Hlavní obsah

Co dělat, když nedostatek peněz ohrožuje vztah?

Foto: Thinkstock

Finanční problémy mají často fatální důsledky pro soužitíFoto: Thinkstock

Reklama

Může se to stát komukoli! Jeden z páru přijde o práci, novou nemůže dlouhodobě najít, a rodinná finanční krize je na světě. A v dnešní době, kdy svět už několik let trápí ekonomický propad, se to týká čím dál více lidí. Nastupuje nervozita, obavy a hádky, které mohou zničit celý vztah. Protože vaše spory se brzy rozšíří a z finanční krize je rázem krize manželská!

Článek

Peníze jsou nedílnou součástí partnerského soužití! A to extrémně důležitou, i když si to mnozí lidé nechtějí přiznat. To, jak jste na tom finančně, jak s penězi umíte nakládat a jak se s partnerem umíte či neumíte na toto téma bavit, totiž ovlivňuje pohodu a klid ve vaší rodině. „Chápu peníze podobně intimně jako sex. Někomu se o nich nechce mluvit, baví se jen o nejnutnějším, a tak různě to pytlíkují,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina s tím, že to bývá první krůček k velkým problémům.

Ne vždy se daří…

Když přijdete vy nebo váš partner o práci, není to nic příjemného. Jeden či dva měsíce se dají přežít, ale co když to trvá mnohem déle? Především muži tento stav velmi těžce snáší. „Takový muž prožívá velmi podobnou krizi jako žena, která třeba nemůže otěhotnět a stát se matkou. Primárním nastavením mužů je totiž být úspěšný a zajistit rodinu, stejně tak jako se u žen toto nastavení týká mateřství a péče o rodinu. Jedná se tedy o zásadní krizi a mnoho mužů se může dostat do hluboké deprese, v extrému třeba i k sebevražedným myšlenkám,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Doba se sice mění, peníze už dávno nejsou jen starostí mužů, přesto v sobě má řada pánů zakořeněný pocit, že živit rodinu je především jejich úkol. A rozdíl v přístupu žen a mužů je následující:

  • Žena přijde o práci a řekne si: Je to smůla, příští měsíce budou nepříjemné, musíme se uskrovnit. Musím se nahlásit na pracovní úřad, poptat se po známých, zda neví o nějaké práci, a začít pročítat inzeráty.
  • Muž přijde o práci a řekne si: Zklamal jsem, je to moje chyba, nedokážu uživit rodinu, jsem nula. Kamarádům nejspíš nebude chtít volat, protože se bude za ztrátu zaměstnání stydět. A většinou nebude chtít o problémech mluvit, bude je v sobě dusit.
Foto: Thinkstock

Pokud se problémy opravdu řeší, nevyústí v problémy manželskéFoto: Thinkstock

Výsledkem tak bývá partner, kterého trápí vnitřní pocity zmaru, toho, že zklamal, že se jednoduše neumí postarat o svou rodinu. Logicky je nepříjemný, nervózní, podrážděný a bez nálady. Jeho partnerka, která si marně láme hlavu tím, z čeho zaplatí nové boty pro syna a co uvaří k večeři, aby to stálo co nejméně, pak také skvělou náladou neoplývá. Jednoduše řečeno, najednou spolu žijí dvě sopky před výbuchem. Hádkám a sporům se vyhne jen málokdo!

Hádky o peníze a o všechno

Nejdřív se spory týkají vyloženě peněz, toho, kde ušetřit, jak krizi ustát. Případně jde o debaty o hledání nové práce, vymýšlení strategie a možností. Pokud se ale stále nedaří, je u velké části párů jen otázkou času, kdy se finanční problémy jaksi rozpliznou do něčeho mnohem širšího. „Debaty o penězích jsou poté spouštěcím momentem k debatám o dalších nespokojenostech,“ potvrzuje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz. A za pravdu jí dává i Aleš Kalina. „Jeden problém má tendenci metastázovat dále i do jiných oblastí, takže finanční problém pak zasahuje všude možně,“ upřesňuje Aleš Kalina.

Tip redakce:I tak může vzniknout manželská krize. Pokud ji právě prožíváte, tak vás jistě zajímá, jak ji překonat.

Foto: Thinkstock

Děti jsou finančními problémy rodičů mnohdy postiženy takéFoto: Thinkstock

V tu chvíli je jediná možnost. „Partneři si musí uvědomit, že jsou na jedné lodi. Musí se začít brát jako dva parťáci, kteří všechno společně zvládnou, společně budou hledat východisko,“ radí Lenka Černá. Dále to chce myslet především na následující:

  • Emoce stranou– Pokuste se na věc dívat realisticky, s nohama na zemi. Řešte konkrétní problémy, a to bez výčitek, hysterických výlevů a vytahování starých křivd.
  • Mluvte– Řešte vše společně! Muž by neměl brát veškerou zodpovědnost na sebe a žena by to po něm neměla vyžadovat. Mluvte nejen o věcech příjemných, ale nebojte se ani nepříjemných témat, i ty k manželství patří.
  • Stanovte si jasný plán – Dohodněte se na postupu, jak z krize ven. „A pak už stačí jen makat a makat, vytvořit si domácí rozpočet, držet se ho a zase makat a makat,“ tvrdí Aleš Kalina.
  • Berte to z té lepší stránky – Až tahle krize pomine, bude váš vztah silnější. Je to jen další životní zkouška, která váš vztah a vzájemnou důvěru posune dál.

Prevence existuje

Nicméně ideální je, když se do takové krize vůbec nedostanete. Tedy, že i když vaši rodinu postihne finanční krize, zvládnete ji bez velkých hádek a hrozby toho, že vaše manželství krachne. A podle odborníků to není nic nemožného, chce to jen následující:

  • Naučte se spolu mluvit – Komunikace je základ spokojeného vztahu. Pokud spolu umíte mluvit, nezakopáváte problémy (jakékoli, nejen ty finanční) pod koberec, jakoukoli krizi či problém zvládnete s větším přehledem.
  • Finančně plánujte – I když se vám zrovna daří a nedostatkem peněz netrpíte, zkuste myslet do budoucna. Společně si stanovte rozpočet a rozumnou částku spořte! Nikdy nevíte, kdy se vám ušetřené peníze budou hodit.
  • Mějte společné peníze – Tak jako spolu sdílíte ložnici, sdílejte i své finance. Stav, kdy o penězích rozhoduje jen jeden, je velmi rizikový. V době, kdy peníze jsou, totiž hrozí hádky o tom, kdo kolik a na co potřebuje. A ve chvíli, kdy nejsou, veškerá tíha leží na správci kasy a ten druhý se lehce může zbavit zodpovědnosti. Trochu nefér, nemyslíte?

Přemýšlíte o tom, jak jste na tom v partnerském životě vy? Jestli vám to klape, jestli byste takové problémy ustáli? Tak zkuste Test: Jak vám funguje vztah?.

Prošli jste si něčím podobným? Zkrachoval vám vztah kvůli penězům?

Reklama

Načítám