Hlavní obsah

Žijeme ve třech. S jeho matkou!

Foto: Thinkstock

Život s jinou ženou je pro něj nemyslitelný, u maminky má dokonalý servis i zázemíFoto: Thinkstock

Reklama

Říká se tomu mamahotel! A jeho služeb využívá mnoho dospělých mužů, což je pro jejich partnerky velmi nepříjemné. Chtějí si se svým přítelem vybudovat vlastní život, ale on odmítá odejít od maminky. Co je za tím? Závislost na matce, strach ze samostatnosti, finanční odpovědnosti, nebo jen pohodlnost a obavy, že partnerka jim tak dokonalý servis neposkytne?

Článek

Naprosto ukázkovým případem muže, který se odmítá vzdát mamahotelu, je třicetiletý přítel naší čtenářky Kláry. Chodí spolu víc než rok, ale o společném bydlení nechce její partner ani slyšet. „Několikrát jsem to zkoušela. Že si můžeme společně něco malého pronajmout a zkusit, jak nám to bude klapat. Jenže on nechce odejít od matky, prý hlavně z finančních důvodů, ale to je nesmysl,“ říká Klára.

Její přítel má totiž dobrou práci a rozhodně nevydělává málo. Stejně tak Klára má slušné zaměstnání a může s klidem na společnou domácnost přispívat. „To jsem mu samozřejmě řekla, ale on mluvil o výhodnosti bydlení s matkou. Že díky tomu může šetřit, a v budoucnu si pak můžeme pořídit hezké bydlení. Ale nejdřív to přece musíme zkusit, nikdy jsme spolu nebydleli, tak nevím, jestli to spolu zvládneme,“ kroutí hlavou Klára.

Z bytu maminky ho ale prý nedokáže za žádnou cenu dostat. „Naopak přišel s naprosto šíleným nápadem. Že jestli prý chci zkusit společný život, mám se nastěhovat k němu a jeho matce. To odmítám, nic proti jeho mamince nemám, ale sdílet s ní jeden byt fakt nechci,“ říká rezolutně Klára. Ta je teď na rozpacích. Má na přítele dál tlačit, nebo se s ním rozejít a najít si někoho, kdo bude podle jejích slov „více dospělý“?

Tip redakce:Většinou jsou to ženy, které jako první zatouží po tom vztah nějak „povýšit". Jak na to, vám poradí článek Miláčku, jen randit už mě nebaví.

Foto: Isifa

Většina žen se dělit s tchyní o byt nechceFoto: Isifa

Proč? Jsou to pohodlní závisláčci

Také si pokládáte otázku, co vede dospělé, samostatné a leckdy velmi dobře vydělávající muže k tomu, že místo společného života s přítelkyní volí život s maminkou? Podle odborníků k tomu mohou mít celou řadu důvodů:

  • Oidipovský komplex – stav, kdy je dospělý muž na matce citově závislý, není zas tak ojedinělý. Obzvlášť v případech, kdy v rodině chyběl otec a matka byla jediné, co muž v dětství měl. Mezi matkou a synem pak vzniká velmi silné pouto, které ani jeden z nich nechce přetrhnout. Je to nezdravé, nepřirozené, ale stává se to.
  • Finance – řeči o finanční výhodnosti života s matkou bývají časté. U maminky není třeba platit nájem, maximálně jde jen o příspěvek na bydlení. Zároveň má ale muž jistotu, že pokud zrovna ten daný měsíc nevyjde, matka ho na ulici nejspíš nevyžene.
  • Pohodlí – tohle samozřejmě nelze podceňovat. Maminky skvěle vaří, nikdy se nestane, že by jejich syn neměl vyžehlenou košili, a rozhodně nemusí muž čelit takovým povinnostem, jako je vynášení koše a dělba o domácí práce. „Navíc po třiceti letech života s maminkou jsou na to tak moc zvyklí, že změna je pro ně velký krok do neznáma, kterého se bojí. Nechce se jim z jistoty a bezpečí,“ vysvětluje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti. Je víc než logické, že se takoví muži v duchu ptají, zda jim jejich přítelkyně dokáže (a bude chtít) poskytnout stejně luxusní servis!
  • Špatná zkušenost – další možností je i to, že muž už za sebou nějakou zkušenost ze života s partnerkou má. A nejspíš to nefungovalo dost dobře, protože váhá něco takového zopakovat.

Co s tím? Nevzdávat se a neustupovat

Je to dost nepříjemná situace. Stavět se mezi syna a matku není nikomu asi vůbec příjemné, ale faktem je, že osamostatnění a zařízení si vlastního života je naprostá nutnost. „Je to přirozené a je to dané i historicky. Vždyť dřív staří odcházeli na vejminek, jen proto, aby si mladí mohli zařídit vlastní život. Sami staří byli natolik rozumní, že dali svým dětem prostor,“ říká psycholožka Lenka Čadová. Samozřejmě nelze říci, kdy je ta pravá chvíle, v kolika letech už je bydlení s rodiči „ostuda", ale jistá pravidla platí. Pokud má muž dostudováno, má zaměstnání a vydělává své vlastní peníze, není důvod zůstávat na rodičích závislý!

Podle odborníků pak mají přítelkyně takových mužů jedinou šanci, a to trvat si na svém. Ve chvíli, kdy cítíte, že je potřeba váš vztah někam posunout, musíte začít na partnera trochu tlačit.„Budování vlastního života nelze nijak obejít, je to prostě základ. Takže žena by o tom měla s přítelem mluvit, snažit se zjistit, v čem je problém, ale zároveň neustupovat a tvrdě si stát za svým,“ dodává Lenka Čadová.

Je potřeba, aby se muž rozhodl. Buď bude žít s maminkou, nebo zkusí dospělý samostatný život s partnerkou. Nic mezi tím neexistuje! „Od rodičů je prostě potřeba se v jednu chvíli oddělit a postavit se na vlastní nohy. Když k tomu nedojde, je to pak tak nějak našišato a dělá to potíže v partnerských vztazích, dotyčný jednoduše nedospěje,“ upřesňuje Anita Michajluková.

V tomto případě není vůbec špatné na muže tak trochu přitlačit. „Já bych to tak udělala. Aby bylo jasno, jak moc vážně to se mnou myslí. Pokud je pro něj důležitější maminka než partnerka, tak je to na pováženou a je velké riziko, že ten vztah stejně nikdy nebude fungovat,“ varuje Anita Michajluková.

Tip redakce:Koneckonců toho, co by měl člověk do určitého věku udělat, je víc. Přesvědčí vás o tom článek Tahle rozhodnutí byste měli udělat do třicítky!.

Zažily jste někdy něco takového? Co si myslíte o mužích, kteří i v dospělosti žijí s maminkami? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám