Hlavní obsah

Proč je vaše stolice zelená? Na vině není pouze jídlo!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek zeleniny, průjem, operace žlučníku nebo hormonální antikoncepce či antibiotika. To vše mohou být odpovědi na otázku, proč se vaše stolice zbarvila do zelena. Je to v pořádku, nebo je namístě strachovat se o zdraví?

Článek

Dle konzistence i barvy, stejně jako podle četnosti a pravidelnosti stolice lze poznat mnohé. Co si tedy pomyslet, když se podíváte do mísy a zjistíte, že je vaše stolice zelená? Hrozí vám nějaké nebezpečí?

Pět příčin zelené stolice

„Kromě konzumace zelených potravin, pálivých jídel, alkoholu, kávy či doplňků obsahujících chlorofyl může zelená barva stolice znamenat vážnější příčiny: otravu jídlem, ale také střevní zánět nebo syndrom dráždivého tračníku,“ upozorňuje MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. Ne vždy se musí nutně jednat o zdravotní komplikace. Oslovení odborníci jmenovali pět možných příčin zelené stolice.

1. Jíte hodně zelené zeleniny

Nejčastější příčinou zelené stolice je konzumace velkého množství zelené, nejčastěji listové zeleniny. „Zelenina je jedním z hlavních zdrojů celulózy, nestravitelné vlákniny, která je pro střeva nezbytná, i když ji tělo z velké části vylučuje jako zbytek,“ vysvětluje biochemička Michaela Bebová. Zbytky masa byste tak ve stolici hledali těžko, pokud však denně jíte zelenou či tmavězelenou zeleninu, jistě ji zaznamenáte.

Foto: Lightspring, Shutterstock.com

Jíte hodně zelené zeleniny? Výsledek je jasnýFoto: Lightspring, Shutterstock.com

2. Milujete modrofialové bobule

Vzpomeňte si na výtvarnou výchovu a míchání barev. Jak že to bylo? No jistě – modrá a žlutá dají dohromady zelenou! Zelená stolice tedy nemusí být pouze výsledkem jídelníčku plného zeleně. Možná máte zálibu v modrofialových bobulích, jak jsou borůvky či třeba černý rybíz. Když se jejich temná modř smíchá v žaludku se žlučí a kyselinami, zelený výsledek se projeví ve stolici.

3. Máte po operaci žlučníku

Za normálních okolností se žluč shromažďuje ve žlučníku. Když se orgán odstraní, žluč se volně pohybuje ve střevech a barví jejich obsah dozelena. Jedná se o běžný pooperační jev. Chce to čas a trpělivost – časem si střeva na zvýšený objem žluči zvyknou a upraví absorpci. Pokud se však zbarvení exkrementů nemění ani po 8 až 10 týdnech od operace, poraďte se s lékařem.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Příčinou zelené barvy stolice mohou být i antibiotika nebo hormonální antikoncepceFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

4. Máte průjem

Zelená stolice také naznačuje, že potrava prošla střevem rychleji, než je normální. Proto se objevuje i u syndromu dráždivého tračníku nebo střevních zánětů. Průjem mohou vyvolat i pálivá jídla, alkohol nebo káva, pročež lze i je považovat za částečné původce zelené stolice. Pokud se situace nezlepší ani po třech dnech, navštivte lékaře, aby vyloučil infekci, případně diagnostikoval jiné střevní onemocnění.

5. Berete některé léky

Barvu stolice mohou změnit i antibiotika. Společně se špatnými bakteriemi hubí i ty dobré a změna mikrobiomu se může odrazit na odstínu výkalů. Antibiotickou léčbu byste proto měli kompenzovat užíváním probiotik nebo fermentovaných potravin, jako je kysané zelí, kvašená zelenina nebo kefíry. Objevily se i případy, kdy problém způsobila hormonální antikoncepce. Lékaři se domnívají, že pilulky stimulují vyšší uvolňování žluči, která barví stolici dozelena. Každopádně se jedná o záležitost, která se časem vyřeší sama.

Reklama

Načítám