Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Ředkvičky jsou typická jarní zelenina, kterou si můžete dát jen tak syrovou na chleba nebo do salátu, ale skvěle chutná i jako součást pečených placiček. Spolu s bylinkovým dipem je můžete podávat jako lehčí oběd nebo večeři. Rozhodně je vyzkoušejte – uvidíte, že si je zamilují děti i masojedi.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 placek
Placičky
  • 400 g ředkviček
  • 40 g lahůdkové cibule
    12
  • 100 g goudy
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Dip
  • 150 g bílého jogurtu
    7
  • 5 ks ředkviček
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 ks stroužku česneku
  • 1 špetka soli a pepře
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
12
Oxid siřičitý a siřičitany
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Na ředkvičkové placičky se hodí kromě goudy také tvrdá mozzarella, ale klidně ji zaměňte třeba za klasický eidam. Rozhodně však na ně nepoužívejte měkkou mozzarellu v nálevu (kterou jste zvyklí jíst třeba s rajčaty). Dip můžete udělat podle tohoto receptu, ale jestli máte raději jiné bylinky, třeba kopr, klidně si ho přizpůsobte.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 190 °C. Ředkvičky na placky i dip omyjte, očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Hromádku nastrouhaných ředkviček rozdělte: do jedné misky vložte větší část na placičky a do druhé menší část na dip. Osolte. Omyjte a nakrájejte najemno i lahůdkovou cibulku a dejte do větší misky k ředkvičkám určeným na placky.

02.

Ředkvičky a cibulku dobře promíchejte, víc osolte a dejte jim chvíli, aby pustily vodu. Pak je přeložte do sítka a nechejte vykapat. Nastrouhanou goudu a vejce smíchejte a zlehka opepřete. Ředkvičky s cibulkou na sítku pořádně vymačkejte a přidejte ke směsi vajec a sýra. Případně ještě dosolte. Ze ředkvičkové hmoty dělejte na plechu vyloženém pečicím papírem malé hromádky a zlehka je rozprostřete, aby vznikly menší placičky.

03.

Plech s placičkami vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 10 minut. Poté je překontrolujte a případně upravte jejich tvar. Pečte ještě asi 15 minut jemně dozlatova. Asi 5 minut před koncem pečení můžete placičky na papíru obrátit.

04.

Zatímco se placky pečou, dodělejte dip. Nastrouhané ředkvičky v misce už jste osolili, tak z nich vymačkejte přebytečnou šťávu a přidejte jogurt. Smíchejte s nasekanými bylinkami, dochuťte citronovou šťávou a opepřete, případně ještě osolte. Můžete (ale nemusíte) přidat i utřený česnek. Hotový dip odložte do chladničky, aby se chutě spojily. Upečené placky podávejte s dipem v malém hrníčku nebo misce.

Energetická hodnota celkem pro 1 placku
Energie290,64 kJ
Bílkoviny4,53 g
Tuky4,44 g
Sacharidy2,75 g
Sůl0,83 g
SAFA2,53 g
Vláknina0,61 g
Cukry1,84 g

Načítám