Článek
Jak už bylo řečeno, příprava kysela se neobejde bez poctivého kvásku. Jestli ho nemáte, zkuste se zeptat po sousedech – díky trendu domácího kváskového chleba ho dost možná bude mít někdo z vašich známých. Lze ho sehnat i v některých pekařstvích, a pokud ne, tak si kvásek pár dní dopředu založte sami:
Ingredience
Na 5 porcí potřebujete:
- 200 g žitného kvásku
 - 150 g čerstvých hub
 - 450 g brambor
 - kousek másla
 - 1 cibule
 - 150 ml smetany ke šlehání
 - 5 vajec
 - drcený kmín
 - sůl
 
Postup
01.
Kvásek rozmíchejte v hrnci v asi litru vody. Přidejte sůl, kmín a pokrájené očištěné houby. Začněte zahřívat. Vložte na kostičky pokrájené brambory a uvařte doměkka. Cibuli nasekejte najemno, nechte na kousku másla zesklovatět a před koncem varu vmíchejte do polévky. Nakonec přidejte i smetanu a podle potřeby dochuťte.
02.
V pánvi rozpusťte asi lžíci másla a rozklepněte do něj vejce. Počkejte, až částečně ztuhnou, promíchejte a nechte ztuhnout ještě jednou – hotová míchaná vejce by měla být spíš krémové konzistence! Polévku nalijte do talířů, navrch ozdobte vejci a podávejte nejlépe s čerstvým domácím pečivem.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
 - Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
 - Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice
 



