Hlavní obsah

Máte pocit tlaku, svírání a tíhy na hrudi? Může jít o anginu pectoris

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Foto: Photoroyalty, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy se vyplatí nepodceňovat to, co se vám tělo snaží říct. V případě anginy pectoris jde o ohrožující stav, kdy vaše srdce přestává být dostatečně zásobeno krví a kyslíkem. Jak ji rozpoznat a co nemoc způsobuje? Dá se jí účinně předcházet?

Článek

Angina pectoris v Evropě trápí téměř 40 000 obyvatel z milionu, nejčastěji ve starším věku. Je projevem onemocnění koronárních tepen, tedy ischemické choroby srdeční (ICHS). Ta vzniká v důsledku nedostatečného přísunu kyslíku a krve do srdečního svalu kvůli zúžení nebo blokádě koronárních tepen, které zásobují srdce. Na rozdíl od infarktu myokardu se tepny úplně neuzavřou, ale i jejich zúžení je třeba řešit hned.

Jak poznáte, že jde o anginu pectoris

Srdce k práci potřebuje kyslík a při jeho nedostatku dochází k nesprávnému stahování srdečního svalu, který přestává plnit svou funkci a nepumpuje do zbytku těla dostatek okysličené krve. Doslova tak bojuje o přežití. Můžete najednou cítit nepohodlí v hrudní oblasti, které postupně přejde v pocity tlaku a těžkosti v hrudi. Tísnivá bolest na hrudi se pak může šířit do levého ramene, paže, krku, čelisti nebo i zátylku. Někdo popisuje i pocit pálení v hrudní oblasti.

Co obtíže vyvolá

Bolest většinou vznikne v momentě, kdy provozujete nějakou fyzickou aktivitu (při chůzi do schodů, běhu a podobně) nebo se nacházíte v těžším emocionálním vypětí. Může být ale vyvolána i studeným počasím, kouřením a špatnou životosprávou.

Často je angina pectoris spojená s věkem, nejčastěji u osob nad 65 let, a jedná se o důsledek aterosklerózy koronárních tepen (kornatění tepen), které jsou zúženy vlivem nahromadění tuku a bílých krvinek ve stěně tepny. Tyto tukové pláty mohou tepny částečně ucpávat a při zátěži tak zamezovat zvýšenému průtoku krve. Velkou roli při vzniku obtíží hrají i další rizikové faktory, jako je například vysoký krevní tlak.

Nejde o jednorázový stav

Angina pectoris nemá přesně stanovenou dobou trvání. Je to příznak, jenž se může objevovat opakovaně v průběhu času u jednotlivce, který trpí ischemickou chorobou srdeční. Trvání anginy pectoris závisí na závažnosti onemocnění, individuální reakci nemocného a na faktorech, které nemoc podporují.

Obecně ale příznaky trvají v rozmezí až několika desítek minut. Je důležité si uvědomit, že pokud se objevuje tento stav pravidelně a průběh se stále zhoršuje, může se vyvinout nestabilní angina pectoris, která může vést až k akutnímu srdečnímu infarktu.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Bolest na hrudi se může šířit i do paží, krku, čelisti a zátylkuFoto: New Africa, Shutterstock.com

Co dělat ve chvíli, kdy cítíte bolest

Bolest nebo nepohodlí v hrudní oblasti může být dočasné a ustoupit po odpočinku, proto okamžitě omezte jakoukoliv zátěž a sledujte svůj stav. Pokud se příznaky po odpočinku nezlepší a naopak se zhoršují, okamžitě kontaktujte lékaře nebo zdravotnickou záchrannou službu. Důležité je příznaky, i ty mírné, řešit s lékařem, protože jedině tak zjistíte, jak závažné onemocnění je, a podstoupíte vhodnou léčbu.

Léčba anginy pectoris

Léčba se obvykle zaměřuje na zmírnění příznaků, zlepšení kvality života a snížení rizika srdečních komplikací. Zásadní je, stejně jako u jiných onemocnění, změna životního stylu, kam patří úprava stravy na zdravou, vyhýbání se kouření, udržování zdravé váhy, pravidelné cvičení a snížení stresu.

Pokud jde o léky, pomáhají nitráty, beta-blokátory, vápníkové blokátory a antiagregační léčiva. Pro akutní použití se užívá nitroglycerin nebo nitrát, který bývá k dispozici ve formě spreje (nitrát) a pilulek pod jazyk (nitroglycerin).

U pacientů s vážnější ischemickou chorobou srdeční, kteří neodpovídají na léčbu léky, se může zvážit buď koronární angioplastika s implantací stentu nebo chirurgický bypass koronární arterie. Je důležité, aby léčba anginy pectoris byla individuálně přizpůsobena každému na základě závažnosti příznaků, klinických projevů a rizikových faktorů.

Potraviny, které máte doma a pomůžou

Pokud snížíte příjem tuků a cholesterolu a zároveň do své stravy zahrnete víc ovoce a zeleniny, můžete angině pectoris předejít. Určitě se vyhněte masům s vysokým obsahem cholesterolu (hovězí, skopové, z drůbeže husa, kachna), naopak jsou vhodné ryby, zvěřina a kuřecí nebo králičí maso.

Zcela nevhodné jsou uzeniny, které mají navíc vysoký obsah soli. Stejně tak snižte spotřebu mléčných výrobků s vysokým obsahem tuku.

Skvělý je citron, který pomáhá proti akumulaci cholesterolu, čímž zabraňuje jakémukoli blokování v cévách. Kromě citronu můžete jíst ananas, pomeranče a hrozny. Dalšími známými domácími léky na všechny druhy onemocnění srdce je česnek, listy bazalky, cibule a petržel. Díky jejich pravidelné (denní) konzumaci dochází k regulaci hladiny cholesterolu a nejen, že snížíte projevy anginy pectoris, ale můžete jí i předejít. Kromě toho choďte na pravidelné procházky, které bolesti vyvolané tímto typem anginy zmírňují.

Angina pectoris

  • Popis: Ohrožující stav, kdy srdce přestává být dostatečně zásobeno krví a kyslíkem.
  • Příznaky: Tlak a těžkost na hrudi, bolest se může šířit do levého ramene, paže, krku, čelisti nebo i zátylku, pálení v hrudní oblasti.
  • Inkubační doba: Nespecifická
  • Léčba: Změna životního stylu (úprava stravy, udržování zdravé váhy, pravidelné cvičení a snížení stresu), léky, případně koronární angioplastika nebo našití aortokoronárních bypassů.
  • Prevence: Sledování rizikových pacientů, měření krevního tlaku a jeho udržování na zdravé úrovni. Nekouření, zdravý životní styl a pohyb.

Odborná spolupráce: Prof. MUDr. Filip Málek, Ph.D., MBA, přednosta Ambulance srdečního selhání a hypertenze v Nemocnici Na Homolce.

Načítám