Hlavní obsah
3,2
(146)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Asi si říkáte, že na spojení listového těsta, pudinkového krému a rumové polevy není nic zvláštního. Ochutnejte náš recept a dáte za pravdu rčení, že v jednoduchosti je krása. Jen nezapomeňte přidat výrazný džem, vanilku a alespoň dva žloutky...

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 řezů
  • 275 g listového těsta
  • 400 ml mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 ks žloutků
  • 50 g másla
  • 3 lžíce rybízové marmelády
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
Poleva
  • 50 g cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička rumu
Článek

Postup

01.

Pudink připravte dle návodu na obalu: dejte vařit 2/3 mléka a oba cukry. Ve zbylém mléce rozšlehejte jak pudinkový prášek, tak žloutky, přilijte k vroucímu mléku a za stálého míchání povařte do zhoustnutí.

Foto: Eva Malúšová

Koupením už vyváleného listového těsta si značně ušetříte práciFoto: Eva Malúšová

02.

Na povrch pudinku přitiskněte potravinářskou fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu – nevytvoří se tak škraloup. Pudink pak metličkou nebo šlehačem pořádně prošlehejte, aby v něm nebyly hrudky, a vmíchejte změklé máslo.

Foto: Eva Malúšová

Díky fólii se na pudinku nevytvoří škraloupFoto: Eva Malúšová

03.

Plát listového těsta rozbalte, i s papírem rozstřihněte vejpůl, pořádně propíchejte vidličkou a obě části při 200 °C upečte dozlatova. Trvá to asi 15 minut. Nechte vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Příprava těsta je opravdu rychlovka, nemusíte nic podsypávat ani rozvalovatFoto: Eva Malúšová

04.

Džem (nejlepší je výrazný a lehce nakyslý, třeba rybízový nebo višňový) rozehřejte v rendlíku nebo mikrovlnce a potřete jím nerovnou stranu jednoho plátu. Druhý plát položte nerovnou stranou dolů, navrch natřete pudinkovým krémem a přiklopte plátem s džemem (namazanou stranou dovnitř). Zatižte prkénkem a třeba sáčkem mouky a dejte alespoň na dvě hodiny do lednice zatuhnout.

Foto: Eva Malúšová

Domácí rybízová zavařenina dodá jemnému krému příjemný šmrncFoto: Eva Malúšová

05.

Smíchejte cukr s citronovou šťávou a rumem a vzniklou polevu natřete na řezy. Pro hladší konzistenci ji můžete krátce zahřát, jen počítejte s tím, že pak rychleji tuhne. Dejte opět do chladu zatuhnout a poté ostrým nožem krájejte na jednotlivé řezy.

Foto: Eva Malúšová

Nesmí chybět ani rumovo-citronová polevaFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nevypadají krásně?Foto: Eva Malúšová

Tip: Nůž ponořte do horké vody, řezy se vám budou snadněji krájet.

Který zákusek z tradiční nabídky cukráren máte nejradši? Rakvičku, laskonku nebo snad punčák?

Reklama

Načítám