Hlavní obsah

Vrozená vada, ale také důsledek častého mnutí očí. Jak rizikový může být astigmatismus?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Pálí vás oči, jen těžko zaostřujete, často vás bolí hlava a občas si pletete písmenka a tvary? Pak máte pravděpodobně astigmatismus a měli byste si pořídit odpovídající brýle nebo kontaktní čočky. Čím je vada způsobena a dá se jí nějak zabránit?

Článek

Výrazným astigmatismem trpí asi desetina populace. Je to oční vada, při které se světelné paprsky nesbíhají správně na sítnici. Když rohovka (někdy i čočka) není pravidelně zaoblená, ale spíše šišatá, pak se procházející paprsky světla lámou rozdílně a na sítnici se nedokážou spojit do jednoho bodu. Vidění je neostré a deformované a „zhoršený obraz“ může způsobit i problémy s pohybem v prostoru (např. při chůzi po schodech). Je to i váš případ?

Příznaky a příčiny

Jestliže není postižení rohovky velké, nezpůsobuje žádné potíže a není potřeba ho nijak řešit. Jiné je to ve chvíli, kdy má člověk problémy s rozmazaným viděním a není schopen zaostřit do blízka ani dálky, oči jsou unavené a bolí od nich hlava. U vyšších stupňů astigmatismu oči špatně rozeznávají některé tvary a dochází k zaměňování podobných písmen a číslic, například K a X nebo 8 a 3.

Astigmatismus je ve většině případů vrozený a jeho příčina není známá. Vadu lze také získat: rohovka se může deformovat po úraze či onemocnění. Uvádí se dokonce, že ji může způsobit časté a necitlivé mnutí svědícího oka, například u alergiků.

Jak poznat astigmatismus u dětí

Děti v předškolním věku si na špatné vidění stěžují málokdy. Vada se projevuje například častým mnutím očí, mrkáním, bolestí hlavy a očí, zakopáváním, pády nebo narážením do předmětů.

Potíže se nejčastěji naplno projeví kolem sedmého roku, kdy už je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý. Právě v tomto věku se odhalí různé oční vady, nejen astigmatismus, ale i krátkozrakost nebo dalekozrakost. Školáci si stěžují na zamlžené vidění, signálem zhoršeného zraku je i únava, chození blízko k televizi či horší prospěch ve škole, protože nevidí dobře na tabuli.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Oční vady nepodceňujte a nechte děti pořádně vyšetřit už v předškolním věku.Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Léčba astigmatismu - brýle, čočky nebo operace

Řešením jsou brýle, v nichž se používají torické čočky, které korigují asymetrické zakřivení rohovky. Pomohou i kontaktní čočky, řada lidí je ale odmítá pro určité nepohodlí a počáteční potíže. Pro dobré vidění je totiž vždy nutná správná orientace nasazené kontaktní čočky.

Problém odstraňují oční operace. U dětí se neprovádějí, čeká se na ukončení růstu a stabilní dioptrickou vadu. U dospělých jsou dvě možnosti: laserovým zákrokem lze upravit zakřivení rohovky, takže po operaci světelné paprsky dopadají na sítnici rovnoměrně, druhou možností je nahradit původní čočku umělou, která dokáže srovnat zakřivení rohovky a vyřešit astigmatismus tak, aby vidění bylo trvale ostré a jasné.

Vyšetření u očního lékaře

Lékař či optometrista určí diagnózu podle testu zrakové ostrosti, tvar a zakřivení rohovky popisuje speciální přístroj keratometr. Velikost vady lze zjistit jen při očním vyšetření a uvádí se v cylindrických dioptriích s počtem úhlových stupňů osy. Naměřené údaje odborník zapíše do poukazu na brýle, neboť jsou nezbytné pro vhodnou korekci.

Foto: Serafino Mozzo, Shutterstock.com

Oční vyšetření nebolí a trvá chvíli. Správné brýle a čočky vám pak změní život.Foto: Serafino Mozzo, Shutterstock.com

Komplikace: pozor na tupozrakost

Astigmatismus se často objevuje současně s jinou oční vadou, zpravidla s dalekozrakostí a krátkozrakostí. Patří také k rizikovým faktorům při vzniku tupozrakosti, což je závažná vada, kterou je nutné řešit v co nejnižším věku, jinak se s ní nedá nic dělat! Proto je zásadní neotálet s návštěvou očního lékaře, pokud se vám zdá, že dítě šilhá, dává hlavu na stranu, často padá a zakopává, mne si oči, přivírá jedno oko a tak dále.

Prevence astigmatismu

Prevence proti vzniku oční vady neexistuje, každopádně je třeba ji odhalit a korigovat. Sklony k očním vadám se často dědí a zanedbaný problém v prvních letech života může vést k trvalému a později neléčitelnému poškození zraku. Vadu by měl diagnostikovat dětský lékař v rámci preventivních prohlídek. A pokud jsou v rodině rizikové faktory, jako je například šilhání, tupozrakost nebo vyšší brýlová vada rodičů, je vhodné nechat potomka ještě v předškolním věku vyšetřit u očního lékaře.

Astigmatismus

  • Jiný název - Cylindrická oční vada
  • Popis - Oční vada, při které se světelné paprsky nesbíhají správně na sítnici. Většinou je vrozená, ale lze ji získat po nemoci či úrazu oka.
  • Příznaky - Větší vada se projevuje rozmazaným a deformovaným viděním a neschopností zaostřit, problémy doprovázejí bolesti hlavy a únava očí.
  • Léčba - Brýle, kontaktní čočky, operace
  • Statistika - Uvádí se, že nějakou drobnou formu astigmatismu má většina lidí, výrazné potíže má desetina populace.
  • Prevence - Neexistuje. Důležité je oční vyšetření už v předškolním věku, aby se vady podchytily včas.

Odborná garance: Prim. MUDr. Lucie Valešová, Oční klinika Neovize Praha

Řasy slepené vteřinovým lepidlem? Tohle jsou nejkurióznější úrazy očí.

Reklama

Načítám