Článek
Na ředkvičkové placičky se hodí kromě goudy také tvrdá mozzarella, ale klidně ji zaměňte třeba za klasický eidam. Rozhodně však na ně nepoužívejte měkkou mozzarellu v nálevu (kterou jste zvyklí jíst třeba s rajčaty). Dip můžete udělat podle tohoto receptu, ale jestli máte raději jiné bylinky, třeba kopr, klidně si ho přizpůsobte.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 190 °C. Ředkvičky na placky i dip omyjte, očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Hromádku nastrouhaných ředkviček rozdělte: do jedné misky vložte větší část na placičky a do druhé menší část na dip. Osolte. Omyjte a nakrájejte najemno i lahůdkovou cibulku a dejte do větší misky k ředkvičkám určeným na placky.
02.
Ředkvičky a cibulku dobře promíchejte, víc osolte a dejte jim chvíli, aby pustily vodu. Pak je přeložte do sítka a nechejte vykapat. Nastrouhanou goudu a vejce smíchejte a zlehka opepřete. Ředkvičky s cibulkou na sítku pořádně vymačkejte a přidejte ke směsi vajec a sýra. Případně ještě dosolte. Ze ředkvičkové hmoty dělejte na plechu vyloženém pečicím papírem malé hromádky a zlehka je rozprostřete, aby vznikly menší placičky.
03.
Plech s placičkami vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 10 minut. Poté je překontrolujte a případně upravte jejich tvar. Pečte ještě asi 15 minut jemně dozlatova. Asi 5 minut před koncem pečení můžete placičky na papíru obrátit.
04.
Zatímco se placky pečou, dodělejte dip. Nastrouhané ředkvičky v misce už jste osolili, tak z nich vymačkejte přebytečnou šťávu a přidejte jogurt. Smíchejte s nasekanými bylinkami, dochuťte citronovou šťávou a opepřete, případně ještě osolte. Můžete (ale nemusíte) přidat i utřený česnek. Hotový dip odložte do chladničky, aby se chutě spojily. Upečené placky podávejte s dipem v malém hrníčku nebo misce.