Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Ředkvičky jsou typická jarní zelenina, kterou si můžete dát jen tak syrovou na chleba nebo do salátu, ale skvěle chutná i jako součást pečených placiček. Spolu s bylinkovým dipem je můžete podávat jako lehčí oběd nebo večeři. Rozhodně je vyzkoušejte – uvidíte, že si je zamilují děti i masojedi.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 placek
Placičky
  • 400 g ředkviček
  • 40 g lahůdkové cibule
  • 100 g goudy
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Dip
  • 150 g bílého jogurtu
  • 5 ks ředkviček
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 špetka soli a pepře
Článek

Na ředkvičkové placičky se hodí kromě goudy také tvrdá mozzarella, ale klidně ji zaměňte třeba za klasický eidam. Rozhodně však na ně nepoužívejte měkkou mozzarellu v nálevu (kterou jste zvyklí jíst třeba s rajčaty). Dip můžete udělat podle tohoto receptu, ale jestli máte raději jiné bylinky, třeba kopr, klidně si ho přizpůsobte.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 190 °C. Ředkvičky na placky i dip omyjte, očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Hromádku nastrouhaných ředkviček rozdělte: do jedné misky vložte větší část na placičky a do druhé menší část na dip. Osolte. Omyjte a nakrájejte najemno i lahůdkovou cibulku a dejte do větší misky k ředkvičkám určeným na placky.

02.

Ředkvičky a cibulku dobře promíchejte, víc osolte a dejte jim chvíli, aby pustily vodu. Pak je přeložte do sítka a nechejte vykapat. Nastrouhanou goudu a vejce smíchejte a zlehka opepřete. Ředkvičky s cibulkou na sítku pořádně vymačkejte a přidejte ke směsi vajec a sýra. Případně ještě dosolte. Ze ředkvičkové hmoty dělejte na plechu vyloženém pečicím papírem malé hromádky a zlehka je rozprostřete, aby vznikly menší placičky.

03.

Plech s placičkami vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 10 minut. Poté je překontrolujte a případně upravte jejich tvar. Pečte ještě asi 15 minut jemně dozlatova. Asi 5 minut před koncem pečení můžete placičky na papíru obrátit.

04.

Zatímco se placky pečou, dodělejte dip. Nastrouhané ředkvičky v misce už jste osolili, tak z nich vymačkejte přebytečnou šťávu a přidejte jogurt. Smíchejte s nasekanými bylinkami, dochuťte citronovou šťávou a opepřete, případně ještě osolte. Můžete (ale nemusíte) přidat i utřený česnek. Hotový dip odložte do chladničky, aby se chutě spojily. Upečené placky podávejte s dipem v malém hrníčku nebo misce.

Energetická hodnota celkem pro 1 placku
Energie290,64 kJ
Bílkoviny4,53 g
Tuky4,44 g
Sacharidy2,75 g
Sůl0,83 g
SAFA2,53 g
Vláknina0,61 g
Cukry1,84 g

Načítám