Hlavní obsah

Zrádné ořechy: Kdy se po nich hubne, a kdy tloustne?

Foto: Thinkstock

Touha zhubnout a oříšky? Nevylučuje se to! Jen musíte znát pravidla jejich konzumaceFoto: Thinkstock

Reklama

Jezte ořechy, jsou zdravé, nabádají odborníci. Jsou plné „hodných“ tuků, které vás chrání před nemocemi srdce a cév. Ale kolik, jaké a kdy je jíst, když hubnete? Poradíme!

Článek

Kešu oříšky podpoří paměť a zlepší imunitu, jsou totiž bohaté na draslík a hořčík. Mandle udělají dobře vašemu zažívání, je v nich spousta vlákniny. Pistácie jsou skvělým dodavatelem železa a para ořechy obsahují vitamin B1, který vás posílí proti stresu. A všechny ořechy jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, ochránců před aterosklerózou a infarktem.

Dokonalá potravina, nemyslíte? Je tu ale háček. Ze 100 g ořechů byste vymačkali až 90 g tuku! Je to sice nutričně cenný tuk, to mu ale nezabrání usadit se na vašem bříšku nebo stehnech.

Lžičku ke každému jídlu

Kolik oříšků je tedy přijatelné denně sníst? „Ořechy a semínka jsou zdravé, ale energeticky bohaté potraviny, proto musíte dávat pozor na jejich množství,“ potvrzuje výživová poradkyně Iva Veselá z poradny Food Life. A doporučuje:

„Ke každému jídlu stačí dodat jednu lžičku nebo lžíci ořechů. Množství se bude odvíjet od celkové skladby pokrmu. Pokud máte k obědu hovězí maso, které již tuk obsahuje a je navíc připravené na oleji, ořechy si už nedopřávejte. A naopak pokud máte kuřecí maso nebo nízkotučný tvaroh ke svačině, tak tuky můžete doplnit právě lžičkou až lžící ořechů a semínek.“

Foto: Thinkstock

Je jedno, jaké oříšky zvolíte, jen je třeba hlídat si správné množstvíFoto: Thinkstock

Na druhu nezáleží

Kalorická hodnota jednotlivých druhů ořechů se liší jen minimálně, v množství „jedna lžička“ se rozdíly ztratí. Můžete si tedy klidně vybrat ty, které vám chutnají nejvíc, ideální je ale různé druhy střídat. „Jezte mandle, pistácie, lískové, kešu, vlašské, para i pekanové ořechy. Jediné, co může hrát roli, je psychologická stránka věci: jeden para ořech například vydá přibližně za 4 malé mandle, takže můžete mít pocit, že jste jich snědli víc,“ vysvětluje Iva Veselá.

Ořechy, které škodí

I takové existují! Jsou to oříšky „pokažené“ dalšími přísadami – čokoládovou nebo jogurtovou polevou (ztužený tuk a cukr, které jsou jejich základem, posunou bilanci od zdravé potraviny směrem k energetické bombě) nebo solí, které máme ve stravě už tak nadbytek. A upřímně, nijak zvlášť vám neprospěje ani oříšek, nacházející se uprostřed krémové náplně čokoládového bonbonu (nanejvýš vám pomůže zlepšit náladu).

Foto: Thinkstock

Ořechy je nutné správně skladovat, aby nežlukly, mají totiž v sobě hodně tuku!Foto: Thinkstock

Další věc, na kterou je potřeba dávat pozor, je kvalita. „Kvůli vysokému obsahu oleje ořechy snadno žluknou nebo mohou být napadené plísněmi,“ upozorňuje internistka a obezitoložka Jitka Housová z 3. interní kliniky 1. LF UK Praha.

V některých případech poznáte zkažené zboží pouhým okem: třeba mandle by měly být bílé, nanejvýš mírně krémové. Pokud mají nažloutlou barvu, rozhodně je nekupujte. Buďte opatrní i při jakékoli chuťové odchylce. Zatímco vlašské ořechy (obzvlášť ty úplně čerstvé) mohou být trochu natrpklé, dobré para ořechy vždy chutnají nasládle – jsou-li nahořklé, není s nimi něco v pořádku.

Oříšky nakupujte nejlépe ve specializovaných prodejnách, případně ve velkých supermarketech, kde se zboží dlouho v regálech neohřeje (a navíc tam často chodí kontroly). V malých večerkách může snadno ujít pozornosti i prošlé zboží. A když už je máte doma, věnujte pozornost skladování: oříškům nedělají dobře vyšší teploty, vyplatí se tedy uchovávat je v chladničce.

Co je pro vás větší lákadlo – oříšky, nebo čokoláda? A věděli jste, že ořechy jsou vlastně skořápkaté ovoce?

Reklama

Načítám