Hlavní obsah
3,3
(160)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Ráda si připravuju vlastní směsi koření – mají intenzivní vůni i chuť a jsou originální. Moje nejoblíbenější disciplína je perníkové koření: mám ráda, když je v ní hodně hřebíčku a anýzu a přidávám i černý pepř. Používám ho na vánoční perníčky, ale perfektně dochutí i bílou kávu a ranní vločkovou kaši. Nebo si můžete upéct tyto rychlé a jemné perníkové sušenky.

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Na perníkové koření
  • 2 celé skořice
  • 6 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 8 tobolek celého kardamomu
  • 2 kuličky celého černého pepře
  • 1 lžička anýzu
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 lžička mletého zázvoru
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička perníkového koření
Článek

Postup

01.

Jak udělat domácí perníkové koření? Všechno koření dobře rozmixujte elektrickým mlýnkem (používám starý elektrický mlýnek na kafe) nebo podrťte v hmoždíři a prosejte sítkem, aby bylo opravdu jemné. Směs uchovávejte nejlépe v dobře uzavřené lahvičce.

02.

Na těsto prosejte do mísy mouku a cukr, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky, žloutky a lžičku perníkového koření. Zchlaďte si ruce ve studené vodě a rychle vypracujte těsto – pracujte tak, aby se máslo zbytečně nezačalo rozpouštět. Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat minimálně hodinu, ale klidně i dva dny.

03.

Předehřejte troubu na 180 stupňů a vyložte plech papírem na pečení. Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučené desce na výšku asi 4 mm, vykrajujte různé tvary, případně použijte razítko na sušenky. Tvary skládejte těsně vedle sebe tak, aby vzniklo co nejméně odpadu – okrojky těsta se dají znovu vyválet, ale ztrácejí na kvalitě.

04.

Vykrájené tvary pečte asi 8 až 12 minut, hlídejte první plech a vytáhněte ho ve chvíli, kdy se začnou kraje sušenek velmi jemně zbarvovat do růžova.

05.

Podávejte jeden kousek ke kávě jako v dobrých kavárnách nebo sušenky slepte po dvou domácí citrusovou marmeládou jako trénink na vánoční linecké pečivo.

Tip: Namíchejte si svou vlastní originální směs koření a nebojte se experimentovat, přidat můžete i koriandr, muškátový oříšek a nové koření.

Reklama