Hlavní obsah

Pečená dýně s bylinkovým dipem

Hodnocení:
(127)
Foto: Marek Kučera
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Dozlatova upečená dýně je provoněná bylinkami a s česnekovým dipem chutná dokonale. Hodí se jako lehká večeře i chuťovka k posezení u vína.

Ingredience pro:
4 porce
Na dýni
  • 1 dýně hokaido
  • 2 lžičky hrubé soli
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • pepř
Na dip
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1 : Dýni překrojte, vydlabejte a vyhoďte střední část s peckami a dýni pak nakrájejte na měsíčky. Dejte je do velké mísy, přidejte olej, nasekané bylinky, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte, aby byly ochucené ze všech stran. 

Krok 2: Pak ji rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Palici česneku překrojte a řezem dolů ji přidejte na plech k dýni. Takto připravený plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud není dýně zlatavá. 

Krok 3: Zakysanou smetanu dejte do misky. Stroužky česneku vymačkejte ze slupek a důkladně je rozmačkejte vidličkou. Přidejte je do smetany, promíchejte spolu s nasekanou petrželkou a nakonec podle chuti osolte a opepřete.

Krok 4: Upečenou dýni podávejte s dipem. Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete dýni ochutit před pečením mletou pálivou paprikou nebo přidat nasekanou chilli papričku, kterou můžete kombinovat i s medem. 

Jestli máte rádi dýně, zkuste z nich také zdravé „bramboráky“ nebo výbornou dýňovou polévku s kari a kokosovým mlékem

ynezorPumanzeSaNyknalC
31. 10. 2019

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.