Hlavní obsah

10 nejhorších dárků, jež rodiče dali svým pubertálním dětem

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Pokud máte doma puberťáka, víte, že se mu jen tak nezavděčíte. Ledasco je „trapný“ a „blbý“, a místo radosti z nadílky často vidíte jen kyselý obličej. V případě těchto deseti dárků se ale budou šklebit oprávněně!

Článek

Rodiče a prarodiče se vždycky snaží svému dítěti udělat pod stromečkem radost. Obzvláště u teenagerů je nemalé riziko, že šlápnete vedle. Čím své –náctileté děti nepotěšíte?

Hračky neúměrné věku

Každý puberťák se chce cítit jako dospělý, hračkami pro malé děti ho tak jenom namíchnete! „Ve 12 mi děda nadělil dřevěné počítadlo. Dodnes si pamatuju, jak jsem na to koukal a nechápal,“ vzpomíná čtenář Daniel (28), který má dnes paradoxně počítadlo vystavené jako bizarní vzpomínku.

Funkční prádlo

Výbava na tuhý leden a únor dřív nebo později přijde každému vhod, že? Navíc takové kvalitní funkční prádlo rozhodně není žádný laciný dárek! Většina teenagerů ho ale pod stromečkem úplně neocení. Zdraví svých ledvin ještě tolik neřeší a nad praktičnost staví jiné atributy – trendy a styl.

Zlaté šperky

„Když mi bylo patnáct, dostala jsem jenom pár dárečků, protože jeden z nich byl prý velice drahý. S velkým očekáváním mamka s babičkou sledovaly, jak rozbaluji malou krabičku. Nevím, kdo byl víc zklamaný, když jsem s podivem vytáhla zlaté visací náušnice s rubínem a stejně trapný prstýnek,“ popisuje čtenářka Adéla (25). Dodnes si myslí, že přezdobená zlatá sada nebyla nejlepší dárek, protože se ani tehdy, ani teď k jejímu stylu vůbec nehodí.

Foto: Carlos andre Santos, Shutterstock.com

Šperky vybírejte s citem pro vkus své dceryFoto: Carlos andre Santos, Shutterstock.com

Učebnice

Pokud si něco vaše –náctiletá ratolest pod stromečkem rozbalit nechce, tak jsou to věci evokující učení a školu. Pravda, že takové periodické tabulky a učebnice fyziky nejsou zadarmo, ale jako dobré dárky pro teenagera se označit nedají.

Tradiční kuchařky

Kuchařka se v očích puberťáka rovná práci. A práce? To je fuj! Za naducané knihy plné tradičních receptů opravdu ještě nemá cenu v jejich případě utrácet. Výjimkou mohou být dnes trendy kuchařky od známých blogerů, případně kuchařky s atypickými recepty, jako jsou třeba veganské či fitness.

Kuchyňské nádobí

„Před čtyřmi roky jsem dostala 12dílnou sadu speciálních hrnců a pánví. Popravdě jsem absolutně nevěděla, co na to říct, a jen jsem zůstala koukat. V té době jsem si vařila leda vajíčka, a ani jsem nevěděla, jaký hrnec na to používám,“ popisuje čtenářka Vanda (18).

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Puberťačka těžko ocení sadu kvalitního nádobíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Porcelánové sošky a dekorace

Porcelánové panenky, sošky a další dekorace mohou být sebekrásnější výzdobou do vitrínky, dospívajícího jimi ale moc nenadchnete. Když rozbalí takový dárek, bez povšimnutí ho odloží stranou. Nanejvýš vás obohatí svým nakyslým úšklebkem.

Utěrky do výbavy

„Celou pubertu jsem každé Vánoce dostávala třeba utěrky, povlečení, prostěradla nebo ručníky. Když jsem se na to netvářila, mamka s tetou říkaly, že za pár let, jako když je najdu. A víte co? Nenašla. Když jsem zařizovala domácnost, koupila jsem si vlastní ručníky a povlečení, které se mi sem hodily,“ vzpomíná čtenářka Judita (36).

Puzzle

„Já si pamatuji, jak jsem každý rok chtěl lego nebo nějakou technicky zaměřenou stavebnici. Místo toho jsem dostal puzzle. Taková nuda! Navíc s obrázky jako dvě kočky v košíku, rozkvetlá louka a další hlouposti, které bych si stejně nikdy v pokoji nevystavil,“ říká čtenář Aleš (33).

Foto: Lars Ove Jonsson, Shutterstock.com

Puzzle místo lega? Pro teenagera je to jistě zklamáníFoto: Lars Ove Jonsson, Shutterstock.com

Knihy o sexualitě

První knížky o sexu a intimních problémech se dozajista mohou puberťákovi hodit. Když si je ale před zbytkem rodiny rozbalí pod stromečkem, nezasměje se jako leckterý dospělý, naopak se bude chtít na místě propadnout. Tohle je zkrátka trapas!

Jaké dárky nadělujete svým pubertálním ratolestem?

Reklama

Související témata: