Hlavní obsah

35 receptů na sladké jedlé dárky

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Vánoce se blíží a už dochází inspirace, koho čím obdarovat. Náš tip? Pojměte to prakticky a pusťte se do výroby jedlých dárků – potěší jak pod stromečkem, tak v době mlsání. A ještě zbytečně neutratíte za nesmysly.

Článek

Jestli také celý rok poctivě vymýváte skleničky od všeho možného (ale zavařování přitom tolik nedáte), před Vánoci přichází vaše chvíle. Svolejte kamarádky či příbuzné a pusťte se do výroby sladkých jedlých dárků!

Čin čin! Vaječňák a spol.

Domácí vaječný likér je vánoční klasika, která se hodí na návštěvy i společné pečení cukroví. Máme ale i tipy, jak ho vylepšit – třeba pistáciový likér nebo perníčkovou variantu určitě nikdo do ledna skladovat nebude!

A pokračujeme zostra: domácí likéry

Tekuté dárky ještě chvíli neopustíme. V zimě potěší léčivá zázvorovice s medem a citronem, silný kávový likér a pro retro znalce se můžete pustit do domácí zelené.

Pro zdraví: léčivé sirupy

Teď už porce pro zdraví bez alkoholu. Domácí bylinkové a další sirupy jsou snadné na přípravu i ingredience a vlastnoručně vyrobená verze je vždycky lepší než kupované preparáty, nemyslíte?

Lepší než bonboniéra: lanýže

Kupovanou bonboniéru nechte pro učitelky k vysvědčení, na vánoční návštěvy přineste raději její luxusní domácí verzi s čokoládovými lanýži.

Sraz čokoholiků: home-made čokolády

Opakování je matka moudrosti, čokoláda je zdravá, protože obsahuje spoustu antioxidantů. Tak svým blízkým dopřejte trochu tohoto zázraku v podobě domácích čokoládových dobrůtek.

Pro hlavy pomazané: domácí nutella

Nejlépe (bohužel) chutnají na bílém pečivu, v palačinkách nebo jen tak na lžičce, tak ulevte svědomí svých drahých a vyrobte jim domácí nutellu či nugetu alespoň bez palmového tuku a s menším množstvím cukru.

K odpolední kávě: křehké sušenky

Sušenky můžete napéct poměrně dlouho dopředu, pak už stačí najít pěkné dózy, sklenice nebo třeba celofán a hezky je zabalit.

Na zahřátí: stačí jen zalít

Domácí pečené čaje byly svého času hit a není divu – suroviny seženete téměř všude, příprava je snadná a hotový čaj skvěle voní i chutná. Vyzkoušet ale můžete i jeho zázvorovou variantu nebo instantní svařákový sirup.

Zavařování: zimní edice

Zavařování  zdaleka nemusí být jen výsadou léta – v zimě jen sáhněte po jiném typu ovoce a dochucení. Případně udělejte základ z uskladněných jablek, které jen dochuťte dalším výraznějším ovocem.

Šťastné a křupavé!

Zakončíme poměrně zdravě: kandovanými ořechy a domácí granolou (resp. müsli). A nikdo přitom nemusí vědět, že jste tak parádně spotřebovali zbytky oříšků a sušeného ovoce z vánočního pečení…

Reklama

Načítám