Hlavní obsah

8 pravidel, jak se hádat aneb Dejte si pozor na podpásovky

Foto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Foto: Roman Kosolapov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerské neshody patří k životu. Vlastně je v pořádku říct nahlas, že máte na věc jiný názor. Hádka může pročistit vzduch, někam vás posunout, posílit vztah. Ale musí to být fér boj!

Článek

Žijete spolu, ale nejste dvě identické jednotky. Každý z vás je originál. Na řadu věcí máte odlišný názor, a tak není divu, že občas dochází k neshodám a hádkám. To ale neznamená, že byste se k sobě nehodili. Naopak. Pokud svoje spory umíte ve správnou dobu ukončit a nakonec se vždycky nějak dohodnete, váš vztah je nejspíš v pořádku.

Když už se ale hádáte, musíte to oba dělat férově, bez podpásovek, které slušnou a produktivní hádku snadno promění v destruktivní řev bez jakéhokoli smysluplného výsledku.

Tady jsou pravidla, jak na to.

1. Stojí to za to?

Lidé se hádají o různé věci. Základní otázka by ale měla znít, zda to má vůbec cenu. Zda předmět vašeho sporu je opravdu tak důležitý. Zda je to věc, kterou musíte probrat (byť trochu hlasitěji), nebo je to malichernost, s níž vaše vztahová pohoda vlastně nesouvisí.

Je vážně tak zásadní, jestli pořídíte do ložnice skříň nebo spíš dvě komody? Opravdu je potřeba narušit večer hádkou jen kvůli poškrábanému autu?

2. Co je problém?

Na tohle pozor. Je celkem běžné, že na sebe křičíte kvůli dřezu plnému nádobí, ale vlastně jde o něco úplně jiného. Lidé mají tendence schovávat velké problémy za ty menší.

Než tedy začnete nějaký spor, přemýšlejte, co přesně si potřebujete s partnerem vyříkat. Je to opravdu jeho neschopnost dát špinavé nádobí do myčky, nebo spíš fakt, že vám v domácnosti s ničím nepomůže? To je totiž zásadní rozdíl!

3. Nejde o vítězství

Nedělejte ze svého vztahu soutěž, nebojujte o to, kdo bude mít pravdu, kdo tentokrát vyhraje. S tímto přístupem prohrajete oba!

Smyslem jakékoli hádky by měla být snaha najít řešení daného problému, prostě způsob, jak z toho ven, jak se příště téhle neshody vyvarovat. A je jedno, kdo přijde s lepším nápadem a kdo tentokrát trochu ustoupí.

Jste tým, ne dva soupeři. Potřebujete do cíle dojít společně, ruku v ruce. Tak vypadá skutečné vztahové vítězství.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Hádka není soutěž o to, kdo vyhraje. Když tomu tak je, prohráváte obaFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

4. Žádné oslabení

Možná je partner nemocný, má trable v práci nebo starosti s nemocnými rodiči. Jednoduše není v nejlepší formě. Nevyužívejte jeho oslabení, nechte spory stranou, proberte svoje problémy, až se dá zase dohromady.

Pravděpodobně byste ho v tuhle chvíli dostaly tam, kam chcete, ale nebylo by to fér. Šlo by o stejně zbytečné vítězství, jako porazit v běhu soupeře se zlomenou nohou.

Aby hádka někam vedla, aby na jejím konci byli oba alespoň trochu spokojeni, měly by být vaše síly vyrovnané.

5. S čistou hlavou

Když chcete probrat něco zásadního, měli byste mít oba jasnou mysl. Ne se posilnit pár sklenkami vína nebo vyrukovat na partnera poté, co přišel z hospody, kde si s kamarády dal pár piv.

Stejně tak nemá cenu cokoli vymýšlet po probdělé noci, s chřipkou či vysokou horečkou. Důležité věci je potřeba řešit s čistou hlavou, ne pod vlivem čehokoli!

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Vážné věci rozebírejte, jen když máte oba čistou hlavuFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

6. Konkrétně

Hádejte se vždy jen o jednu konkrétní věc. Neodbíhejte od tématu, ani se nenechte k odbočkám vyprovokovat. Jestli musíte něco vyřešit, netahejte do toho staré křivdy, jen se zamotáte do nerozpletitelného uzlu.

Takže žádné „to je jako loni, to jsi taky nepřišel včas“, „a co minule, jak jsi na mě křičel, to nic nebylo?“ a podobně. Spíš by to mělo vypadat například takhle: „Dnes jsi mě naštval, protože jsi přišel pozdě, a nestihli jsme kino.“ A když to zamotává partner? Utněte ho! „To sem vůbec netahej, to bylo. Bavíme se o tom, co je teď.“

7. Bez osobních útoků

Žijete spolu, znáte se, takže samozřejmě moc dobře víte, kde má váš protějšek slabá místa. I on o vašich slabinách moc dobře ví.

Vytáhnout je ale ve vypjatých situacích? To udělá jen srab! Připomínat mu otce alkoholika, kvůli němuž neprožil moc hezké dětství, když přijde opilý z hospody? Nikdy!

8. Bez vulgarit

Někdy bývají hádky divoké, člověku můžou povolit nervy. Ale zkuste se vyvarovat vulgarit, nadávek, nedej bože fyzických útoků. V takovém případě už vaše hádka opravdu ztrácí úroveň a šance, že bude k něčemu dobrá, jsou v podstatě nulové. V takovou chvíli je lepší na chvíli vše přerušit, jít se vydýchat, pokusit se uklidnit. Pokud vás začne partner urážet, nenechte se vyprovokovat, a jděte se projít. Než se vrátíte, vychladne, a při troše štěstí se budete moci na věci v klidu dohodnout.

Jak často se s partnerem hádáte?

Reklama

Načítám