Hlavní obsah

Žlučníkový zánět, kameny i kolika! Co dělat při potížích?

Foto: Denis Val, Shutterstock.com

Foto: Denis Val, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezdravé jídlo, přemíra stresu a nedostatek pohybu. To, co řeší velká část populace, způsobuje spoustu zdravotních potíží. Jednou z nich můžou být i problémy se žlučníkem. A ten dokáže skutečně potrápit! Zjišťovali jsme, co dělat při potížích, jak jim předcházet i jak se žlučník léčí.

Článek

Riziko, že vás postihnou žlučníkové kameny nebo kolika (záchvat), se zvyšuje při dlouhodobě nezdravém jídelníčku, sedavém životním stylu a častěji na ně trpí ženy po padesátce. Možných potíží se žlučníkem je ale víc. Víte, jak se projevují kameny a co (ne)dělat při zánětu?

Žlučové (žlučníkové) kameny

Žlučové nebo žlučníkové kameny vznikají, jednoduše řečeno, z příliš velkého příjmu nezdravých tuků, ty totiž mění složení látek, ze kterých se skládá žluč. Když se nehýbete, jíte smažená jídla a nemáte dostatek vlákniny, můžou vám ve žlučových cestách vzniknout cholesterolové kameny, které způsobují kruté bolesti. Jestliže se navíc některý kamínek uvolní ze žlučníku a ucpe výtok žluči do tenkého střeva, bolest se stupňuje.

Foto: Leonid Eremeychuk, Shutterstock.com

Žlučníkové kameny se často řeší operacíFoto: Leonid Eremeychuk, Shutterstock.com

Jak poznáte žlučníkovou koliku

Žlučové kameny často vyústí ve žlučníkovou koliku, tedy záchvat. Ten poznáte snadno.

Je to krutá bolest. Vzniká náhle, často večer nebo v noci, ne dříve než hodinu po jídle. Nemocný většinou těžko hledá úlevovou polohu. Typicky je bolest lokalizována v pravém podžebří. Může být ale i vlevo nebo v okolí pupku, a vystřeluje do zad, pod pravou lopatku, do ramene a paže,“ uvádí praktický lékař MUDr. Petr Werner z ambulance ze Stráže nad Nežárkou.

Co (ne)dělat při žlučníkovém záchvatu?

Mezi další projevy žlučníkové koliky patří časté říhání, chuť žluče v ústech, zvracení. Nemocný bývá obvykle zpocený, bledý a může mít zažloutlé bělmo, někdy i pokožku.

  • Najděte si polohu, ve které vám bude lépe - často to bývá na boku v klubíčku
  • zkuste volně prodejné léky na bolest - když nezaberou, neberte si jich víc a vyrazte k lékaři
  • pokud se bolest zhoršuje, volejte záchranku -
  • je-li bolest stejná i druhý den, rozhodně vyrazte k lékaři -
  • až se stav zlepší, jezte druhý den pouze suchary a pijte černý čaj -
  • ještě alespoň 4 až 5 dní po záchvatu nejezte mastná jídla - ideální je suchá rýže, těstoviny, nemastná bramborová kaše a vařené maso
  • pokud se k bolestem přidá i horečka a zimnice nebo pokud vám zežloutnou bělma očí, na nic nečekejte a vyrazte na pohotovost. -
Foto: Merla, Shutterstock.com

Bolesti při onemocnění žlučníkových cest jsou velmi krutéFoto: Merla, Shutterstock.com

Jak se projevuje zánět žlučníku?

Dalším nepříjemným onemocněním žlučového systému je zánět žlučníku. Ten se projeví většinou ve spojení se žlučovými kameny, které brání odtoku žluče, a tím snáz vznikne infekce (může za tím ale být i bakterie E.coli). 

Lékaři rozlišují dva typy zánětu. Akutní záchvat, který přichází náhle, pacient má tvrdé, bolestivé břicho a často také teplotu a zimnici. Nemocní obvykle zvrací a mají třesavku.

Chronická fáze se projevuje pobolíváním břicha, pocitem plnosti a nechutenstvím. Velmi rychle však může přejít do akutní fáze. V tom případě je nutné vyhledat lékaře, aby nemoc diagnostikoval a nasadil vhodnou léčbu.

Jak se léčí žlučník?

Léčba je individuální. Lékař vám buď předepíše přísnou jaterní dietu a klidový režim, nebo zavede sondu do žaludku s tekutou výživou a nasadí antibiotika. Ve vážném stavu se obvykle přistupuje k operaci.

„U typických kolik s kameny ve žlučníku je indikované operační řešení – odstranění žlučníku s kameny. Operační výkon se dnes provádí prakticky vždy laparoskopicky,“ popisuje MUDr. David Hoskovec, gastroenterolog z Lékařského domu Praha 7.

Reklama

Související témata:

Načítám