Hlavní obsah

Zlatý zázrak: Chrání proti rakovině, Alzheimerovi i infarktu

Foto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Foto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Reklama

Zlaté mléko, nápoj s lákavým názvem je starým tajemstvím ájurvédské medicíny. Moudří Indové ho popíjejí už přes pět tisíc let a věří, že je lékem proti většině neduhů – proti rakovině, zánětům i nachlazení. Snadno si ho připravíte i doma. V jaké složce se skrývá jeho největší síla?

Článek

Tajnou ingrediencí, která dává nápoji přitažlivé zabarvení i zdravotní benefity, je špetka indického šafránu neboli kurkumy. Toto žluté koření lehce palčivé chuti se díky svým účinkům řadí mezi superpotraviny. Indové jím v kuchyni rozhodně nešetří a možná to je i jeden z důvodů, proč mají ve srovnání s Evropou nižší výskyt civilizačních onemocnění.

Proti rakovině, zánětu i srdečním chorobám

Blahodárná síla kurkumy spočívá zejména v obsahu flavonoidu kurkuminu. Jeho pozitivní účinky na lidské zdraví jsou velmi široké. „Kurkuminu si vážím zejména pro jeho podpůrné účinky na trávení. Pomáhá také vylučovat žluč, a tím podporuje metabolismus tuků. V neposlední řadě je silným antioxidantem a v těle má protizánětlivé a antibakteriální účinky,“ vyzdvihuje benefity výživová poradkyně Nutrinea Kateřina Svatošová.

V indickém lékařství se kurkuma dále používá při poškození jater nebo otravách jídlem. Její dezinfekční schopnost Indové využívají k ošetřování a hojení ran. Pro zklidnění a relaxaci ji popíjejí před spaním v podobě zlatého mléka.

Některé klinické studie naznačují, že obsažený kurkumin má podobné účinky jako některé protizánětlivé léky a může tak zlepšovat například pohyblivost, otoky a ztuhlost kloubů, což jsou průvodní příznaky revmatoidní artritidy. Antioxidační efekt koření se projevuje v umění chránit organismus před kyslíkovými radikály, které se podílejí na rozvoji cukrovky, Alzheimerovy choroby, zmíněné artritidy i rakoviny.

Kurkuma se řadí mezi přírodní antibiotika a může usnadnit regeneraci organismu při nachlazení. Kromě pozitivního vlivu na různé druhy neduhů, přispívá kurkuma k posílení imunitního systému. Její preventivní působení se projevuje i ve vztahu ke kardiovaskulárním onemocněním, pomáhá totiž kontrolovat hladinu homocysteinu. A právě vysoká hladina této aminokyseliny je rizikovým faktorem rozvoje srdečně-cévních chorob.

Foto: tarapong srichaiyos, Shutterstock.com

Účinky kurkumy jsou takřka zázračnéFoto: tarapong srichaiyos, Shutterstock.com

Lepší účinky s pepřem, grepem nebo tukem

V tuzemsku se kurkuma využívá spíše jako součást kari koření, kterému dává jeho charakteristickou barvu. V něm je ale zastoupená v menší míře. Lépe proto uděláte, když si kurkumu zakoupíte zvlášť a začnete ji přidávat do pokrmů nebo si z ní připravíte zlaté mléko. Pro maximální účinek by si dospělí jedinci měli dopřát jednu čajovou lžičku kurkumy denně. Pro starší 65 let a děti ve věku od 2 do 6 let je vhodné dávku snížit na půl lžičky.

Na trhu narazíte také na některé práškové nápoje s obsahem kurkumy. Výživový poradce a sportovní specialista Josef Bittner ovšem upozorňuje na nutnost kontrolovat jejich složení. „Stává se, že výrobce nějaký produkt pojmenuje na základě lákavé složky, která by měla být hlavní, ale když si přečtu složení, zjistím, že její obsah činí v daném množství třeba jen dvě procenta,“ varuje Josef Bittner.

Aby ovšem kurkuma nenadělala víc škody než užitku, hlídejte si, jaké léky berete a případně se poraďte s lékařem. S některými totiž může dojít k nežádoucím interakcím. Obezřetní by měli být zejména lidé užívající léčiva proti srážení krve, jako je například warfarin. Těm hrozí nadměrné krvácení.

Mírnou překážkou je, že kurkumin se vyznačuje nízkou biologickou dostupností, a v těle se tedy hůře vstřebává. Vědci ovšem přišli na to, jak na tuto nevýhodu vyzrát. Stačí kurkumu vhodně zkombinovat. „Při kombinaci s piperinem, tedy látkou, kterou obsahuje černý pepř, je vstřebání mnohonásobně vyšší. Podobně působí šťáva z červeného grepu, kterou můžeme například vypít těsně před kurkumovým nápojem. Další možností je také kombinace s tukem, například v podobě oleje,“ uvádí Kateřina Svatošová.

A právě do zmíněného zlatého mléka se přidávají ingredience, které vstřebatelnost zvyšují. Vyzkoušejte recept od výživové poradkyně Kateřiny Svatošové.

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Uvařte si s námi zlaté mléko i vyFoto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Recept na zlaté mléko

Na 1 porci potřebujete: 1 hrnek mléka nebo vody, 1 lžičku kurkumy, 1 lžičku medu, 1/4 lžičky černého pepře, 1 lžičku kokosového oleje

Postup: Vodu (popřípadě mléko) přiveďte k varu. Přidejte všechny ingredience kromě medu a nechte chvilku probublávat. Až nápoj trochu zchladne, přidejte med.

Vyzkoušíte zlaté mléko?

Reklama

Související témata:

Načítám