Článek
Podobná voňavá zeleninová jídla jsou v indické kuchyni více než běžná – obvykle se připravují v těžké litinové pánvi karahi, vystačíte si ale i s wokem nebo obyčejnou těžší pánví. Tyto brambory jsou skvělé jako příloha k sýrovým pokrmům nebo jednodušším úpravám masa a můžete použít i zbylé brambory z předchozího dne.
Postup
01.
Uvařte brambory ve slupce, nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na asi dvoucentimetrové kostky.
Tip: Na tenhle pokrm se nejvíc hodí brambory s moučnatější dužinou, protože nasáknou všechny chutě a vůně lépe než pevnější odrůdy.
02.
Rozehřejte na pánvi olej, přidejte římský kmín, hořčičná a fenyklová semínka a nasekanou chilli papričku podle chuti. Míchejte a smažte asi minutu, až začnou semínka na pánvi praskat.
Tip: Indičtí kuchaři spoléhají při míchání koření víc na instinkt než na přesné předpisy, udělejte to také tak. Římský kmín má výraznou chuť, která nesedí každému, klidně ho vynechejte a přidejte třeba semínka pískavice. Do základu lze dát i stroužek prolisovaného česneku a sušený zázvor nahradit čerstvým.
03.
Do pánve přidejte brambory, kurkumu, sušený zázvor, mletý koriandr a koření garam masala. Osolte a promíchejte, aby se všechny brambory dobře obalily směsí oleje a koření. Pokapejte dvěma lžícemi vody, přiklopte a prohřívejte při střední teplotě asi 10 minut. Občas promíchejte – brambory se zespodu částečně opečou, částečně rozpadnou a začnou opravdu lákavě vonět.
04.
Odstavte a podávejte horké, bohatě posypané lísky čerstvého koriandru.
Tip: Když k bramborám přidáte trochu další zeleniny (cibuli nakrájenou na půlkolečka, krátce povařené růžičky květáku, hrst špenátu nebo hrášku), sabdží hravě obstojí i jako lehký hlavní chod.
Odlehčete přírodě, zažívání i peněžence a dopřejte si alespoň občas veganské jídlo. Tyhle voňavé brambory budou skvělé jako příloha, až budete vařit veganské kari z červené čočky nebo cizrnové kari s kokosovým mlékem.