Hlavní obsah

Znáte české objevitele a vynálezce? Otestujte se!

Foto: HappyRichStudio, Shutterstock.com

Foto: HappyRichStudio, Shutterstock.com

Reklama

Jedni tvrdí, že český národ neumí být hrdý na to, co dokázal, jiní zase poukazují na spousty úspěchů v různých oblastech. Ať je to jakkoli, za poslední tři století se do popředí dostalo se svými vynálezy a objevy hned několik Čechů. Znáte je? Kvíz vás prověří!

Článek

Když se to vezme kolem a kolem, největším českým vynálezcem všech dob je samozřejmě Jára Cimrman, ale podíváte-li se na toto téma poněkud vědečtěji, zjistíte, že naše malá země uprostřed Evropy dala světu hned několik slavných vynálezců, kteří se do dějin zapsali zlatým písmem.

Na mnohé si vzpomenete z hodin dějepisu, jiné znáte už odmalička, protože jsou často zmiňováni, ale jsou i novodobí vědci, kteří žili v tomto století. Provětrejte své znalosti a všeobecný přehled a odpovězte na našich devět otázek. Třeba zjistíte, že máte sloní paměť a skvělý rozhled. Tak směle do toho!

1. Začneme pěkně zostra: Jakmile se začne mluvit o kontaktních čočkách, asi si vzpomenete na jméno Otto Wichterle. Kromě tohoto opravdu převratného vynálezu je držitelem ještě dalších asi 150 patentů. Tipnete si, které dvě věci pocházejí z jeho dílny?
2. Na světové výstavě v Paříži roku 1881 sklidil úspěch s obloukovou lampou, později se předvedl s první elektrickou tramvajovou linkou a na pražském Výstavišti vybudoval světelnou fontánu. Byl to:
3. Bratranci František a Václav Veverkové byli trochu smolaři. Jejich vynálezu tleskalo nejprve rodné Rakousko-Uhersko, pak i zbytek světa, ale protože si ho nenechali patentovat, oficiálního uznání autorství se nedožili. S čím přišli na světlo světa?
4. Už někdy v 16. století se Leonardo da Vinci zabýval myšlenkou využít Archimedova šroubu k pohonu plavidel, ale teprve Čech Josef Ressel ji dotáhl do vítězného konce – umístil ho správně mezi záď a kormidlo a demonstroval jej na velké parní lodi. Je držitelem patentu od roku:
5. Víte, co se skrývá pod názvem meteorologický stroj? A kdo ho v roce 1754 jako první na světě zkonstruoval a odzkoušel?
6. Byl prvním českým laureátem Nobelovy ceny za chemii (1959). Obdržel ji za objevení polarografie, metody chemické analýzy. O kom je řeč?
7. Neurolog a psychiatr Jan Janský studoval vztah mezi krví a duševními chorobami a mimo jiné přišel na převratný fakt. Víte, co je Janského objevem?
8. Cukr se léta prodával v homolích a hospodyňky si jej porcovaly na menší části. Ovšem od roku 1841 se prodává také v kostkách. Víte, ve kterém městě stojí památný cukrovar, který za to může a také tam najdete legendární pomník ve tvaru kostky?
9. Světově nejúspěšnějším českým vědcem posledních 30 let je Antonín Holý. S jakými objevy dobyl svět?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám