Hlavní obsah

Svědění a pálení v přechodu a menopauze? Tohle jsou důvody

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Stejně jako s věkem mění ženy přípravky na péči o pleť, měly by ubíhajícímu času přizpůsobovat i péči o své intimní partie. Proč a co se může stát, když to neuděláte?

Článek

Intimní hygiena je zásadní pro každou ženu bez ohledu na věk. Nejde totiž jen o to, aby se cítila svěže, ale je to i účinná prevence nepříjemných problémů, zánětů či mykóz. Jak se těmto partiím věnovat co nejlépe a proč je dobré péči přizpůsobovat věku?

Proč dbát na intimní hygienu

Citlivé partie je dobré omývat denně, během menstruace nebo třeba v parném letním období i dvakrát za den. Pokud pro to nejsou dobré podmínky, lze jako nouzové řešení použít ubrousek pro intimní hygienu. K péči se přitom nedoporučuje užívat klasické mýdlo ani sprchový gel, ale speciální přípravky, které zohledňují přirozeně mírně kyselé pH vaginálního prostředí.

Intimní partie zdravé ženy v reprodukčním věku mají totiž pH mezi 3,8 až 4,2. „A protože i při omývání se přípravek může dostat k poševnímu vchodu a do pochvy, měly by ženy volit takový, který toto pH respektuje. I když mají ženy rády různé přípravky a gely, lze použít i čistou vodu,“ říká gynekoložka Kamila Žižková, která radí i na svém instagramovém profilu @moje_gynpor.

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Intimní hygiena osvěží a může působit i jako prevence zánětů, svědění a páleníFoto: STEKLO, Shutterstock.com

Co způsobí změna pH?

O zdravé pH se v intimní oblasti starají hlavně laktobacily, které produkují kyselinu mléčnou. Právě ona způsobuje žádoucí kyselost, která nedovolí patogenním mikroorganismům, aby se přemnožily. Pokud se přirozené pH naruší, projeví se to velmi rychle například svěděním či pálením.

Následně může dojít k přemnožení bakterií či kvasinek a vzniku vaginální infekce, mykózy, případně i k zánětu močového měchýře. „Přestože jsou tyto infekce běžné, ženy by je měly konzultovat s odborníkem. Neléčené či nevhodně léčené mohou vést ke komplikacím. Mezi nejběžnější patří recidivy a přechod nemoci do chronického stavu. Některé záněty se mohou z pochvy rozšířit na vaječníky, vejcovody i dělohu,“ varuje Tereza Čeledová, gynekoložka kliniky Canadian Medical.

Příčiny svědění a pálení v intimních místech

Mnoho žen se stydí jít k lékaři, pokud se u nich nějaká infekce objeví, protože to považují jen za důsledek špatné hygieny. Není to ale pravda - k výkyvům a oslabení ochranné funkce může dojít vlivem mnoha dalších příčin.

  1. HORMONÁLNÍ ZMĚNY: menstruace, těhotenství, menopauza
  2. UŽÍVANÉ LÉKY: hormonální antikoncepce, antibiotika
  3. INFEKCE: například přenos bakterií z konečníku, střídání sexuálních partnerů
  4. DELŠÍ POBYT VE VLHKU: sauna, bazén, mokré plavky
  5. ŽIVOTNÍ STYL: dlouhodobý stres, nevhodné spodní prádlo

Intimní hygiena během menopauzy

Jak je výše zmíněno, mezi hormonální vlivy, které mohou zapříčinit intimní potíže, patří i menopauza. Způsobí výrazné změny, a je proto šikovné zohlednit to i při hygieně. „Vlivem poklesu hormonů, zejména estrogenů, dochází ke zvýšení pH ve vagině na 6,8, takže je nutné změnit i přípravek. Klesá také zastoupení kolagenu a sliznice je více náchylná k infekcím a k poškození. U intimních přípravků je proto dobré se dívat na složení a volit spíše přírodní preparáty,“ radí Kamila Žižková. Na trhu je takových produktů dostatek, pár tipů pro vás máme.

Foto: Archiv firem

Intimní mycí emulze Sebamed pro ženy v menopauze s pH 6.8 pro rovnováhu mikroflóry, obsahuje komplex přirozeně organických látek, 169 Kč (200 ml), prodává Pilulka. Hydratační a zjemňující intimní roztok Fitormil pro období klimakteria, 359 Kč (200 ml), prodává La kosmetikaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Osvěžující a zvláčňující intimní prostředek Menoraxon na bázi přírodních olejů s ochranným účinkem, 590 Kč (500 g), prodává Axonia. Hydratační a protisvědivý gel Saforelle s extraktem z lopuchu většího určený proti suchosti v pre/menopauze, 209 Kč (250 ml), prodává BenuFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám