Hlavní obsah

Zkuste pěstovat masožravky. Jsou krásné, a navíc vám vychytají mušky!

Foto: arsami; Shutterstock.com

Foto: arsami; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masožravky patří v českých bytech stále ještě mezi unikátní rostliny. Možná proto, že se na první pohled může zdát, že péče o ně bude náročná. Nebojte se, jejich pěstování není nijak obtížné.

Článek

Chcete mít doma pěknou, nenáročnou, a přitom unikátní rostlinu? Vyzkoušejte pěstování masožravek. Rosnatky, tučnice nebo špirlice patří k nejméně náročným druhům a péči zvládnete i bez předchozích zkušeností. Navíc vám nabídnou unikátní příležitost pozorovat, jak rostlina chytá hmyz, v případě některých druhů dokonce doslova ve vteřině. A jak na to? Poradíme vám!

Zajistěte dostatek světla a vlhka

V přírodě žijí masožravky na slunných a stále vlhkých místech, proto jim podobné prostředí musíte zajistit i v bytech. Dostatek světla na jaře a v létě zpravidla nebývá problém – většina masožravek dobře snáší i přímé slunce, proto je můžete postavit na okenní parapet. Na podzim a v zimě jim pomůžete svícením, podobně jako akvarijním rybičkám.

Udržování vlhkosti také zvládnete hravě – masožravky nemůžete přelít. Ideální je pro ně dešťová voda, těžko však budete běhat s kýblem venku a chytat kapky deště – nahradit ji můžete měkkou, odstátou vodou. Nezapomeňte, že masožravky by prakticky nepřetržitě měly stát ve vodě, ale zalévat je musíte dospod – tedy do misky, nikdy ne do květináče.

Ostatně chyby při zalévání jsou obecně velmi časté, podívejte se, jak byste i ostatní pokojové rostliny měli zalévat.

Foto: Patila; Shutterstock.com

Foto: Patila; Shutterstock.com

Vzdušný substrát je základem

Masožravky vyžadují speciální substrát, který musí být absolutně bez živin. V přírodě totiž rostou na málo živných půdách a nejsou schopné kořenovým systémem živiny přijímat.

Správný substrát můžete zakoupit od prodejců masožravek, kteří vám poradí lépe a dodají lepší druh či mix substrátu než hobby obchody a velkovýrobci, kteří často jako substrát pro masožravky používají směs rašeliny s perlitem a křemičitým pískem. Ten však není vzdušný a po namočení udělá spíše bahno. V žádném případě masožravky nehnojte běžnými hnojivy, zabili byste je. Stačí jim, když je každý rok přesadíte do nového substrátu.

Krmení není potřeba

Masožravky jsou nejen krásné, ale i užitečné. Jsou to přírodní lapače otravného hmyzu, například rosnatky pěstované v kuchyni lehce zničí octomilky i moly. Ale nebojte se, pravidelně krmit masožravky nemusíte, nachytají si potravu samy, a pokud ne, bez problémů bez ní vydrží. Hmyz je pro ně pouze jen doplněk výživy, který podporuje vitalitu, krásu a kvetení.

Foto: TomeK K.; Shutterstock.com

Foto: TomeK K.; Shutterstock.com

Každý druh masožravky láká hmyz trochu jiným způsobem, třeba rosnatky mají na listech lepivou látku, která vypadá jako kapky vody. Hmyz se na ni přilepí a trávicí enzymy, které lepivá hmota obsahuje, jej roztráví. Jiné druhy, jako třeba mucholapka, naopak chytají hmyz prudkým pohybem pasti, která se zavře, jakmile do ní moucha sedne.

Zaujaly vás masožravky? Tak jejich pěstování vyzkoušejte. Nemusíte se omezovat jen na prostředí bytu, masožravé rostliny snáší široké rozmezí teplot a některé druhy, například evropské rosnatky a tučnice, jsou mrazuvzdorné a můžete je pěstovat celoročně venku, třeba u zahradního jezírka. Inspirujte se, jak takové jezírko vybudovat. Jediné, co musíte vždy dodržet, je, aby pořád stály ve vodě.

A pokud se chcete o těchto zajímavých rostlinách dozvědět něco více, můžete se obrátit na sdružení pěstitelů masožravek Darwiniana nebo CCPS (Česká společnost pěstitelů masožravých rostlin). Jistě tam najdete ochotné odborníky, kteří vás světem masožravek provedou a poradí.

Načítám