Hlavní obsah

Kontaktní čočky mohou poškodit zrak! Myjte si ruce, nespěte v nich a hlídejte datum na obalu

Foto: Tatiana Kochkina, Shutterstock.com

Foto: Tatiana Kochkina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontaktní čočky jsou skvělý vynález, který umí nahradit brýle. Jenže zatímco brýle si nasadíte a jdete, s čočkami musíte umět patřičně zacházet – především co se hygieny týče. Jinak mohou oči poškodit a někdy bohužel i nenávratně. Na co si dát pozor?

Článek

Nosíte rádi kontaktní čočky, ale občas přitom máte nepříjemné pocity? Možná se o ně špatně staráte. „Více než polovina nositelů připouští občasné prohřešky v péči o čočky. Následkem toho může být řezání a pálení očí, zhoršení kvality vidění, záněty spojivek, víček nebo rohovky. V nejhorším případě může dojít i ke ztrátě zraku,“ varuje Lucie Macháčková, optometristka ze společnosti Lentiamo.

Co mohou způsobit kontaktní čočky

Závažných problémů, které souvisejí s nošením kontaktních čoček, je hned několik. Měli byste o nich vědět, protože mohou ohrozit oči i zrak zásadním způsobem. Dobrá zpráva je, že se jim lze ve většině případů vyhnout správným zacházením s čočkami.

1. Neovaskularizace

Jedná se o nežádoucí tvorbu nových cév v oku. Oko tak reaguje, pokud pod čočkami nemůže dobře dýchat. „Nedostatečný přísun kyslíku může vést ke zmnožování cév a jejich postupnému prorůstání do rohovky. Postupně tak klesá snášenlivost čoček,“ upozorňuje Jakub Ventruba, oční lékař z kliniky Lexum v Brně. Neovaskularizaci nelze léčit, jen zastavit její zhoršování; může vést až k nutnosti rohovku transplantovat.

  • Za problémy mohou stát příliš těsné čočky. Jako prevence se také nedoporučuje nosit čočky celý den ani každý den, ale dát očím čas na regeneraci.

2. Akantamébová infekce

Ve vodě se vyskytují prvoci akantaméby, kteří mohou způsobit závažný zánět rohovky, tzv. akantamébovou keratitidu. Jejím projevem je silná bolest oka, zhoršené vidění, později zašednutí duhovky, kdy tkáň oka začne odumírat. Je to sice vzácný, zato velmi vážný stav a vyžaduje speciální léčbu: zahrnuje kombinaci antibiotik, antivirotik, antiparazitik, antimykotik a dalších léků a odstranění odumřelé tkáně. Terapie bývá dlouhodobá a náročná.

  • Nákaza hrozí, pokud myjete čočky nebo jejich pouzdro ve vodě, a také při pobytu ve vodě v čočkách (plavání, vířivka).

3. Infekční záněty

Do oka se mohou dostat i další mikroorganismy a nečistoty a i ty způsobují problémy, zvlášť když se dostanou pod čočky. „Infekční záněty jsou velké riziko a podle studií jsou při nošení kontaktních čoček častější než třeba u laserových operací ke korekci dioptrií,“ upozorňuje Jakub Ventruba.

  • Původci zánětů se mohou zanést do očí třeba při mnutí oka nemytýma rukama nebo kvůli nedostatečné hygieně při péči o čočky a jejich pouzdro.

4. Poškrábání (abraze) rohovky

Toto poškození způsobuje příliš velká a volná kontaktní čočka, která se při mrkání pohybuje, rohovku dráždí a často ji poškrábe a poraní. Včas neléčený či opakovaný úraz může vést ke vzniku rohovkového vředu, který občas skončí transplantací rohovky či ztrátou zraku.

5. Otok (edém) rohovky

Příliš těsné čočky způsobují kromě neovaskularizace také otok rohovky, který může vést k jejímu zkalení a ke ztrátě zraku. Pro nositele bývají těsné čočky paradoxně pohodlné, protože se nepohybují a nedráždí.

  • Pro prevenci posledních dvou problémů je zásadní vybírat kontaktní čočky s optometristou a chodit občas na kontroly, aby se případné poškození odhalilo včas.
Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Kontaktní čočky mohou způsobit to, že vás pálí a řežou očiFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pravidla správné péče o kontaktní čočky

1. Vybírejte s odborníkem a choďte na kontrolu

Nové kontaktní čočky by s vámi měl vybírat optometrista. Změří zakřivení rohovky, průměr a ohniskovou vzdálenost a podle toho určí správné čočky: musejí vyhovovat z hlediska materiálu, velikosti i typu. A také je s vámi poprvé vyzkouší a naučí vás, jak je správně nasadit a vyjmout.

Dvakrát za rok byste si měli nechat oči vyšetřit a zjistit, zda vám vybrané kontaktní čočky stále vyhovují a oči jsou stále v pořádku. Včas odhalená komplikace dokáže předejít vážným potížím.

2. Hygiena je základ

S čočkami, pouzdrem i roztokem je nutné zacházet tak, aby je nekontaminovaly mikroorganismy. Před manipulací si důkladně umyjte ruce mýdlem. Pouzdro nenechávejte dlouho otevřené a po umytí ho neutírejte kapesníčkem, ale nechejte volně vyschnout dnem vzhůru. Pouzdro jednou za měsíc vyměňte za nové.

3. Jak se starat o roztok na kontaktní čočky

Nový roztok nedolévejte do starého, ale vždy vyměňte celý: dolévaný není sterilní. Roztoku by mělo být tolik, aby byly čočky celé ponořené a neosychaly, protože pak v oku mohou dřít a poškrábat rohovku. Nikdy nepoužívejte prošlý roztok a nikdy místo něj nepoužívejte vodu! „Ve vodě mohou čočky nabobtnat a dochází k jejich poškození,“ varuje optometristka Lucie Macháčková.

4. Nepřekračujte expirační dobu čoček

Pamatujte, že když čočky vyndáte z blistru, stárnou – a to i ponořené v roztoku. Při tom se na nich tvoří usazeniny, které mohou do oka zanést infekci. Nepoužívejte čočky po uplynutí doby použitelnosti – prošlá čočka přestává propouštět kyslík na rohovku a hrozí výše zmíněná neovaskularizace.

5. Nespěte v čočkách, které k tomu nejsou určené

Usnete-li v čočkách na chvilku, nic se nestane, ale mít je celou noc není dobré, zvláště pokud používáte ty hydrogelové. Na přespávání se hodí pouze čočky, které jsou na to určené, a je to na nich uvedeno výrobcem.

Načítám