Hlavní obsah
4,0
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Nekomplikované jídlo z vykostěných kuřecích stehen na způsob maďarského perkeltu dokáže navodit pohodovou atmosféru. Bohatá červená omáčka je plná zeleniny a domácí špecle se k ní skvěle hodí.

15 min.
Příprava
15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 600 g vykostěných kuřecích stehen
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 bílá paprika
  • 4 lžíce oleje
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 1,5 lžičky mleté červené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na špecle budete potřebovat
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 250 ml vody
  • 1 lžička soli
Článek

Tento recept je součástí projektu Vaříme levně. Přineseme vám šest receptů na obědy nebo teplé večeře pro čtyřčlennou rodinu na celý pracovní týden tak, že průměrná částka za porci nepřesáhne 30 korun (a jeden recept je navíc pro ty, komu některá surovina opravdu nechutná). Jak při vaření ušetřit?

Postup

01.

Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky velikosti sousta, cibuli nakrájejte nadrobno. Slupku rajčat nařízněte do kříže, spařte je vařící vodou a oloupejte. Oloupaná rajčata a papriku pak nakrájejte na menší kostičky.

02.

V hrnci rozehřejte olej (nebo ještě líp sádlo) na vyšší teplotu. Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte do světle hnědé barvy. Vyjměte ho na talíř a nechte chvíli bokem.

Tip: Když chcete ušetřit, kupujte kuře vždy v celku. Doma ho rozdělte na jednotlivé části a skelet. Když přidáte dostatek zeleniny, uvaříte z něj minimálně dvě jídla a navíc hrnec silného vývaru.

03.

Do uvolněného hrnce vsypejte cibuli, osolte, opepřete a opečte ji dosklovata, potrvá to asi tři až čtyři minuty. Poté přidejte nakrájenou papriku a společně s cibulí dál opékejte, až cibule lehce zezlátne. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou papriku a dobře ji rozmíchejte v horkém tuku.

Tip: Máte-li rádi ostřejší jídla, můžete přidat i půl lžičky pálivé papriky.

04.

Přidejte nakrájená rajčata a do hrnce vraťte i maso. Přidejte tolik vývaru, aby bylo maso téměř potopené, a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na mírný a pod pokličkou zvolna duste 25 až 30 minut.

05.

Zatímco se maso dusí, dejte vařit velký hrnec vody na špecle. Do mísy vsypejte mouku a sůl a dobře je promíchejte metličkou. Přidejte vejce a lehce je vidličkou částečně zapracujte do mouky, postačí, když se spojí s její částí na hustější kaši. Poté postupně přilévejte vlažnou vodu (budete potřebovat přibližně 250–⁠270 ml) a vařečkou míchejte, až vznikne polotuhé a trochu lepivé těsto.

06.

Až začne voda v hrnci vařit, protlačte těsto přes síto na halušky do hrnce. Vařečkou špecle promíchejte a odlepte ode dna. Poté, co vyplavou na hladinu, je ještě krátce povařte (postačí 1–⁠2 minuty) a sceďte. Podávejte ihned, nebo je promíchejte se lžičkou másla, aby se neslepily.

Tip: Těsto na špecle je jednoduché a i s vařením vám příprava zabere 15 minut. Když už se do nich pustíte, připravte rovnou větší množství. Na druhý den je můžete připravit s vajíčkem.

Trojici cibule, rajče, paprika najdete v základu dalších skvělých jídel. I na konci sezony je seženete za dobrou cenu, takže je čas připravit si dobré lečo, maďarský šlambuc nebo je zavařit na zimu.

Reklama