Hlavní obsah

Zimní salát z pečené zeleniny s vepřovou panenkou

Hodnocení:
(26)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Zeleninové saláty jsou doménou zejména teplých letních dní, odepírat si je ale nemusíte ani v zimě, kdy dokážou i dobře prohřát. Připravte si mix oblíbené sezonní zeleniny, přidejte vepřovou panenku a pusťte se do toho.

Ingredience pro:
2 porce
Na salát
  • 1 červená řepa
  • 6 malých brambor
  • 4 růžičkové kapusty
  • 3 čerstvé žampiony
  • 1 jarní cibulka
Na panenku
  • 300 g vepřové panenky
  • sůl a pepř
  • rostlinný olej
Na zálivku
  • 75 ml olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 utřený stroužek česneku
Článek

Postup

Krok 1: Výhoda tohoto receptu je, že na sebe časově všechno hezky navazuje, nic se nemusí chystat dopředu a příprava pěkně plyne. Troubu zapněte na 200 °C a smíchejte suroviny na zálivku. Řepu oškrabejte, nakrájejte na kousky a smíchejte s trochou zálivky. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Řepě změknutí trvá asi 45–50 minut, mezitím budete postupně přidávat další suroviny.

Krok 2: Jako druhé na řadu přijdou malé brambory – pokud nejsou zase až tak malé, rozpulte je. Omyjte je, ale neloupejte, také je smíchejte s trochou zálivky, přidejte k řepě a pečte. Bramborám stačí k změknutí asi 35 minut.

Krok 3: Asi 15 minut před koncem přidejte do trouby rozpůlené a se zálivkou promíchané kapustičky, žampiony a nakonec i na kolečka pokrájenou jarní cibulku.

Krok 4: Když dáte péct poslední várku zeleniny, pusťte se do masa. Osolte ho, opepřete a zprudka ze všech stran opečte na pánvi na troše oleje. Opečenou panenku přikryjte alobalem a vložte na pět minut odpočinout do vyhřáté trouby.

Krok 5: Zeleninu rozdělte na talíře, přidejte na kousky nakrájenou panenku a můžete podávat. 

Tip: Salát lze doplnit i česnekovým dipem nebo domácí majonézou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama