Hlavní obsah

Čočka červená (v suchém stavu)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml
Energie1 320 kJ
Bílkoviny24 g
Tuky1,3 g
Sacharidy51 g
Sůl0,01 g
SAFA0,26 g
Vláknina15 g
Cukry1,4 g

Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů (zejména skupiny B) a vlákniny. Luštěniny je vhodné před vařením namáčet, vodu slít a pro vaření použít vodu novou, sníží se tím obsah nestravitelných sacharidů, které způsobují nadýmání. Čočka je zdrojem provitaminu A, vitaminu C a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména draslíku a fosforu, minerální látky jsou však v luštěninách hůře využitelné. Díky svému složení a nízkému glykemickému indexu je vhodné luštěniny zařazovat do jídelníčku.

Náhrada potraviny

Čočku je vhodné zařazovat do jídelníčku, při redukci hmotnosti nekonzumujte velké množství a část nahraďte zeleninou. Čočku můžete nahradit jinými luštěninami, které mají velmi podobné složení.