Hlavní obsah

Vaginální mykózou můžete trpět opakovaně, v létě navíc i kvůli koupání

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je v plném proudu a řadě žen každoročně letní dny zkazí svědění a pálení způsobené mykózou. Někdo zkouší čípky, mastičky či mýdla a někdo babské rady, například zavádění tamponu namočeného do jogurtu. Mnozí musí držet i sexuální půst. Vaginální infekce postihují nejméně 75 % žen, z toho polovinu několikrát ročně. Jak s nimi zatočit?

Článek

Kvasinky se v pochvě běžně vyskytují. Samy o sobě nezpůsobují problém, až když dojde k jejich přemnožení. Nejčastěji jde o infekci způsobenou přemnožením kvasinky rodu Candida Albicans. Většina žen se s ní potýká opakovaně. Až 70 % žen se kvasinek zbavuje samoléčbou pomocí volně prodejných mastí a čípků z lékárny. Jen 6 % žen pak míří rovnou k lékaři. Když mykóza udeří, většinou to rychle zjistíte.

Příznaky vaginální mykózy

Nejčastěji jde o svědění a výtok, bolest při sexu, pálení při močení, bolest během menstruace, při sportu, nepravidelná menstruace, suchost nebo bílý hrudkovitý výtok z pochvy a zápach. Obvykle se objeví kombinace těchto projevů.

Příčiny

Ke vzniku kvasinkové infekce dochází z různých příčin. Buď na ně má vliv dlouhodobě zhoršený životní styl, který je spojený se zvýšenou konzumací cukru a alkoholu, s nedostatkem spánku a se stresem. Anebo k nim přispívají i hormonální změny, jako je těhotenství a menopauza. Často se děje i to, že nemusí vašemu tělu vyhovovat složení kosmetiky a sprchových gelů, které používáte.

Často opomíjeným faktorem je i zapaření. Protože kde je teplo, tam jsou i kvasinky, zvlášť v letním období či při sportu (běh, jízda na kole). Napomáhá tomu i neprodyšné spodní prádlo. Kvasinkové infekci se navíc přezdívá „bazénová nemoc“, protože její vznik může souviset s koupáním v chlorované vodě, ve vířivkách a také s nošením mokrých plavek.

V neposlední řadě se kvasinky množí při pohlavním styku, kdy dochází vlivem mužského spermatu ke změně pH v pochvě a tím k přemnožení kvasinek.

Obtíže mohou nastat i s novým partnerem. Při pohlavním styku si vzájemně vyměníte bakterie, které jednomu z vás nemusí vyhovovat. To se může projevit svěděním, pálením nebo podrážděním. Zpravidla jde ale o dočasný problém, který odezní.

Foto: Fotobyjuliet, Shutterstock.com

Kvasinky se mohou přemnožit i po sexuFoto: Fotobyjuliet, Shutterstock.com

Trpíte na mykózy po sexu? Řešte to s partnerem!

Mykózou mohou onemocnět i muži, přestože se u nich málokdy objeví příznaky. Pokud onemocní oba partneři, může začít fungovat tzv. ping pong efekt, kdy si muž se ženou nemoc předávají tam a zpět, protože se neléčí oba. Pak je potřeba situaci společně probrat, nasadit léčbu a ideálně zahájit sexuální abstinenci. Dnes už také existují speciální sady (čípky a mastičky), určené na podporu léčby obou partnerů.

Jak léčit mykózu

Ne vždy je čas a možnost navštívit lékaře. I na dovolené v zahraničí, pod stanem nebo na vodě si ale můžete s mykózou poradit samy. Uleví vám volně prodejné prostředky, například vaginální probiotika, která pomáhají bojovat s přemnoženými kvasinkami. Ty můžete užívat také preventivně. Další možností, jak prostředí v pochvě podpořit, jsou intimní mycí gely či pěny.

Jestliže má kvasinková infekce už výraznější projevy a pálení i výtok se nezlepšují, je namístě sáhnout po antimykotických lécích. Nejčastěji se používají krémy, tablety nebo čípky, které jsou dostupné na předpis i volně prodejné. Tyto léky účinně ničí přemnožené kvasinky a pomáhají obnovit rovnováhu v pochvě.

Foto: Taras Grebinets, Shutterstock.com

Nadměrné mytí ale často zlikviduje zdravou vaginální mikroflóruFoto: Taras Grebinets, Shutterstock.com

Jak na vaginální mykózu přírodní cestou

Pokud jste spíš pro přírodní léčbu, můžete se přiklonit k používání olejů (například čajovníkový olej, tea tree olej atp.). Přírodními antimykotiky jsou kyselina kaprylová či olej z grepových jader. Velké množství kyseliny kaprylové se nachází v kokosovém oleji, který se může užívat, popřípadě i mazat zvnějšku. Mezi babské rady patří i zavádění tamponu namočeného do jogurtu za účelem zklidnění a doplnění laktobacilů. Vědecké důkazy o účinnosti těchto domácích metod jsou samozřejmě omezené.

Na internetu můžete dohledat také mnoho „ověřených“ babských rad na zavádění bylin a surovin, třeba česneku, do pochvy. Tím ale riskujete, že si do pochvy zavlečete bakterii nebo v ní vložený předmět uvázne. Obloukem se vyhněte i výplachům pochvy, které vyplachují z pochvy i dobré bakterie a ničí tak mikroflóru.

Proč se nemoc vrací?

Návratnost obtíží je u mykóz poměrně vysoká. Opakované obtíže má dokonce až polovina žen, které ji prodělaly. K návratu infekce přispívají různé faktory, často spojené se spouštěči. Proto pokud na opakované mykózy trpíte, zkuste zjistit, jaký spouštěč je ten váš. Teď v létě to může být i koupání. Jednak kvůli chlorované vodě, která narušuje pH pochvy, a také kvůli mokrým plavkám, v nichž hrozí prochladnutí i zapaření. Vyšším rizikem je také oslabená imunita či další onemocnění, například zánět močových cest, se kterým se také potýká mnoho žen v letních měsících. Pokud vypozorujete, co vám spouští mykózy, můžete se zaměřit na prevenci a snížit riziko, že se budete opakovaně trápit.

Prevence je namístě

Dodržování zdravých hygienických návyků výrazně pomáhá předcházet vaginální mykóze. Podstatná je správná intimní hygiena - vyhněte se přebytečnému mytí nebo používání parfémovaných produktů, používejte intimní mycí gely či pěny. Noste volné a vzdušné spodní prádlo, v létě je vhodnější nošení volných sukní a bavlněných kalhot spíš než upnutých riflí. Pokud trpíte na vaginální obtíže, můžete si sledovat své pH pomocí pH indikačních papírků, které pomohou odhalit, že je v pochvě něco v nepořádku.

Vaginální mykóza

  • Popis: Infekce způsobená přemnožením kvasinek
  • Příznaky: Svědění a bílý hrudkovitý výtok z pochvy, bolest při sexu, pálení při močení, bolest během menstruace, při sportu, nepravidelná menstruace, suchost a zápach.
  • Inkubační doba: 2–5 dnů
  • Léčba: Vaginální probiotika, antimykotické krémy, tablety nebo čípky, je třeba léčit i partnera
  • Prevence: Správná intimní hygiena, volné a vzdušné spodní prádlo, používání pH indikačních papírků

MUDr. Kristýna Koutná, zakladatelka @gynekologie_srozumitelne. Vystudovala 3. lékařskou fakultu UK. Působila v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze v Podolí jako gynekolog-porodník. V současné době je na rodičovské dovolené a dochází do soukromé gynekologické ambulance v Jindřichově Hradci. Zaměřuje se na prekancerózy hrdla děložního a kolposkopii.

Načítám