Hlavní obsah

Krátkozrakost je nejrozšířenější oční vada. Důležité je včasné odhalení

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátkozrakost postihuje asi třetinu populace. Projevuje se špatným viděním do dálky a její vznik ovlivňuje řada okolností. Dispozice ke krátkozrakosti jsou často dědičné. Na její rozvoj má ovšem vliv i okolní prostředí.

Článek

Studie naznačují, že tuto vadu logicky zhoršují činnosti, které vyžadují zaostřování do blízka. Tedy čtení, učení se, práce s přístroji, které emitují světlo a nedostatek denního světla. Současné celodenní mnohahodinové zírání na monitor počítače způsobuje doslova epidemii krátkozrakosti.

Co je vlastně krátkozrakost

Krátkozrakost neboli myopie znamená, že zkrátka vidíte špatně na dálku (existuje i noční myopie). Jde o nejčastější oční dioptrickou vadu současnosti. Někdy je vrozená, ale typicky se rozvíjí s věkem. Obvykle se na ni přijde už ve školce nebo v první třídě, kdy dítě nevidí na tabuli. Proč tomu tak ale je? Za rozmazané vidění může většinou délka oční bulvy. Zjednodušeně laicky řečeno, oko je „dlouhé“. Pokud se objeví u prvňáčka, prožije s brýlemi nejspíše celé dětství. Vada se stabilizuje až s koncem růstu oka v průměru do 30 let věku.

Jak se myopie léčí

Krátkozrakost je nevyléčitelná. Dá se pouze zpomalit její zhoršování. Korigují ji minusové čočky v brýlích. V současnosti je velmi moderní vyměnit brýle za čočky. Význam poctivého nošení, ať už brýlí, nebo čoček, tkví v tom, že se zastavuje růst délky oka. Krátkozrakost dokáže odstranit i laserová operace. Principem je ztenčení a změna zakřivení oční rohovky. Tento zákrok ale není pro každého.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Při krátkozrakosti musíte nosit brýle nebo čočkyFoto: puhhha, Shutterstock.com

Projevy špatného vidění

Slečny, které se v minulosti styděly za brýle, poznalo okolí okamžitě. Při pohledu několik metrů před sebe mhouřily oči. Jde o první příznaky, protože krátkozraký člověk nevidí ostře to, co je daleko před ním. Čím je krátkozrakost horší, tím je logicky vzdálenost, na kterou postižený vidí, kratší.

Pokud není odhalena, nebo ji z nějakého důvodu nepřiznáváme, sama od sebe nezmizí a naopak se zhoršuje. Proto je důležité chodit na pravidelné oční prohlídky, aby se s ní dalo včas pracovat. Brýle s předepsanou takzvanou plnou korekcí nebo kontaktní čočky už dnes naštěstí nikdo nebere jako vadu na kráse. Oči jsou nenahraditelné, proto není zrovna chytré krátkozrakost zastírat nebo se za ni stydět.

Možné komplikace

Lidé trpící krátkozrakostí se kvůli větší délce oka mohou v průběhu života potýkat s různými s obtížemi. Hrozí jim degenerace či odchlípení sítnice, zelený a šedý zákal a podobně.

Jaké jsou formy krátkozrakosti

Existují tři typy krátkozrakosti, které se určují podle výše dioptrií. V případě krátkozrakosti jde o znaménko minus.

  • Jednoduchá krátkozrakost: Dioptrie jsou v tomto případě do minus 3. Začíná většinou ve školním věku a po 20. roce se nezhoršuje.
  • Mírná krátkozrakost: Dioptrie od minus 3,25 do minus 6,0. Má podobný průběh jako jednoduchá krátkozrakost.
  • Těžká krátkozrakost: Dioptrie jsou nad minus 6,25. Tato forma se dělí na středně těžkou, jejíž progrese se po 20. roce zastavuje, a progresivní formu, kdy se každý rok zrak zhoršuje až o 4 dioptrie. Toto zhoršení by se mělo zastavit po třicítce.

Jak předcházet krátkozrakosti

Pokud vám ji nenadělila dědičnost, vyplatí se dodržovat několik pravidel. Dětí by se měly dostatečně dlouho pohybovat v přirozeném světle. Dospělý člověk, který nemá v digitální době moc na výběr, si potřebuje během práce na blízko nutně dopřávat přestávky. Doporučuje se odtrhnout zrak od monitoru a dívat se do dálky, nejlépe z okna. Při práci u počítače není kvalitní osvětlení a správné nastavení jasu na monitoru žádný přehnaný požadavek. Naopak bychom si to měli všichni hlídat.

Odborná konzultace: MUDr. Eva Jerhotová Ph.D., oftalmoložka, Oční klinika NeoVize Praha, www.neovize.cz

Související témata:
Oftalmologie

Načítám