Hlavní obsah

Houbová polévka z Krkonoš: Poctivé kyselo s čerstvými hřiby je dokonalé!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem této tradiční východočeské polévky je chlebový kvásek. Ten polévce dává její specifickou chuť a vůni, díky které ji buď milujete, nebo prostě nesnášíte. Doufáme, že patříte do první skupiny a pochutnáte si s námi.

Článek

Jak už bylo řečeno, příprava kysela se neobejde bez poctivého kvásku. Jestli ho nemáte, zkuste se zeptat po sousedech – díky trendu domácího kváskového chleba ho dost možná bude mít někdo z vašich známých. Lze ho sehnat i v některých pekařstvích, a pokud ne, tak si kvásek pár dní dopředu založte sami: vyzkoušejte náš osvědčený postup.

Krkonošské kyselo

Na 5 porcí potřebujete: 200 g žitného kvásku, sůl, drcený kmín, 150 g čerstvých hub, 450 g brambor, kousek másla, 1 cibuli, 150 ml smetany ke šlehání, 5 vajec

Postup: Kvásek rozmíchejte v hrnci v asi litru vody. Přidejte sůl, kmín a pokrájené očištěné houby. Začněte zahřívat. Vložte na kostičky pokrájené brambory a uvařte doměkka. Cibuli nasekejte najemno, nechte na kousku másla zesklovatět a před koncem varu vmíchejte do polévky. Nakonec přidejte i smetanu a podle potřeby dochuťte. V pánvi rozpusťte asi lžíci másla a rozklepněte do něj vejce. Počkejte, až částečně ztuhnou, promíchejte a nechte ztuhnout ještě jednou – hotová míchaná vejce by měla být spíš krémové konzistence! Polévku nalijte do talířů, navrch ozdobte vejci a podávejte s čerstvým chlebem.

Patříte do tábora příznivců téhle klasiky, nebo se kyselu vyhýbáte obloukem?

Reklama

Načítám