Hlavní obsah

Zažíváte bolestivý sex? O co se jedná a jak situaci řešit

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Sex by měl být zdrojem potěšení a rozhodně by neměl být bolestivý. Jenže bohužel existují ženy, které pohlavní styk bolí, a to dost často. Nestyďte se, není za co. Problém by se měl řešit, jinak by mohl nepříjemně zasáhnout do psychiky i partnerského života.

Článek

Bolest při sexu rozhodně není žádoucí, a zažíváte-li ji pravidelně, nepřehlížejte ji. Jedná se o dyspareunii, která se projevuje jako nepříjemné pálení, řezání nebo bodání kdykoliv během vniknutí penisu do vaginy nebo i poté.

Někdy se hovoří také o algopareunii, čímž se míní pouze bolest. „Termín dyspareunie pak pro některé experty zahrnuje větší spektrum negativních pocitů při souloži, tedy také pocity, které nemají povahu bolesti, jako je svírání, tlak, slabá lubrikace,“ vysvětluje docent Jaroslav Zvěřina, předseda Sexuologické společnosti ČLS.

Příčiny bolestivého sexu

Důvody i řešení se liší podle toho, kde je bolest pociťována: buď na povrchu a v oblasti kolem pochvy, anebo v hloubce uvnitř pánve a v břiše. Podstatná je také psychika. Co všechno může za nepříjemnými až nesnesitelnými pocity při sexu stát?

1. Běžné zdravotní potíže

Sex může být bolestivý kvůli nedostatku poševního sekretu. Vagina je suchá, zvlhčení pro styk nedostatečné a důsledkem je bolest a další nepříjemné pocity. Může za tím být příliš krátká předehra či nedostatek estrogenu – ten se vytrácí s věkem a vaginální suchost se často objevuje během menopauzy, jeho hladinu snižuje i kojení, nedostatek vlhkosti způsobují také léky (např. antihistaminika).

Další příčinou je porod. „Bolestivé potíže v poševním vchodu při souloži může vyvolat také porodní trauma, zejména tržné poranění hráze,“ upozorňuje Jaroslav Zvěřina. Bolesti bývají i následkem operací, které měly za úkol opravit porušené pánevní dno či tkáně roztržené během porodu.

Bolesti při sexu mohou způsobovat poměrně běžné nemoci, jako je infekce močových cest nebo i sexuálně přenosné nemoci, jako je kapavka či chlamydie. Projevují se obvykle bolestmi v podbřišku, případně i výtokem, zvýšenou teplotou nebo bolestí při močení. Je třeba vyhledat gynekologa, který zjistí příčinu a doporučí léčbu. Někdy jsou za bolestmi také srůsty po zánětech a chirurgických zákrocích.

Pokud se bolest při pohlavním styku objevuje v hloubce, může být na vině infekce děložního čípku, dělohy, záněty vaječníků či vejcovodů nebo srůsty v pánvi. To jsou jizvy spojující orgány a tvoří se po zánětech, operacích a ozařování. Příčinou dyspareunie bývají i křečové žíly v oblasti malé pánve a dělohy či nádor nebo cysta na vaječnících.

Problémem jsou také alergie na kondomy či antikoncepční krémy a také stav po ozařování či po zraněních, která zanechala jizvy ve vagině a jejím okolí.

Foto: iproname, Shutterstock.com

Časté pálení, řezání, štípání a bolest při sexu a po něm – i tak se projevuje nepříjemná dyspareunieFoto: iproname, Shutterstock.com

2. Vaginismus

Vážným problémem vedoucím k bolestivému sexu je vaginismus, kdy se poševní svalstvo samovolně stahuje tak, že je pohlavní styk až znemožněn, někdy si postižené ženy ani nedokážou zavést tampon. Jednoznačné příčiny ani léčba nejsou známy, jedná se o individuální záležitost, za problémy mohou být fyzické i psychické problémy. Statistiky říkají, že trápí až 10 procent žen.

3. Velkou roli hrají emoce

Bolest, včetně dyspareunie, ovlivňují i emoce. Menší nepohodlí může být vnímáno jako silná bolest po traumatizujícím sexuálním zážitku, jako je znásilnění, při hněvu vůči sexuálnímu partnerovi, strachu z intimity nebo v těhotenství, při negativním vnímání sebe sama nebo víře, že bolest nikdy nezmizí.

Foto: elena_prosvirova, Shutterstock.com

Neléčená dyspareunie může závažně narušit psychiku, velkou roli zde totiž hrají i emoceFoto: elena_prosvirova, Shutterstock.com

4. Myomy

Myomy jsou nezhoubné nádory, které vznikají z děložní svaloviny a není přesně jasné proč, roli hraje vyšší věk i dědičnost. Někdy nedělají žádné problémy, jindy se projevují silnějším krvácením při menstruaci, ale také neplodností, a mohou mít vliv právě i na bolesti při sexu. Léčí se léky nebo chirurgicky, někdy je řešením odstranění dělohy neboli hysterektomie.

5. Endometrióza

Bolesti nejen v podbřišku způsobuje endometrióza, při níž se děložní sliznice dostává mimo dutinu dělohy a tam způsobuje potíže projevující se právě silnými bolestmi, a to nejen při pohlavním styku. Léčba – ať již léky, nebo jinými metodami – bývá zdlouhavá a ne vždy úspěšná.

6. Nádorová onemocnění

Problémy mohou způsobovat také nádorová onemocnění pánevních orgánů. Myslete na to, že všechny tyto choroby se mnohem snáze léčí, jsou-li včas odhaleny, nepodceňujete proto žádné příznaky a pravidelně choďte na gynekologické prohlídky, i když už nejste v plodném věku nebo nemáte sexuální život.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Za povrchovou bolestí může stát i nedostatečná intimita mezi partneryFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Kdy jít k lékaři

Dyspareunie je citlivé téma, a tak je přirozené, že řada žen se o něm stydí mluvit a raději tiše trpí. Neléčené problémy se ale mohou velmi negativně podepsat na psychickém stavu. Pokud vás nepříjemnosti při sexu trápí pravidelně, poraďte se s gynekologem, který vás vyšetří, případně odkáže na jiného odborníka – může jím být sexuolog nebo i psychoterapeut.

Jak se dyspareunie léčí

Léčba se odvíjí od příčiny. U povrchové bolesti pomáhají anestetické masti, estrogenové krémy, sedací koupele nebo užívání lubrikantu, delší předehra nebo partnerská terapie. „Zapůsobit může i aplikace botulotoxinu a analgetika či léky používané na léčbu chronické bolesti jiného druhu,“ doporučuje Pavel Turčan, sexuolog a gynekolog z Centra Mediol v Olomouci.

U bolesti v pánvi se doporučují speciální sexuální polohy, kdy penis neproniká tak do hloubky. Je potřeba vyléčit možnou infekci (antibiotika, antimykotika) a chirurgicky odstranit případnou překážku (nádor, cysta), pro úlevu při pánevních křečových žilách se užívají venotonika a kompresní kalhotky. S problémy pomůže i psychoterapie nebo relaxační cvičení na uvolnění pánevních svalů.

Reklama

Načítám