Hlavní obsah

Zvládnete to sami: Ozdobte staré kalhoty módními lampasy

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá módní sezona má své favority a těmi letošními jsou lampasy na kalhotách. Barevné, výrazné, jednoduché… Pruhy po stranách by vás zkrátka neměly minout. Máme tři nápady, jak si je pořídit za pár korun a vlastnoručně.

Článek

Podléháte módním trendům tak nějak s mírou? Občas si uděláte radost pěkným kouskem, ale že byste každé jaro vyházeli půl skříně a nakoupili výstřelky, to rozhodně ne? Pak přesně pro vás je dnešní vychytávka. Lampasy jsou právě horký hit a módní redaktorky básní, jak báječně prodlouží nohy. Není to vlastně nic nového – jen detail, který kalhotám dává nový švih. Nemusíte proto kupovat hned nové, stačí nějaké starší omladit. A ještě něco: až budou lampasy za rok za dva out, odstraníte je a kalhoty můžete nosit vesele dál.

Co všechno si připravit

Foto: Greta Blumajerová

Látkové pásky, gumy či prýmky stejně jako lepidlo na textil a zažehlovací pásku koupíte v galanterii, nůžky, špendlíky, jehlu a nit máte určitě doma Foto: Greta Blumajerová

Na lampasy budete potřebovat rozmanité látkové pruhy. V galanterii vybírejte jak mezi barevnými prýmky, tak i v nabídce ozdobných gum – mívají zajímavé dezény. Odvážnější mohou sáhnout i po pěkné krajce, ta však může dělat trochu neplechu při praní a žehlení.

Ve švadlence se také zeptejte na zažehlovací pásky. Jde o papírové pruhy, které se nejčastěji používají k začišťování okrajů záclon (prodávají se na metry, přičemž jeden stojí kolem 5 korun). Jsou opatřené lepidlem, jež se aktivuje zahřátím, a poslouží k jeho snadnému nanesení na kalhoty. Kdybyste pásky nesehnali, sáhněte přímo po lepidle na textil (koupíte ho za zhruba 100 korun také v galanterii).

Vysoká teplota je klíčová

Jakmile budete mít všechno připraveno, nezbývá než vytáhnout vhodné kalhoty, žehličku a prkno. Napařování nebudete potřebovat, podle materiálu kalhot nastavte na přístroji co nejvyšší možnou teplotu a jde se na to. Tady se sluší poznamenat, že když si pro zdobení vyberete kalhoty z lurexu nebo tylu, žehlení v tomto případě není doporučeno a budete si muset pomoci lepidlem v tubě. Navíc je třeba myslet i na to, že lampas by měl být o něco širší než zažehlovací páska, aby se lepidlem neznečistila žehlička.

Foto: Greta Blumajerová

První krok je přežehlení zažehlovací pásky z hladké strany přímo na látce Foto: Greta Blumajerová

Zažehlovací papírová páska je z jedné strany drsnější – tam je naneseno lepidlo. Touto stranou ji přiložte na boční šev kalhot a zkuste její polohu vycentrovat. Mají-li kalhoty boční kapsy, je třeba počítat i s nimi. Pásku zažehlujte po krátkých úsecích – žehličkou velmi pomalu přejíždějte po hladké straně. Lepidlo se ihned otiskne na látku a vy můžete papír pomalu odstranit.

Foto: Greta Blumajerová

Po odstranění papírové pásky uvidíte roztavené lepidlo Foto: Greta Blumajerová

Na lepidlo ihned – opět po malých úsecích – přikládejte lampas a důkladně ho přežehlete. Teplem žehličky se lepidlo znovu aktivuje a přichytí lampas ke kalhotám. Pokračujte až do konce jedné nohavice, pak zažehlete i druhou.

Foto: Greta Blumajerová

Látkový proužek ihned přiložte na roztavené lepidlo a znovu přežehlete Foto: Greta Blumajerová

Lepidlem to také půjde

Další možností, jak přichytit lampas ke kalhotám, je použít lepidlo na textil. Je jich několik druhů – ty dražší lze dokonce snadno z látky odstranit, když se vám aplikace přestane líbit. Postup je vždy uveden na obale – nám se osvědčilo mechanické seškrábání lepidla nehtem nebo pemzou.

Foto: Greta Blumajerová

Lepidlo nanášejte v šířce lampasu na celou délku kalhot Foto: Greta Blumajerová

Při nanášení lepidla postupujte podle doporučení v návodu. Většinou se lepidlo nanese na podkladovou látku a nechá takzvaně zavadnout, tedy několik minut odpočinout.

Foto: Greta Blumajerová

Na mírně zaschlé lepidlo přikládejte po částech lampasFoto: Greta Blumajerová

Teprve potom se přiloží lampas. Pro pevnější spoj je třeba opět zahřát žehličkou. Tady pozor! Guma je syntetický materiál, takže zvolte adekvátní teplotu a teplo nechte působit déle.

Klasická cesta

Foto: Greta Blumajerová

Pruh příčně přišpendlete, ušetříte si spoustu nervů Foto: Greta Blumajerová

Poslední metoda je pomocí staré dobré jehly a nitě. Hodí se pouze tam, kde je lampas strukturovaný nebo výrazněji barevný, aby švy nebyly příliš vidět. My jsme zvolili korálkový prýmek. Je sice trošku dražší (asi 40 korun za metr), ale obyčejné džíny pozdvihne jedna radost.

Foto: Greta Blumajerová

Nit volte samozřejmě barevně podobnou Foto: Greta Blumajerová

Pro přišívání je nutné si pruh našpendlit, aby nesjížděl z požadované polohy. Pokud to – jako v našem případě – dezén dovolí, můžete švy vést kdekoli. Jestliže však zvolíte lampas hladký, použijte pevný zadní steh, ovšem ze spodní strany pruhu a neprošívejte ho skrz. Je to trochu piplačka, ale nejde o nic složitého, takže večer u televizního seriálu…

Odhodláte se k omlazení starších kalhot? 

Reklama

Související témata:

Načítám