Hlavní obsah
3,4
(28)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Exotická směs koření udělá s obyčejnými vařenými (i zbylými) bramborami hotová kouzla. Touto úpravou potěšíte především všechny milovníky výrazných chutí a vůní Indie.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks brambor
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky celého římského kmínu
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky fenyklových semínek
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru
  • 1 lžička koření garam masala
K podávání
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Podobná voňavá zeleninová jídla jsou v indické kuchyni více než běžná – obvykle se připravují v těžké litinové pánvi karahi, vystačíte si ale i s wokem nebo obyčejnou těžší pánví. Tyto brambory jsou skvělé jako příloha k sýrovým pokrmům nebo jednodušším úpravám masa a můžete použít i zbylé brambory z předchozího dne.

Postup

01.

Uvařte brambory ve slupce, nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na asi dvoucentimetrové kostky.

Tip: Na tenhle pokrm se nejvíc hodí brambory s moučnatější dužinou, protože nasáknou všechny chutě a vůně lépe než pevnější odrůdy.

02.

Rozehřejte na pánvi olej, přidejte římský kmín, hořčičná a fenyklová semínka a nasekanou chilli papričku podle chuti. Míchejte a smažte asi minutu, až začnou semínka na pánvi praskat.

Tip: Indičtí kuchaři spoléhají při míchání koření víc na instinkt než na přesné předpisy, udělejte to také tak. Římský kmín má výraznou chuť, která nesedí každému, klidně ho vynechejte a přidejte třeba semínka pískavice. Do základu lze dát i stroužek prolisovaného česneku a sušený zázvor nahradit čerstvým.

03.

Do pánve přidejte brambory, kurkumu, sušený zázvor, mletý koriandr a koření garam masala. Osolte a promíchejte, aby se všechny brambory dobře obalily směsí oleje a koření. Pokapejte dvěma lžícemi vody, přiklopte a prohřívejte při střední teplotě asi 10 minut. Občas promíchejte – brambory se zespodu částečně opečou, částečně rozpadnou a začnou opravdu lákavě vonět.

04.

Odstavte a podávejte horké, bohatě posypané lísky čerstvého koriandru.

Tip: Když k bramborám přidáte trochu další zeleniny (cibuli nakrájenou na půlkolečka, krátce povařené růžičky květáku, hrst špenátu nebo hrášku), sabdží hravě obstojí i jako lehký hlavní chod.

Odlehčete přírodě, zažívání i peněžence a dopřejte si alespoň občas veganské jídlo. Tyhle voňavé brambory budou skvělé jako příloha, až budete vařit veganské kari z červené čočky nebo cizrnové kari s kokosovým mlékem.

Reklama

Načítám