Hlavní obsah

Intimní návyky, které nejsou tak vhodné, jak jste si myslely

Foto: Elena Kharichkina, Shutterstock.com

Foto: Elena Kharichkina, Shutterstock.com

Reklama

Sprchujete se několikrát denně, pleť si čistíte v sedmi krocích, na každou část těla máte tři speciální přípravky. Přehnaná péče ale často přináší více škody než užitku. Rozhodně to platí pro naše intimní partie. Na co by si ženy měly dávat pozor?

Článek

Obavy z nepříjemného zápachu, infekcí nebo zánětů jsou jistě pádnými důvody, proč věnovat pozornost hygieně intimní oblasti. Ve snaze eliminovat jakýkoliv druh tekutiny nebo odéru ale mnoho žen přijímá špatné návyky, které mohou vaginální zdraví naopak poškodit. Jedná se totiž o citlivou oblast, jejíž pH může kolísat kvůli nevhodně zvoleným nebo často používaným mycím gelům nebo kvůli dalším produktům intimní hygieny. Proč byste péči neměly přehánět a čeho je třeba se vyvarovat? Co vašim intimním místům nesvědčí?

1. Nadměrné mytí

Může se zdát, že častá a důkladná očista je dobrým způsobem, jak zahnat bakterie a nepříjemný zápach. Nadměrné mytí ale často zlikviduje zdravou vaginální mikroflóru, která zajišťuje přirozenou ochranu genitálního ústrojí před infekcí.

„Zvláště výplachy pochvy není vhodné provádět příliš často. Doporučují se pouze v případě, kdy už začíná nějaký problém. Jinak si z pochvy vypláchněte i ty dobré bakterie a její obranyschopnost tak snížíte,“ potvrzuje Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z Centra Mediol v Olomouci.

Jak tomu předejít? „K hygieně intimních partií je ideální použít čistou vodu. Pokud vám to připadá nedostatečné, můžete použít mýdlo či gel určený k intimní hygieně, nikdy však sprchový gel nebo běžné mýdlo," radí Kateřina Kneiblová, gynekoložka a autorka projektu Gynopsychosomatika. Mýdlem stačí mýt vulvu jednou denně, jinak používejte vodu. Věnujte pozornost záhybům velkých a malých pysků a ústí močové trubice. Umyjte také okolí poševního vchodu, naopak do něj dovnitř mýdlo nepatří. Vagina se umí čistit sama. Nezapomeňte po umytí rozkrok důkladně osušit.

Foto: Natal.is, Shutterstock.com

Nadměrné mytí může z pochvy vyplavit i zdravé bakterie a učinit ji náchylnější k infekcím. Speciálním mýdlem byste své slabiny měly mít jen jednou denně, jinak postačí čistá vodaFoto: Natal.is, Shutterstock.com

2. Každodenní nošení intimek

Reklamy umí zapůsobit a kvůli nim se často zdá, že denní užívání slipových vložek je naprostou normou a dokonce i velmi vhodné. Pravdou je ale opak: Jejich každodenní používání intimní oblast „dusí“ a zvyšuje pravděpodobnost podráždění a dalších nepříjemných příznaků, jako svědění a pálení. Když kůže nemá dostatek vzduchu, hromadí se zde vlhkost a v ní se daří nezdravým bakteriím. Co s tím? Vsaďte na prodyšné bavlněné spodní prádlo. Pokud máte silný výtok, poraďte se s lékařem.

3. Používání parfémů a pudrů

Ačkoli stále panuje všeobecné přesvědčení, že tyto produkty jsou účinnými metodami prevence úniku pachů, pravdou je, že parfémy, různé pudry a další podobné narušují přirozené pH. Jejich časté užívání tak způsobuje podráždění sliznice a může dokonce vést ke vzniku kvasinkových či jiných bakteriálních infekcí.

„Některé složky parfémů navíc mohou způsobovat i alergické reakce, což situaci může ještě zhoršit,“ varuje Pavel Turčan.

Co jiného dělat? Uvědomit si, že za přirozený zápach vaginy se není třeba stydět a není nutné jej neutralizovat. Pokud je příliš silný, navštivte lékaře, aby vyloučil infekci.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Časté nošení slipových vložek vaší vulvě neprospívá. Kůže nemůže dýchat, vzniká zde vlhkost a to je živná půda pro vstup patogenůFoto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

4. Nešetrné zacházení

Kůže pokrývající vaginální zónu je nejcitlivější na těle, proto vyžaduje jemnou péči. Řada žen na to zapomíná a očistu i holení provádí příliš razantně. Tím mohou vzniknout malé otevřené ranky, které fungují jako brána pro vstup infekce. Abyste tomu předešly, pečujte o svou intimní oblast šetrně, opatrné buďte zejména při odstraňování chloupků.

Vybírejte ty, co jsou nejméně invazivní, dobrou volbou mohou být některé krémy nebo další podobně působící přírodní produkty. Pokud upřednostňujete holení žiletkou, nezapomínejte použít pěnu nebo gel. Neodstraňujte také veškeré ochlupení: Chloupky pochvu chrání před bakteriemi, kvasinkami a viry, které mohou způsobit infekci.

Reklama

Načítám