Hlavní obsah
4,5
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

O příznivých účincích hlívy na organismus se ví celá staletí a potvrzují je i nejnovější výzkumy. Můžete ji užívat v tabletách, jsou ale i chutnější způsoby, jak ji využít. Hlíva na paprice bude hotová za půl hodiny: večeře, na které si pochutnáte, a ještě prospějete svému zdraví. Skvěle se k ní hodí domácí špecle.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 1 cibule
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce oleje
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička paprik
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, hlívu otřete navlhčeným ubrouskem a nakrájejte na proužky. V menším hrnci rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opečte dozlatova.

02.

Až začne cibule zlátnout, přidejte k ní i špetku kmínu a hlívu a také je krátce opečte, postačí 2-3 minuty. Míchejte opatrně, ať nerozlámete křehké kloboučky. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypejte mletou papriku a krátce ji rozmíchejte v tuku. Zalijte vývarem, vraťte na oheň a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a hlívu poduste do měkka, potrvá to asi 20 minut.

Tip: Společně s mletou paprikou vmíchejte do základu lžíci ajvaru nebo podobné zeleninové pasty, jídlo bude ještě bohatější. Vývaru přidejte jenom tolik, aby byla hlíva lehce podlitá. Omáčka se nezahušťuje moukou, a pokud přidáte vývaru moc, uvaříte spíš polévku.

03.

Podle chuti vmíchejte k téměř hotové hlívě asi 1 dcl sladké smetany a společně prohřejte. Já mám ráda sytou barvu omáčky bez smetany a svěžejší chutě, proto k ní až na talíři přidám kopeček husté zakysané smetany. Jako příloha postačí těstoviny nebo čerstvé pečivo. Výborně se k ní ale hodí domácí špecle, budou hotové, než hlíva změkne.

Další skvělá houba, která posiluje imunitu, je houževnatec jedlý neboli shitake. Přidejte ji do japonské nudlové polévky nebo zapečte do nádivky.

Reklama

Načítám