Hlavní obsah

Pozor na mýdlo, směr, záchodové prkénko i punčocháče! Jak správně pečovat o intimní partie

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodně se nevyplatí zanedbávat hygienu intimních partií. Je potřeba se jí věnovat minimálně dvakrát denně. Víte, jak to dělat správně? Proč například vyhodit obyčejné mýdlo a nahradit ho speciálním?

Článek

Správná intimní hygiena je zásadní, protože pokud ji neděláte dost často nebo správně, zvyšujete tím riziko infekčních onemocnění a dalších nepříjemností. Poradíme, na co byste si měly dávat pozor.

Jak často se mýt?

Intimní partie si zaslouží očistu každý den, ideálně ráno a večer a vždy po stolici. Obzvlášť důležité to je během menstruace a šestinedělí, tam by mělo být mytí častější. Opláchnout byste se měly i před a po sexu. Na co při mytí dohlédnout?

  • Nemusíte do sprchy - pokud nemáte po ruce koupelnu, lze použít bidet nebo vlhčené ubrousky určené pro tyto partie.
  • Správným směrem - při mytí vždy postupujte od vaginy ke konečníku, nikdy naopak. Zabráníte tak přenosu bakterií, které mohou způsobit infekci, a v důsledku i vaginální výtok.
  • Zahoďte obyčejné mýdlo - na intimní partie se vyplatí pořídit si speciální mýdlo s pH 3,8–4,5 (tedy kyselejší), což je pro vaginu ideální. Obyčejná mýdla mající pH 5,5 (jsou zásaditá) mohou narušit vaginální mikroflóru a tím způsobit nejen svědění a pálení, ale i zápach. Jestliže nemáte speciální přípravek po ruce, pak si vystačíte s čistou teplou vodou.
Foto: Archiv firem

Zleva: Gyntima Intimní mycí gel, 200 ml, prevence vaginálních infekcí, pro každodenní použití, v lékárnách Dr. Max za 109 Kč. Cannaderm Intime, emulze pro intimní hygienu s obsahem konopí, 150 ml, v e-shopu Alfafit za 240 Kč. Lactovit original, gel na intimní hygienu, s kyselinou mléčnou a panthenolem, v e-shopu Vivantis za 110 KčFoto: Archiv firem

Pozor na záchodové prkénko!

Abyste udržely své intimní partie ve zdraví, je nutné dbát nejen na hygienu, ale také na zbytečné vystavování se infekci. Ta hrozí i na WC, rizikem je záchodové prkénko. Pokud musíte navštívit veřejné toalety, ale i na návštěvě či v zaměstnání, otřete prkénko hygienickým ubrouskem nebo ho obložte toaletním papírem či jednorázovým papírovým sedátkem.

Foto: Archiv firem

Zleva: Babylove, hygienické dezinfekční ubrousky, 15 ks, v DM drogerii za 15 Kč. Bocoton Intimní vlhčené ubrousky z biobavlny, 20 ks, v e-shopu Biooo za 62 Kč. Hygset jednorázová papírová sedátka na WC, splachovatelná, 10 ks, v e-shopu Zapakuj za 39 KčFoto: Archiv firem

Přizpůsobte šatník

Pokud máte problémy s opakovanou infekcí v oblasti intimních partií, pak se vyhněte oblečení a prádlu (pozor i na punčocháče), které není dostatečně prodyšné a podporuje pocení. Ideální je samozřejmě bavlna a další přírodní materiály. Spodní prádlo měňte jednou denně. Pokud byste ho propotily, třeba při sportu, pak se vždy také převlékněte do suchého.

Prevence a domácí léčba

Výtok, svědění a pálení, ale třeba i otok a bolestivý sex, jsou příznaky velmi časté mykózy, která může následovat po pohlavním styku, návštěvě bazénu nebo v důsledků používání nevhodných přípravků (hlavně těch hodně parfémovaných). Mykóza může také doprovázet užívání antibiotik, těhotenství nebo menopauzu. Samozřejmě je pak vhodné dbát na zvýšenou hygienu a začít problém i léčit.

Mnoho žen to zkouší nejprve volně prodejnými přípravky ve formě čípků nebo mastí, většinou s obsahem probiotik, která obnovují a udržují fyziologické pH v pochvě. Bývají doplněny o látky, které mají antibakteriální, protizánětlivé, dezinfekční a hydratační účinky. Takové přípravky jsou vhodné jako prevence nebo jako první pomoc při začínajících obtížích. Vždy je ale lepší se poradit s lékařem. Dvojnásob, pokud volně prodejné přípravky nezabraly!

Foto: Archiv firem

Zleva: Canesten Intim gel, 100 ml, proti svědění a pálení, v lékárnách Benu za 115 Kč. Clotrimazol AL 100 mg, 6 vaginálních tablet, proti mykóze a zánětům plísňového původu, v e-shopu Magistra za 105 Kč. Ellen probiotické tampóny, 22 ks, prevence i na zmírnění potíží, v e-shopu Mediexpert za 229 KčFoto: Archiv firem

Cvičte pánevní dno

Se stárnutím dochází nejen k ochabování kůže na těle, ale také elasticity pochvy, což může způsobovat snížení sexuálního vzrušení, ale i schopnosti dosáhnout orgasmu. Lze proti tomu bojovat cvičením svalstva pánevního dna. Jde o tzv. Kegelovy cviky, což je stahování vnitřních svalů, jako kdybyste chtěly vždy na chvilku zadržet proud moči. Lze je provádět kdykoli a kdekoli, ale měly byste to dělat pravidelně. Denně opakujte alespoň třikrát sérii deseti cviků, tedy deseti zatnutí svalů na dobu asi 10 sekund.

Stejné svaly jsou v akci i při orgasmu, takže i sex je vhodnou aktivitou pro udržení kondice vaginálního svalstva.

Lifting intimních partií

Omlazování intimních partií je tématem i pro plastické chirurgy a prý je stále populárnější. Pokud si netroufnete „pod kudlu“, pak můžete vyzkoušet třeba intimní kosmetické přípravky s liftingovým účinkem. Fungují podobně jako lifting obličeje – po namazání brání ochabování kůže, ztrátě napětí a přispívají k regeneraci pokožky. V případě kosmetiky mluvíme samozřejmě o zevních genitáliích.

Reklama

Načítám