava předem, důležité je ale dodržet pár základních pravidel, a to: umýt si vlasy a nepoužívat žádné přípravky, jako je lak, tužidlo či gel, dostatečně se vyspat a večer či ráno před vyšetřením nebrat léky, které ovlivňují pozornost (pokud je neužíváte dle lékařského předpisu pravidelně).

Kdy jsou k dispozici výsledky?

Výsledek EEG vyšetření má lékař-neurolog k dispozici v podstatě okamžitě, již během vyšetření. Může tak pacienta neprodleně informovat s tím, že detailní popis průběhu celého vyšetření spolu s kompletním grafem a shrnující zprávou neurolog obvykle odesílá praktickému lékaři, případně jinému lékaři, který pacienta na vyšetření odeslal.

Načítám