Hlavní obsah

Zelený zákal se nedá léčit. Světový týden glaukomu připomíná, jak je důležité odhalit ho včas

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelený zákal nebolí a poškozuje oko tak pomalu, že si změn ve vidění ani nemusíte všimnout. Proč je tak zásadní jeho včasná diagnóza?

Článek

Zeleným zákalem čili glaukomem trpí celosvětově přes 66 milionů lidí a 6 milionů z nich je kvůli tomu na hranici slepoty. Jde o nejčastější příčinu ztráty zraku ve vyspělých zemích, proto si nutnost jeho včasné diagnózy připomínáme každoročně Světovým týdnem glaukomu – letos je to od 10. do 16. března.

Jak se pozná zelený zákal?

Zelený zákal nebolí a „jen“ postupně zhoršuje vaše vidění. „Způsobuje odumírání vláken zrakového nervu, což zužuje zorné pole. Protože k tomu dochází postupně, nemusíte si toho všimnout – většinou se to zjistí, když je poškozeno přes třicet procent nervových vláken,“ vysvětluje Martin Fučík, primář oční kliniky Lexum v Praze.

Mezi příznaky patří rozmazané vidění, ale také to, že vidíte kolem světel duhové kruhy – máte zúžené tunelové vidění. Může se vyskytnout i světloplachost, ztráta prostorového vidění, bolesti hlavy hlavně v oblasti očí, až nevolnost.

V pokročilém stavu nemoci můžete ztratit zrakovou ostrost nebo může dojít až ke glaukomovému záchvatu – náhlé ztrátě zraku.

Zásadní je prevence

Protože se nejčastěji vyskytuje u lidí nad čtyřicet, myslí si většina z nich, že problémy se zrakem jsou způsobené věkem, a neřeší je. Odhalit pravou příčinu je ale zásadní – proto byste měli právě zhruba od čtyřiceti chodit na pravidelné preventivní kontroly k očnímu lékaři. „Po čtyřicítce minimálně jednou za dva roky. Pokud patříte do některé z rizikových skupin (viz odstavec Příčiny vzniku zeleného zákalu, pozn. red.), pak každý rok,“ konstatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.

Právě při takové kontrole se může glaukom odhalit. „Odborník by při ní měl nejen změřit velikost refrakční vady, tedy krátkozrakost, dalekozrakost, případně astigmatismus, ale také vyšetřit oční pozadí a nitrooční tlak. Nejmodernější metodou vyšetření je optická koherenční tomografie, díky které lze detailně vyšetřit vrstvy sítnice,“ říká Martin Fučík.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Po čtyřicítce byste měli chodit pravidelně na preventivní kontroly k očnímu lékaři, ale také vždy, když máte potíže se zrakemFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kolik lidí v Česku má zelený zákal?

Glaukom se týká asi dvou procent lidí nad 40 let a 3,5 % osob nad 70 let, žen je mezi pacienty dvakrát víc než mužů. Podle posledních dostupných statistických dat bylo v roce 2021 diagnostikováno 378 000 lidí se zeleným zákalem.

Příčiny vzniku zeleného zákalu

Zelený zákal je dědičný, a pokud ho někdo z vašich předků měl, je vaše riziko patnáctkrát vyšší než u ostatních. Větší riziko zeleného zákalu mají také lidé nad 40 let, kteří trpí závažnější formou krátkozrakosti, nebo naopak silnou dalekozrakostí, mají cévní nemoci, cukrovku, poruchy štítné žlázy a vysoký tlak.

Zelený zákal nejde vyléčit

Pro zrak je zásadní diagnostikovat zelený zákal včas. „Většinou se odhalí ve chvíli, kdy už že poškozeno přes třicet procent nervových vláken. Bohužel už nejdou zpětně obnovit, cílem léčby je tak zabránit dalšímu poškozování,“ vysvětluje Martin Fučík.

Při léčbě glaukomu se snižuje nitrooční tlak, který je jedním z hlavních rizikových faktorů. Lékaři mohou kombinovat konzervativní přístup ve formě kapek, chirurgické operace a laserových zákroků.

S diagnózou pomůže umělá inteligence

Odborníci doufají, že jim s včasnou diagnózou zeleného zákalu pomůže umělá inteligence, ale zatím se hledá spolehlivý a obecně použitelný model, podle kterého by mohla snímky zrakového nervu hodnotit.

Načítám