Hlavní obsah

Ženy láskou posedlé. Pozor, až moc citů může zabíjet!

Foto: Profimedia

Dávat své city najevo je v pořádku, ale nic se nesmí přehánětFoto: Profimedia

Reklama

Milují ho, jak jim síly stačí. Jsou to stovky telefonátů, zamilovaných esemesek, přehršel polibků a doteků, neustálá blízkost a péče. Takhle milují ženy láskou doslova posedlé. Ale pozor, všeho moc škodí!

Článek

Láska je úžasný cit, ale musí jí být tak akorát. „Láska, jakkoli je to skvělý a úchvatný cit, může být i zabijákem, pokud je neúměrně dávkovaná,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

A jsou ženy (občas i muži), kteří neznají míru a svůj protějšek city doslova dusí. Milovat pro ně znamená vlastnit, opanovat celý život svého protějšku, vědět o každém jeho kroku, být mu neustále nablízku, a pokud to nejde, alespoň mu volat a esemeskovat.

Může to fungovat

K takhle extrémní lásce mají skony především dva typy žen:

  • Byly tak vychovány – V dětství takhle fungovali jejich rodiče, láska prostupovala celý jejich domov a ony to pokládají za standard.
  • Jsou zraněné – Jsou to ženy, které v minulosti někdo (rodiče, sourozenci, bývalí partneři) zranil, zlomil jim srdce. „Jejich mozek má v sobě zapsáno, že láska může skončit, mohou o ni přijít, proto se ty ženy snaží zahrnovat svého muže vším možným, jen aby o něj nepřišly,“ vysvětluje Aleš Kalina.

A podobně nastavení mohou být i muži. Ve chvíli, kdy se sejde pár, který je na tom stejně, nemusí to být problém. Pokud se oba vzájemně zahrnují obří láskou, jsou zvyklí nebo mají tu potřebu, vlastně jim tento stav vyhovuje. „Pokud to takhle má i muž, je mu vlastně zájem a péče té ženy příjemná, je otevřený přijímat lásku a umí ji i stejnou měrou oplácet,“ dodává Aleš Kalina. Jednoduše, oba mají přesně to, co potřebují.

Foto: Profimedia

Většina mužů se po čase začne dusit, tolik lásky neuneseFoto: Profimedia

Většinou je to problém

Jenže obecně platí, že většina mužů to takhle nemá. „Zpočátku se možná cítí příjemně, ale po čase ho tahle láska začne dusit. Cítí se jako v kleštích, bez vlastního prostoru, což je samozřejmě zničující stav,“ varuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Zdravý vztah je totiž rovnocenný a vyrovnaný. „Být ve vztahu znamená být tam spolu, ale každý sám za sebe se svými potřebami,“ popisuje Lucie Mucalová.

Ta dusící láska není dobrá ani pro jednoho z páru. Muž se cítí nesvobodně a pod tlakem, ženě svým způsobem nedovoluje být sama sebou – veškeré své jednání podřizuje muži, vše dělá pro něj, ale nic pro sebe. „A to je past. Život je potřeba žít pro sebe,“ upřesňuje Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

Žít v páru neznamená žít jen pro toho druhého, ale i pro sebeFoto: Profimedia

Milujte zdravě

Láska se týká dvou lidí, ne jen jednoho. A proto i žena, která má sklon takto extrémně milovat, potřebuje k „vyléčení“ pomoc svého partnera. „Ten by jí měl sdělit a vysvětlit, že takhle mu není příjemně, že takhle je té lásky až moc. Jakmile žena pochopí, že partnera dusí, může to změnit,“ říká Aleš Kalina.

Právě s pomocí partnera může žena najít ztracené sebevědomí, právě on jí může pomoci pochopit, že i když si během dne desetkrát nezavolají, neznamená to, že se nemají rádi.

A samozřejmě to celé opět stojí na komunikaci, na umění si férově promluvit. „Není vůbec špatné pozorovat, jak třeba partner na vaši lásku reaguje. Když pohladíte dítě, lásku vám vrací. Když pohladíte partnera a on se třeba ošívá, promluvte si. Nastavte si pravidla. Řekněte si, kolik zpráv a telefonů je moc. Pomocí otevřenosti a upřímnosti se můžete v projevech lásky sladit,“ radí Aleš Kalina.

A pokud se to nedaří, žena v sobě má vnitřní bloky, které jí nedovolují zvolnit, není od věci vyhledat odbornou pomoc.

Jak to máte s láskou vy?

Reklama

Načítám